​Kirja ”Viimeiset markat – Suomen markkamääräiset setelityypit 1945–2002” on ilmestynyt.
 
Asiantuntevassa ja kuvitukseltaan rikkaassa teoksessa kuvataan Suomen paperirahan historiaa setelinleikkauksesta aina eurojen käyttöönottoon asti. Markkaseteleiden elinkaarta vuosina 1945–2002 tarkastellaan sekä kotimaisesta että kansainvälisestä näkökulmasta.
 
Kirjassa on runsaasti uutta tietoa seteleistä ja niiden suunnittelusta. Näyttävä kuvitus esittelee muun muassa ennen julkaisemattomia seteliluonnoksia tunnetuilta taiteilijoilta. Teos sisältää myös paljon numismaattisesti kiinnostavia yksityiskohtia sekä tietoa seteleiden kehityksestä.
 
Kirjan kirjoittajalla Antti Heinosella on pitkä kansainvälinen ura setelialalla. Hän on työskennellyt setelijohtajana niin Suomen Pankissa kuin Euroopan keskuspankissa, jossa hän vastasi mm. eurokäteisen liikkeeseenlaskun koordinoinnista vuosina 2001 ja 2002. Suomen Pankissa Heinonen toimi mm. maksuvälineosaston päällikkönä ja oli myös viimeisten markkasetelisarjojen aihepiiri- ja designtoimikuntien sihteeri.
 
Suomen Pankin rahamuseossa avataan samalla kirjaan perustuva uusi vaihtuva näyttely ”Viimeiset markat”, joka on esillä 30.12.2012 asti.
 
Näyttely koostuu kahdesta osasta. Pöytävitriineissä ja seinillä esitellään seteleiden aiheista vuosina 1947 ja 1982 järjestettyjen luonnoskilpailujen ehdotuksia. Multimediassa esitellään Suomessa toisen maailmansodan jälkeen käytössä olleet markkamääräiset setelit tyypeittäin.
 
Näyttelyssä ovat esillä Matti Visannin ja Tapio Wirkkalan ehdotukset vuoden 1947 kilpailuun sekä Erik Bruunin, Torsten Ekströmin, Eeva Oivon ja Pentti Rahikaisen ehdotukset vuoden 1982 kilpailuun.
 
Uuteen vaihtuvaan näyttelyyn voi tutustua myös virtuaalisesti rahamuseon verkkosivuilla osoitteessa
http://www.rahamuseo.fi/vaihtuvat_nayttelyt/viimeiset_markat/index.html
 
Suomen Pankin rahamuseo sijaitsee Helsingin Kruununhaassa osoitteessa Snellmaninkatu 2. Rahamuseoon ei ole sisäänpääsymaksua.
 
Lisätietoja: rahamuseon intendentti Jaakko Koskentola, puh. 010 195 702.


Tapio Wirkkalan ehdotus 100 markan seteliksi vuodelta 1947


Torsten Ekströmin ehdotus 5000 markan seteliksi vuodelta 1982