Johtokunnan jäsen Seppo Honkapohja
Suomen Pankki
 
Puhe Talousguru-kilpailun palkintojenjaossa 1.3.2013
 
 
Paljon onnea vielä kaikille loppukilpailijoille.
 
Talousguru-kilpailu järjestettiin nyt 16 kerran. Kilpailun järjestävät Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL ry, Suomen Pankki ja Finanssialan Keskusliitto. Taloustoimittajat ry ja Suomen Lukiolaisten Liitto tukevat kilpailua.
 
Talousguru-kilpailuun osallistui tänä vuonna noin 900 oppilasta 120:stä lukiosta ympäri Suomen. Kymmenen parasta selvitti tiensä tänne Helsingin loppukilpailuun. Edellisten vuosien tapaan myös tämän vuoden finaalissa kaikki kymmenen loppukilpailuun selvinnyttä ovat poikkeuksellisen lahjakkaita talousasioiden osaajia.
 
Kilpailu on vaativa ja menestys edellyttää aktiivista talouden harrastusta - pelkkä lukiossa annettu taloustiedon kurssin tietomäärä ei riitä menestykseen. Kilpailijoiden tulee hallita myös suullinen argumentointi, sillä kilpailuun sisältyy väittelyosio. Viimeksi mainittu taito on tarpeen monissa ekonomistin työtehtävissä.
 
Tänä vuonna on jälleen nähty, ettei talousosaaminen rajoitu yksittäisiin pääkaupunkiseudun lukioihin vaan talous kiinnostaa ympäri Suomea. Mukana on ollut kilpailijoita pääkaupunkiseudun lisäksi Oulusta, Äänekoskelta, Maarianhaminasta, Turusta ja Tampereelta. 
 
Tätä finalistijoukkoa katsellessa saattaa syntyä käsitys, että nuorten talousosaaminen on korkealla tasolla. On kuitenkin muistettava, että kyse on pienestä erityisryhmästä. Valitettavasti talous ei kiinnosta kaikkia ikätovereita aivan samalla tavalla.
 
Me keskuspankissa kannamme huolta yleisen talousosaamisen tilasta. On tärkeää, että jokainen osaa arvioida omaan talouteensa liittyviä mahdollisuuksia ja arvioida riskejä, joita eri ratkaisuihin liittyy.
 
Nuorten taloustaitoihin on tärkeä kiinnittää erityistä huomiota. Koko yhteiskunta hyötyy siitä, että nuoret oppivat tekemään harkittuja talouspäätöksiä. Hyvät taloustiedot auttavat tekemään harkittuja talouteen liittyviä päätöksiä. Heikosta talousosaamisesta voi puolestaan aiheutua kansantaloudelle kustannuksia mm. sosiaalisten ongelmien takia.
 
Nuoret joutuvat tekemään talouteen liittyviä päätöksiä hyvinkin varhaisessa vaiheessa ja heille tulee tarjota välineitä ottaa taloudesta selvää. Suomen Pankki tekee yhteistyötä historian ja yhteiskuntaopin opettajien kanssa ja tukee koulujen taloustiedon opetusta eri tavoin. SP järjestää mm. koululaisten vierailuja keskuspankkiin, koulutustilaisuuksia taloustiedon opettajille sekä tuottaa oppimateriaalia.
 
Tänään julkaistaan uusi Eurokampus-nettisivusto. Sivustolta löytyy erilaisia talouteen liittyviä pelejä, tehtäviä ja videoita sekä myös nuorten omia blogikirjoituksia taloudesta ja rahankäytöstä.
 
Talousguru-kilpailussa menestyneet ovat tänään saaneet rahapalkintoja ja lehtipalkintoja. Eniten taidetaan kuitenkin arvostaa loppukilpailijoille tarjottua mahdollisuutta hakea kilpailussa menestymisen kautta suoraa yliopisto-opiskelupaikkaa taloustieteessä muutamissa yliopistoissa.
 
Viime vuosina tässä järjestelyssä ovat olleet mukana Helsingin yliopisto, Svenska Handelshögskolan ja Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu. Tänä vuonna mukaan on tullut Aalto-yliopisto, joka haluaa tarjota kilpailun kolmelle parhaalle mahdollisuuden suoraan opiskelupaikkaan.
 
Kilpailua seuranneet voivat varmasti yhtyä näkemykseen, että yliopistot ovat olleet kaukonäköisiä tarjotessaan näille nuorille suoria opiskelupaikkoja. Jokaisella finalistilla on varmasti erinomaiset edellytykset menestyä opinnoissa talouden parissa. Taloustiedettä tarvitaan nykyään monissa erilaisissa tehtävissä ja instituutioissa. Taloustieteen opintojen kautta moni on päätynyt ekonomistiksi näiden seinien sisälle.
 
Onnea kilpailijoille!