Tervetuloa 29.9.–1.10.2022 Suomen Pankin avoimet ovet -tapahtumaan, jossa kulttuuri, historia ja ihmiset kohtaavat. Tapahtumia järjestetään muutaman vuoden välein. Edellisen kerran ovet olivat avoinna toukokuussa 2018.

Suomen Pankin avoimet ovet — Kansakunnan omaisuutta vuodesta 1811

Vuonna 1811 keisari Aleksanteri I antoi määräyksen perustaa Waihetus-, Laina- ja Depositioni-Contorin Turkuun. Tästä maamme ensimmäisestä pankista kehittyi Suomen Pankki, ja Helsinkiin pankki muutti vuonna 1819. Avoimet ovet -tapahtuman päänäyttämönä toimii Suomen Pankin historiallinen päärakennus Helsingin Kruununhaassa.   

Vuonna 1883 valmistuneen rakennuksen juhla- ja edustustiloihin rakennettu taidenäyttely on katsaus noin 1 200 taideteosta kattavaan taidekokoelmaan. Näyttelyssä Suomen Pankin vapaaehtoiset taideoppaat avaavat teosten sisältöä ja historiaa. Esillä on tuttujen klassikkoteosten, kuten Juho Rissasen lasimaalausten ja Lennart Segerstrålen ainutlaatuisten Finlandia-freskojen, lisäksi uusia teoksia, joita ei ole esitelty yleisölle aikaisemmin.

Kuvataiteen rinnalla esittelemme rahan ja maksamisen tietosisältöjä

Eurokäteinen täytti 20 vuotta vuodenvaihteessa 2022. Euron historian, sähköisten maksamisen kanavien ja mobiilimaksamisen lisäksi esittelemme kryptovaroihin ja digitaaliseen keskuspankkirahaan liittyvää sisältöä. Näyttelypisteillä pohdimme seteliesittelyiden lisäksi, millainen maailma olisi ilman käteistä.

Taide-elämysten lomassa Suomen Pankin asiantuntijat pitävät tietoiskuja ajankohtaisista taloudellisista ja rahapoliittisista aiheista. Tietoiskuissa kerrotaan myös kyberturvallisuudesta ja siitä, kuinka voit suojautua tietoverkossa tapahtuvilta kalasteluyrityksiltä ja huijauksilta. 

Suomen Pankin rahamuseo on osa avoimet ovet -tapahtumaa ja tarjoaa Suomen Pankin toimintaan, rahan historiaan, rahapolitiikkaan, setelitaiteeseen ja talousosaamiseen liittyviä opastuksia. Rahamuseon näyttelyyn voi tutustua myös itsenäisesti, oman aikataulun mukaisesti.

Suomen Pankin avoimet ovet -tapahtumaan voi osallistua torstaina ja perjantaina 29.–30.9. klo 14–20 ja lauantaina 1.10. klo 11–17. Ovet suljetaan tuntia ennen päättymisaikaa, ja sisäänpääsy on jonotusperiaatteella. Suomen Pankki sijaitsee osoitteessa Snellmaninaukio, 00101 Helsinki.

Tapahtuman tarkemmat tiedot löydät avoimet ovet -sivulta.

Suomen Pankin taidekokoelmaan ja päärakennuksen historiaan voi myös tutustua verkkotaidegalleriassa kansakunnanomaisuutta.fi.

#PäiväPankissa #SuomenPankki #kansakunnanomaisuutta

Kuva:
Risto Suomi © Kuvasto 2019
Marjatta Tapiola © Kuvasto 2019