Asuntolainakanta ja uusien nostettujen asuntolainojen korko

Lainat

Kotitaloudet nostivat heinäkuussa 2008 uusia asuntoluottoja 1,7 mrd. euroa, kun vastaava määrä kesäkuussa oli 2,1 mrd. euroa. Uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko oli heinäkuussa 5,49 %, mikä on 0,36 prosenttiyksikköä korkeampi kuin kesäkuussa. Heinäkuun aikana uusien nostettujen asuntolainojen korot kohosivat selvästi pankkien nostettua primekorkojaan.

Rahalaitosten kotitalouksille myöntämien asuntolainojen kanta oli heinäkuun lopussa 66,0 mrd. euroa ja sen keskikorko 5,39 %. Keskikorko on noussut 0,22 prosenttiyksikköä kesäkuun vastaavasta luvusta primekorkojen nousun myötä. Asuntolainakannan vuosikasvu oli heinäkuussa 11,1 % kun se kuukautta aikaisemmin oli 11,3 %.


Rahalaitosten yrityslainakanta oli heinäkuussa 53,9 mrd. euroa. Lainakannan korko nousi heinäkuussa 5,45 prosenttiin kesäkuun 5,35 prosentista. Rahalaitosten yrityksille myöntämän lainakannan vuosikasvu oli heinäkuussa 19,9 %, kun se kuukautta aikaisemmin oli 18,7 %.

Talletukset

Kotitalouksien talletuskanta oli heinäkuussa 71,3 mrd. euroa, mikä on 18,6 % enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Kotitalouksien talletuskannan keskikorko oli heinäkuussa 2,89 %. Kotitalouksien talletuskantaa kasvattivat edelleen, viime kuukausien tapaan, enintään 2 vuoden määräaikaistalletukset, jotka kasvoivat 737 miljoonaa euroa edellisestä kuukaudesta. Kotitalouksien enintään 2 vuoden määräaikaistalletusten kanta oli heinäkuussa 24,7 mrd. euroa.

HUOM!
Rahalaitokset kattavat kaikki Suomessa toimivat rahalaitokset.
Lainat ja talletukset kattavat kaikki euromääräiset lainat ja talletukset koko euroalueelle, mutta muiden maiden kuin Suomen osuus luvuissa on erittäin vähäinen
.

Lisätietoja antaa Kimmo Koskinen, p. 010 831 2546, sähköposti: kimmo.koskinen(at)bof.fi