Asuntolainakanta ja uusien nostettujen asuntolainojen korko

Lainat

Kotitaloudet nostivat tammikuussa 2009 uusia asuntolainoja 1,1 mrd. euron edestä, mikä oli saman verran kuin joulukuussa 2008. Vuodentakaiseen ajankohtaan verrattuna uusia asuntolainoja nostettiin kuitenkin 0,5 mrd. euroa vähemmän. Tammikuussa nostettujen uusien asuntolainojen keskikorko oli 3.32 %, mikä on 0,84 prosenttiyksikköä alempi kuin joulukuussa. Korkeimmillaan uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko kävi lokakuussa 5,52 prosentissa, joten keskikorko on laskenut kolmessa kuukaudessa 2,2 prosenttiyksikköä. Rahalaitosten kotitalouksille myöntämien asuntolainojen kanta oli 67,7 mrd. euroa, missä on lisäystä 8,3 % vuodentakaiseen tilanteeseen verrattuna. Asuntolainakannan keskikorko laski joulukuusta 0,51 prosenttiyksikköä ja oli tammikuussa 4,32 %.

Yrityksille myönnettyjen euromääräisten lainojen kanta kasvoi edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna 18,7 %. Yrityslainakanta supistui kuitenkin jo toista kuukautta peräkkäin. Lainakanta supistui tammikuussa 0,3 mrd. euroa. Yrityslainakanta oli tammikuussa 57,3 mrd. euroa ja lainakannan keskikorko 4,33 %. Uusia yrityslainasopimuksia solmittiin tammikuussa 6,3 mrd. euron edestä, kun vastaava määrä joulukuussa oli 7,4 mrd. euroa. Uusien yrityslainasopimusten keskikorko laski joulukuun 4,19 prosentista tammikuun 3,35 prosenttiin.

 

Talletukset

Kotitalouksien talletuskanta oli tammikuussa 74,2 mrd. euroa, mikä oli 0,5 mrd. euroa enemmän kuin joulukuussa. Kotitalouksien talletuskannan vuosikasvu oli tammikuussa 12,5 % ja keskikorko 2,17 %. Talletuskorkojen lasku on saanut kotitaloudet siirtämään varojaan pois määräaikaistalletuksista muihin talletusmuotoihin, kuten yön yli -talletuksiin ja irtisanomisehtoisiin talletuksiin. Määräaikaistalletuksista on kolmessa kuukaudessa poistunut 1,9 mrd. euroa ja muiden talletusmuotojen kanta on kasvanut samaan aikaan 3,6 mrd. eurolla.

HUOM!
Rahalaitokset kattavat kaikki Suomessa toimivat rahalaitokset.
Lainat ja talletukset kattavat kaikki euromääräiset lainat ja talletukset koko euroalueelle, mutta muiden maiden kuin Suomen osuus luvuissa on erittäin vähäinen
.

Lisätietoja antaa 
Kimmo Koskinen, p. 010 831 2546, sähköposti: kimmo.koskinen(at)bof.fi
Tony Schildt, p. 010 831 2992, sähköposti: tony.schildt(at)bof.fi