Suomen Pankki avaa ovensa kulttuurille toukokuussa neljän päivän ajaksi. Kuvataide, musiikki, kirjallisuus ja elokuva kohtaavat 25.–28.5.2018 Suomen Pankin päärakennuksessa (Snellmaninaukio, Helsinki) ja Suomen Pankin rahamuseossa (Snellmaninkatu 2).

Ensimmäistä kertaa tarjoamme näin monipuolisen kattauksen kulttuuria Suomen Pankissa. Sen lisäksi ohjelmassa on myös taloustietoa tiivistetyssä muodossa”, toteaa pääjohtaja Erkki Liikanen.

Musiikki ja kuvataide täydentävät tapahtumassa toisiaan. Musiikkiesityksiä tulkitsevat nuoren polven lahjakkaat pianistit Maria Hämäläinen, Anton Mejias, Tarmo Peltokoski, Ossi Tanner ja Aleksei Zaitsev. Pianokonsertteja on kolme päivässä. Pianistit on koonnut yhteen Taideyliopiston Sibelius-Akatemian pianonsoiton lehtori Niklas Pokki.

Päärakennuksessa järjestetyssä taidenäyttelyssä on nähtävillä tuttuja taideklassikkoja, kuten Akseli Gallen-Kallelan Aino-triptyykki. Lisäksi yleisölle esitellään uusimmista taidehankinnoista mm. Ville Anderssonin, Paul Gustafssonin, Kristian Krokforsin sekä Anna Retulaisen töitä ja poimintoja lähes 1200 taideteosta sisältävästä kokoelmasta. Esillä on myös konstruktivismin edustajina mm. Göran Augustsonin, Juhana Blomstedtin ja Jorma Hautalan sekä Pentti Kaskipuron ja hänen oppilaidensa Outi Heiskasen, Elina Luukasen sekä Esa Riipan teoksia. Näyttelyn on kuratoinut taideasiantuntija Markku Valkonen. Oppaina toimivat henkilöstöstä koostuvan taidekerhon jäsenet. Suuri osa taideteoksista on nähtävillä myös verkossa www.kansakunnanomaisuutta.fi.

Kulttuurin lisäksi vieraat voivat seurata Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan asiantuntijoiden lyhyitä esitelmiä taloudesta sekä Suomen Pankin päärakennuksesta ja historiasta.

Suomen Pankin rahamuseossa (Snellmaninkatu 2) järjestetään avointen ovien aikana keskustelutilaisuuksia. Lauantaina 26.5. klo 14 alkavan tilaisuuden aiheena ovat vuotta 1918 käsittelevät kirjat. Keskustelemassa ovat emeritusprofessori Seppo Hentilä sekä kirjailijat Anneli Kanto ja Antti Tuuri. Legendaarisen ja monipuolisen elokuvahahmon Peter von Baghin elokuva ”Suomalaiset ja raha – rakkaustarina” esitetään sunnuntaina 27.5. klo 12.30 ja klo 14.45. Tilaisuudessa elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki ja musiikkitaiteilija Sakari Kuosmanen keskustelevat Peter von Baghin elämäntyöstä. Jälkimmäisessä tilaisuudessa keskustelu näytetään videotallenteena. Rahamuseon tilaisuudet juontaa pääjohtaja Erkki Liikanen.

Avointen ovien tapahtuma on avoinna seuraavasti:

perjantai           25.5.2018 klo 14.00–20.00
lauantai            26.5.2018 klo 11.00–17.00
sunnuntai        27.5.2018 klo 11.00–17.00
maanantai       28.5.2018 klo 14.00–20.00

Ovet suljetaan tuntia ennen päättymisajankohtaa.

Lisätietoja:
Viestintäasiantuntija Eeva Kristiina Lahtinen, puh. 09 183 2908, eevakristiina.lahtinen@bof.fi
Taidekerhon puheenjohtaja Jukka Valle, puh. 09 183 2617, jukka.valle@bof.fi