Asuntolainakanta ja uusien nostettujen asuntolainojen korko

Lainat

Kotitaloudet nostivat marraskuussa 2008 uusia asuntoluottoja 1,1 mrd. euroa, kun vastaava määrä lokakuussa oli 1,3 mrd. euroa. Viimeksi asuntolainoja on nostettu vähemmän vastaavana ajankohtana vuonna 2003. Uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko oli marraskuussa 5,04 %, mikä on 0,48 prosenttiyksikköä matalampi kuin lokakuussa. Suuri muutos nostettujen asuntolainojen keskikorossa johtui laskevista euriborkoroista. Laskevat markkinakorot vaikuttivat myös viitekorkoihin, joihin uudet asuntolainasopimukset on sidottu, sillä jopa 71 % uusista asuntolainoista sidottiin marraskuussa juuri euriborkorkoihin. Vielä lokakuussa uusista asuntolainoista oli euriborsidonnaisia vain 39 %.

Rahalaitosten kotitalouksille myöntämien asuntolainojen kanta oli marraskuun lopussa 67,5 mrd. euroa ja kannan keskikorko 5,40 %. Keskikorko laski 0,06 prosenttiyksikköä lokakuun vastaavasta lukemasta. Asuntolainakannan vuosikasvu oli marraskuussa 9,2 %, kun se kuukautta aikaisemmin oli 9,8 %.

Rahalaitosten yrityslainakanta oli marraskuun lopussa 57,9 mrd. euroa. Lainakannan korko laski marraskuussa 5,37 prosenttiin lokakuun 5,63 prosentista. Rahalaitosten yrityksille myöntämän lainakannan vuosikasvu pysyi lähes muuttumattomana lokakuusta. Marraskuussa vuosikasvu oli 20,7 %, kun se kuukautta aikaisemmin oli 20,8 %.

Talletukset

Kotitalouksien talletuskanta oli marraskuussa 73,0 mrd. euroa, mikä on 14,3 % enemmän kuin vuotta aikaisemmin ja 416 milj. euroa suurempi kuin lokakuussa. Kotitalouksien talletuskannan keskikorko oli marraskuussa 2,99 %, mikä on 0,07 prosenttiyksikköä matalampi kuin lokakuussa. Kotitalouksien talletuskantaa kasvattivat sekä yön yli –talletukset että irtisanomisehtoiset talletukset (käytännössä sijoitustalletustilejä, joissa on nostorajoituksia). Määräaikaistalletuskanta sen sijaan supistui ensimmäistä kertaa sitten tammikuun 2007.

HUOM!
Rahalaitokset kattavat kaikki Suomessa toimivat rahalaitokset.
Lainat ja talletukset kattavat kaikki euromääräiset lainat ja talletukset koko euroalueelle, mutta muiden maiden kuin Suomen osuus luvuissa on erittäin vähäinen
.

Lisätietoja antaa 
Kimmo Koskinen, p. 010 831 2546, sähköposti: kimmo.koskinen(at)bof.fi