​Johtokunnan jäsen Seppo Honkapohja
Suomen Pankki
Avajaispuhe Mistä Suomi elää 2067 -näyttelyssä
Rahamuseo, Helsinki, 24.1.2017

 

Hyvät kutsuvieraat,

Suomen Pankin johtokunta päätti huhtikuussa 2015, että Rahamuseon vaihtuva näyttely suunnitellaan juhlavuoden teemaan sopivaksi. Yhteistyössä lukioiden opettajien kanssa päätettiin toteuttaa näyttely aiheesta "Suomi tulevaisuuden maailmassa". Näyttelyssä olisi esillä valikoima lukiolaisten töitä(maalauksia/grafiikkaa/veistoksia/videoteoksia).

Näin rahamuseo päätti lähteä tuntemattomille vesille.

Johdanto

Nyt avautuva vaihtuva näyttely on monella tavalla erilainen kuin rahamuseon perinteiset näyttelyt. Se käsittelee tulevaisuutta, ei menneisyyttä. Se on tehty yhteistyössä suomalaisten lukiolaisten kanssa.

Olemme ottaneet käyttöön uutta tekniikkaa. Näyttely leviää vaihtuvan näyttelyn tilasta lähes koko museoon, jopa sen ulkopuolelle.

Mistä Suomi elää vuonna 2067 - näyttelyn lähtökohtana ei ole tiedon lisääminen vaan elämyksellisyys. Tavoitteenamme on ollut taidenäyttelyn ja historiallisen museonäyttelyn hedelmällinen kohtaaminen.

Vuoden 2017 rahamuseon vaihtuvassa näyttelyssä ei siis tarjota vastauksia vaan hyviä kysymyksiä.

Näyttelyn sisällöstä

Näyttelyn sisällön ovat tuottaneet Helsingin kuvataidelukion ja Vaskivuoren lukion lahjakkaat nuoret. Annoimme tehtäväksi pohtia taiteen keinoin kysymystä "mistä Suomi elää 2067". Nuorison luovuus, innovatiivisuus ja taidokkuus vaikean aiheen edessä yllättivät meidät Suomen Pankin edustajat. Ehkä vähän oppilaitosten opettajatkin yllättyivät.

Tehtävänanto ei ollut millään muotoa helppo, sillä ennustaminen on tunnetusti haastavaa. Annoimme taiteilijoille vapaat kädet pohtia tulevaisuutta haluamallaan medialla ja tavalla. Nyt tämä upea lopputulos on meidän kaikkien ihailtavana.

Heti sisään tullessa katse kiinnittyy Hanne Pirilän rahanaiseen, joka on tervehtimässä kävijöitä. Kun katsoo teosta tarkkaan huomaa, että sen vatsassa liikkuu kuvioita. Patsaan vieressä on seinään kiinnitettynä useiden opiskelijoiden teoksista koostuva sarja Hirrrveen arvokasta, jossa tutkitaan mikä oikeastaan on arvokasta ja miltä se näyttää?

Vaihtuvien näyttelyiden tilaa hallitsee suuri videoruutu. Siinä pyörii viisi ammattilaistasoa olevaa videoteosta. Tilan takaseinällä on viisi taidokasta maalausta sarjasta Missä kylvet vuonna 2067? Viimeksi mainitut teokset ovat esillä puolen vuoden ajan ja syyskaudelle niiden tilalle tulee viisi muuta teosta samasta sarjasta.

Tilan sivuseinällä esitellään raha-aiheisia sananlaskuja varsin vitsikkäästi toteutettuna. Tulevaisuuden perheitä ja elinkeinoja esitellään kahden teossarjan voimin. Postikortit tulevaisuudesta -teossarja antaa kävijöille mahdollisuuden lähettää viesti tuleville asiakkaille.

Tilan vitriineissä esitellään pienoisveistoksilla Suomen tulevia vientihittejä. Hauskoissa teoksissa tutkitaan suomalaisuuden ydintä ja miten sitä voisi tuotteistaa, markkinoida ja myydä.

Museokahvilan pöytänurkkauksessa esitellään kevätkaudella valokuvia tulevaisuuden suomalaisista ja syyskaudella tilassa tutkitaan valokuvauksen keinoin mikä on tulevaisuudessa rahanarvoista.

Näyttely jatkuu täällä museon keskusaukiolla. Olemme valjastaneet multimedialaitteiston taidekäyttöön: kaikissa neljässä aukion multimediapisteessä on oma taideteoksensa.

Ensimmäisenä minusta katsottuna vasemmalla esitellään raha-aiheisia sarjakuvia. Seuraavana aukion takaosassa on kokoelma raha-aiheisia animaatioita. Takaseinän videolla päiväkotilapset kertovat omia näkemyksiään tulevaisuuden Suomesta. Minusta katsottuna oikealla on dokumentaarinen videohaastattelu Sininen tyttö.

Aukion infomonitoreissa pyörii taideteoksia. Minusta katsottuna vasemmalla aukion keskivaiheilla esitellään sarja Pelikortit, jotka kuvastavat tulevaisuuden ihmisiä. Takaseinän monitorissa pyörii digitaalisen kuvankäsittelyn keinoin toteutettu valokuvasarja Raha ja tulevaisuus.

Aukion huomiota herättävin teos on kuitenkin takananne: Havu Laakson puhuva pää, joka ottaa kantaa raha- ja kansantalouteen.

Näyttely jatkuu myös museon ulkopuolella. Helmi- ja joulukuussa museon katon ylitse heijastetaan Finanssivalvonnan seinään Sarah Polyakovin videoteos Metsä. Se kuitenkin on esillä vain pimeän aikaan.

Muistutan yleisöä vielä siitä, että rahamuseon verkkosivuille avattu virtuaalinen versio taidenäyttelystä on huomattavasti laajempi kuin valikoima ripustetussa näyttelyssä. Rahamuseon verkkosivujen näyttely säilyy nähtävänä myös tämän vuoden jälkeen.

Kiitokset

Poikkeuksellinen suurnäyttely on vaatinut paljon voimavaroja sekä rahamuseon että yhteistyökumppaneittemme taholta. On kiitosten aika.

Näyttely olisi jäänyt toteutumatta ilman koulujen opettajien ja opiskelijoitten todella sitoutunutta panosta. Helsingin kuvataidelukiosta kiitämme erityisesti rehtori Pirkko Majakangasta ja lehtori Katja Särkkää, sihteeri Ines Lukkasta sekä lehtoreita Tuttu Sillanpää, Hanna Pusa, Loviisa Kangas, Tuire Kannukene, Juha Tikka, Tomi Uusitalo ja Tarja Väntti. Vaskivuoren lukiosta kiitämme rehtori Eira Kasperia, lehtoreita Petteri Granat ja Pekka Rautio sekä ohjaaja Noora Raikamoa.

Suurimman kiitoksen voimme antaa näyttelyn varsinaisille tekijöille, Helsingin kuvataidelukion ja Vaskivuoren lukion opiskelijoille. Kaikki teokset ovat taidokkaita, monet innovatiivisia ja jotkin kirpeän yhteiskuntakriittisiä – kuten nuorisoltamme voi odottaa.

Yhdessä ne muodostavat säkenöivän kokonaisuuden, joka tarjoaa yleisölle ajatuksia, oivalluksia ja mahdollisuuden vuoropuheluun nuorison kanssa. Välillä ihan konkreettisestikin, sillä teosta Postikortti tulevaisuuteen myös yleisön on mahdollista täydentää.

Rahamuseon intendentti Jaakko Koskentola on toiminut ansiokkaasti projektipäällikkönä apunaan tiedottaja Eira Heinämies, historiantutkija Vappu Ikonen ja korkeakouluharjoittelija Matias Castren. Näyttelyn arkkitehtuurisuunnittelusta vastaa Teemu Taskinen ja teknisestä toteutuksesta Jorma Saarikko.

Rahamuseon näyttelyn rakentajat tietävät vaivanneensa yhteistyökumppaneitaan välillä kohtuuttomastikin ja pyysivät siksi välittämään seuraavan viestin: "kiitos ja anteeksi".

Näyttely sopii mielestäni erinomaisesti Suomen Pankin Suomi 100-vuotta juhlavuoden ohjelmistoon. Tämän viikon perjantaina 27.1.2017 avaamme jälleen pääkonttorimme ovet yleisölle esitelläksemme pankin omistamia taideteoksia neljän päivän ajan. Tuhansille vieraillemme tullaan mainostamaan myös rahamuseon näyttelyä.

Toivotan avajaisten kutsuvieraille elämyksellistä näyttelyä sekä riemullista Suomen juhlavuotta!