​Suomessa ja kaikkialla euroalueella otetaan käyttöön uusi 10 euron seteli 23.9.2014. Uudessa 10 euron setelissä on aiempaa edistyneemmät turvatekijät, kuten hologrammi, vesileima ja hohtava numero.

”Ensimmäisten eurosetelien käyttöönoton jälkeen setelien valmistus- ja turvallisuustekniikka on kehittynyt. Uusien turvatekijöiden lisäksi nyt liikkeeseen laskettava seteli on myös entistä kestävämpi”, kertoo Suomen Pankin rahahuolto-osaston päällikkö Päivi Heikkinen.

Eurosetelien teemana säilyvät aikakaudet ja tyylisuunnat. Myös setelisarjan hallitsevat värit pysyvät ennallaan. Ulkoasua on kuitenkin hieman muutettu paranneltuja turvatekijöitä varten. Uudet eurosetelit on helppo erottaa ensimmäisen sarjan seteleistä.

Uuden sarjan eurosetelit lasketaan liikkeeseen vähitellen usean vuoden aikana. Ensimmäisenä uuden sarjan setelinä otettiin käyttöön 5 euron seteli toukokuussa 2013. ”Nyt liikkeeseen laskettavat setelit tulevat Suomessa käyttöön lähinnä vähittäiskaupan ja rahalaitosten kautta, eikä seteleitä tarvitse erikseen vaihtaa uuden sarjan seteleiksi”, Päivi Heikkinen toteaa.

Liikkeessä on aluksi sekä vanhan että uuden sarjan seteleitä rinnakkain. Ensimmäisen sarjan setelit poistuvat vähitellen käytöstä niiden palautuessa keskuspankkiin, ja lopulta ne lakkaavat olemasta laillisia maksuvälineitä. Tästä tiedotetaan hyvissä ajoin etukäteen. Ensimmäisen sarjan setelit eivät silloinkaan menetä arvoaan, vaan Suomen Pankki ja euroalueen kansalliset keskuspankit vaihtavat niitä sen jälkeen uusiin seteleihin rajoittamattoman ajan.

Lisätietoa ja kuvamateriaalia on tarjolla verkkosivuilla osoitteessa http://www.uudet-eurosetelit.eu. Suomen Pankista voi tilata yleisölle ja rahahuollon ammattilaisille tarkoitettuja esitteitä osoitteessa http://www.suomenpankki.fi/tilaa
 
Lisätietoja:
tiedottaja Iina Lario, puh. 010 831 2689,
osastopäällikkö Päivi Heikkinen, puh. 010 831 3473 ja
seteliasiantuntija Tanja Raita, puh. 010 831 3448