Eurokolikot kuvina – kansalliset puolet, 2 euron kolikko


 

Kansalliset puolet

Jos hakemaasi kolikkoa ei löydy tältä listalta, kyseessä saattaa olla erikoisraha.

 • 2 €, Alankomaat
  1 ja 2 euron kolikot: Kuva-aiheena on kuningatar Beatrixin profiili sekä hollanninkieliset sanat "Beatrix, Koningin der Nederlanden" (Beatrix, Alankomaiden kuningatar). Puolikkaalla kolikoiden kehästä kiertävät Euroopan unionin 12 tähteä. 2 euron kolikon syrjän kaiverrus: GOD * ZIJ * MET * ONS * (Jumala olkoon kanssamme).
   
 • 2 €, Belgia

  Belgian eurokolikot on suunnitellut Turnhoutin kuvataideakatemian johtaja Jan Alfons Keustermans. Liikkeessä on kaksi kolikkosarjaa.

  Ensimmäisen sarjan kolikoiden sisäosaan on kuvattu kuningas Albert II. Ulkorenkaalla ovat kuninkaan monogrammi (iso A-kirjain kruunun alla), Euroopan unionin 12 tähteä ja liikkeeseenlaskuvuosi.

  Vuonna 2008 Belgia muutti kolikoiden ulkoasun Euroopan komission ohjeiden mukaiseksi. Myös toisen sarjan kolikoiden kuva-aiheena on kuningas Albert II, mutta niissä kuninkaan monogrammi, liikkeeseenlaskuvuosi, rahapajan tunnus ja Belgian maatunnus "BE" on sijoitettu kolikon sisäosaan.

   
 • 2 €, Espanja
  1 ja 2 euron kolikot: Kuva-aiheena on kuningas Juan Carlos I de Borbón y Borbón.
  2 euron kolikon syrjän kaiverrus: kuusi kertaa 2** vuorotellen oikein päin ja ylösalaisin.
   
 • 2 €, Irlanti
  Irlannissa hallitus päätti, että maan kaikissa eurokolikoissa on sama kansallinen puoli. Kolikoiden kuva-aiheeksi valittiin kelttiläinen harppu, joka on Irlannin perinteinen symboli. Kuva-aiheen suunnitteli Jarlath Hayes. Kolikoissa on myös niiden liikkeeseenlaskuvuosi ja sana "Eire", joka on iirin kieltä ja tarkoittaa Irlantia. 2 euron kolikon syrjän kaiverrus: kuusi kertaa 2** vuorotellen oikein päin ja ylösalaisin.
   
 • 2 €, Italia
  2 euron kolikon kuva-aiheena on Rafaelin tekemä Dante Alighierin muotokuva, jota säilytetään Vatikaanissa paavi Julius II:n mukaan nimetyssä palatsin siivessä.
  2 euron kolikon syrjän kaiverrus: kuusi kertaa 2* vuorotellen oikein päin ja ylösalaisin.
   
 • 2 €, Itävalta
  Kuva-aiheena on rauhanasianainen Bertha von Suttner. Aihe symboloi Itävallan jo useita vuosikymmeniä kestänyttä toimintaa rauhan hyväksi.
  2 euron kolikon syrjän kaiverrus: neljä kertaa 2 EURO *** vuorotellen oikein päin ja ylösalaisin.
   
 • 2 €, Kreikka
  Kuvan maisema on peräisin 200-luvun spartalaisesta mosaiikista. Kuvassa härän hahmon ottanut Zeus on ryöstänyt Europan. Europa on kreikkalainen taruhenkilö, jonka mukaan Eurooppa on saanut nimensä. 2 euron kolikon syrjän kaiverrus: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ * (Helleenien tasavalta).
   
 • 2 €, Kypros
  1 ja 2 euron kolikoiden kuva-aiheena on ristin muotoinen jumalankuva kuparikaudelta noin 3 000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Se edustaa hyvin saaren esihistoriallista taidetta ja kertoo Kyproksen sijainnista sivilisaation ja antiikin sydämessä.
   
 • 2 €, Latvia
  Guntars Sietiņšin suunnittelemassa Latvian 2 euron kolikossa on kansallispukuinen latvialaisneito. Kuva-aihe on sama kuin vuoden 1929 hopeisessa 5 latin kolikossa. Kahden euron kolikon syrjään on kaiverrettu sanat DIEVS * SVĒTĪ * LATVIJU (Jumala Latviaa siunatkoon).
   
 • 2 €, Luxemburg
  Luxemburgin eurokolikot suunnitteli Yvette Gastauer-Claire Luxemburgin hovin ja hallituksen toimeksiannosta.
  Kaikissa kolikoissa on suurherttua Henrin kuva. Lisäksi kolikoissa on niiden liikkeeseenlaskuvuosi ja 'Luxemburgin' nimi luxemburgiksi (Lëtzebuerg). 2 euron kolikon syrjän kaiverrus: kuusi kertaa 2** vuorotellen oikein päin ja ylösalaisin.
   
 • 2 €, Malta
  1 ja 2 euron kolikoiden kuva-aiheena on Maltan ritarikunnan tunnus. Ritarikunta hallitsi Maltaa vuosina 1530–1798, ja tuona aikana tämä kahdeksankärkinen risti alettiin yhdistää koko saareen. Nykyisin sitä kutsutaankin usein maltanristiksi.
   
 • 2 €, Monaco

  Liikkeessä on kaksi kolikkosarjaa.

  Ensimmäisessä kolikkosarjassa 2 euron kolikon kuva-aiheena on ruhtinas Rainier III. 1 euron kolikossa ovat kuvattuina ruhtinas Rainier III sekä prinssi Albert. 10, 20 ja 50 sentin kolikoissa on ruhtinaan sinetti. 1, 2, ja 5 sentin kolikoissa on Monacon ruhtinaiden vaakuna.

  Toisessa kolikkosarjassa 2 ja 1 euron kolikoihin on kuvattu ruhtinas Albert II. 10, 20 ja 50 sentin kolikoiden kuva-aiheena on ruhtinas Albertin monogrammi. 1, 2 ja 5 sentin kolikoissa on Monacon ruhtinaiden vaakuna.

  2 euron kolikon syrjän kaiverrus: kuusi kertaa 2** vuorotellen oikein päin ja ylösalaisin.
   
 • 2 €, Portugali
  1 ja 2 euron kolikot: Kolikoissa on portugalilaisia linnoja ja vaakunoita, joita ympäröivät Euroopan unionin tähdet. Kuva-aihe symboloi arvomaailmaltaan erilaisten ihmisten välistä kanssakäymistä ja Euroopan rakentamista. Kolikoiden keskiosassa on kuvattu kuninkaan sinetti vuodelta 1144.
  2 euron kolikon syrjän kaiverrus: viisi vaakunaa ja seitsemän linnaa tasavälein.
   
 • 2 €, Ranska
  1 ja 2 euron kolikot: Kuva-aiheena oleva taiteilija Joaquim Jimenezin piirtämä puu symboloi elämää, jatkuvuutta ja kasvua. Puuta ympäröi kuusikulmio, ja reunassa kiertää tasavallan tunnuslause "Liberté, Egalité, Fraternité" (vapaus, veljeys, tasa-arvo).
  2 euron kolikon syrjän kaiverrus: kuusi kertaa 2** vuorotellen oikein päin ja ylösalaisin.
   
 • 2 €, Saksa
  1 ja 2 euron kolikot: Kuva-aiheena on perinteinen Saksan valtion symboli, kotka, jota reunustavat Euroopan unionin tähdet. Aiheen suunnittelivat Heinz ja Sneschana Russewa-Hoyer.
  2 euron kolikon syrjän kaiverrus: EINIGKEIT UND RECHT UND FREIHEIT (Yhtenäisyys, oikeus ja vapaus) ja liittovaltion kotkan kuva.
   
 • 2 €, San Marino
  San Marinon 2 euron kolikon kuva-aiheena on maan hallintorakennus (Palazzo Pubblico). 2 euron kolikon syrjän kaiverrus: kuusi kertaa 2* vuorotellen oikein päin ja ylösalaisin.
   
 • 2 €, Slovakia
  1 ja 2 euron kolikoiden kuva-aiheena on kolmen kukkulan päällä oleva kaksoisristi, kuten Slovakian kansallistunnuksessa.
   
 • 2 €, Slovenia
  Kolikon kuva-aiheena on runoilija France Prešeren. Kolikon reunassa on teksti S L O V E N I J A.
   
 • 2 €, Suomi
  Kuva-aiheena on Raimo Heinon suunnittelema hillankukka. 2 euron kolikon syrjän kaiverrus: SUOMI FINLAND, jonka jälkeen on kolme leijonanpäätä.
   
 • Vatikaanivaltion eurokolikkosarjoja on liikkeessä kolme.

  Ensimmäisen eurokolikkosarjan kolikot, joissa on paavi Johannes Paavali II:n profiilikuva, laskettiin liikkeeseen vuosina 2002–2005.

  Kesäkuussa 2005 ensi kertaa liikkeeseen lasketun Vatikaanin toisen eurokolikkosarjan kolikoiden keskellä on Vatikaanivaltion sijaisjohtajan camerlengon vaakuna ja sen yhteydessä kirkon varainhoidosta vastaavan Camera Apostolican tunnus. Kuvion yläosaa ympäröivät puoliympyrän muodossa sanat "SEDE VACANTE" ja kolikoiden liikkeeseenlaskuvuosi roomalaisin numeroin, "MMV". Vaakunan ja lyöntivuoden välissä on rahapajan tunnus "R". Suunnittelijan nimi "D. LONGO" on kuvion vasemmassa alareunassa, ja kaivertajien nimikirjaimet ovat kuvion oikeassa alareunassa: "MAC inc" (1 ja 20 sentin kolikoissa), "LDS inc" (2 ja 50 sentin kolikoissa), "ELF inc" (5 sentin ja 1 euron kolikoissa) ja "MCC inc" (10 sentin ja 2 euron kolikoissa). Kolikon ulkorenkaan yläosassa on puoliympyrän muodossa kaksitoista tähteä. Ympyrän täydentävät ulkorenkaan alareunassa sanat "CITTÀ DEL VATICANO".

  Huhtikuussa 2006 liikkeeseen lasketun kolmannen eurokolikkosarjan kolikoissa on paavi Benedictus XVI:n kuva sekä teksti "CITTÀ DEL VATICANO". Paavin kuvan oikealla puolella ovat vuosiluku "2006" sekä rahapajan tunnus "R". Vasemmalla puolella ovat kolikon suunnittelijan nimikirjaimet "D.L.".

  Kahden euron kolikon syrjään on kaiverrettu kuusi kertaa "2*", vuoroin oikein päin ja vuoroin ylösalaisin.
   
 • 2 €, Viro

  Kaikissa Viron kolikoissa on sama kuva-aihe. Kansallisella puolella on Viron karttakuva ja sen alla maan vironkielinen nimi ”Eesti”.

   

 

© Euroopan keskuspankki