Suomen talouden tuotantomahdollisuuksia on mahdollista kasvattaa pysyvästi rakenteellisilla uudistuksilla. Uudistuksia olisi mahdollista toteuttaa talouden eri osa-alueilla. Suomen Pankki julkaisi tänään neljä selvitystä, jotka käsittelevät mahdollisten rakenneuudistusten vaikutuksia taloustieteellisen tutkimuksen valossa. Selvitykset julkaistiin BoF Online -sarjassa ja ne löytyvät osoitteesta: http://www.suomenpankki.fi/globalassets/fi/julkaisut/selvitykset_ja_raportit/bof_online  

BoF Online 10/2013: Työn tarjonnan kasvattamisen keinoja, tutkijaekonomisti Juuso Vanhala
Työllisyyttä olisi mahdollista lisätä pitkäaikaisesti kasvattamalla työn tarjontaa niissä ryhmissä, joissa se on ollut pysyvästi vähäistä. Uudistukset voisivat koskea työurien pidentämistä alusta ja lopusta, nuorten syrjäytymisen ehkäisemistä sekä mm. työttömyysturvajärjestelmän muuttamista. Lisäksi työllisyyden kestävän kasvun kannalta keskeistä on myös estää, ettei talouden rakenteiden muuttumiseen ja matalasuhdanteisiin liittyvä työttömyys muutu pitkäaikaiseksi.

BoF Online 11/2013: Tonttitarjonnan ja rakentamisen rajoittamisen yhteys asuntohintoihin, ekonomisti Heidi Schauman
Maankäytön suunnittelun seurauksena asuinrakentamista rajoitetaan monilla eri tavoilla Suomessakin. Tutkimusten mukaan asuinrakentamiseen käytettävissä olevan tonttimaan tarjontaa ja käyttöä rajoittavat julkisen vallan toimet nostavat asuntojen hintoja ja vuokria. Rajoitusten tiukkuus vaihtelee maittain ja alueittain ja rajoitusten vaikutus asuntojen hintatasoon voi olla huomattava.

BoF Online 12/2013: Makrotaloudellisia näkökulmia kilpailuun palvelusektorilla, neuvonantaja Juha Kilponen
Kilpailun lisääntyminen kasvattaa tyypillisesti työn tuottavuutta ja alentaa hintatasoa. Kilpailu tehostaa talouden voimavarojen kohdentumista yritysten välillä ja niiden sisällä, ja kilpailun kiristyminen voi myös lisätä innovointia. Kilpailun lisääminen näyttäisi olevan mahdollista erityisesti useilla palvelualoilla. Kilpailua voi lisätä sääntelyä kehittämällä tai sitä purkamalla.

BoF Online 13/2013: Verotus, talouskasvu ja hyvinvointi, tutkimuspäällikkö Jouko Vilmunen
Verojärjestelmän ominaisuudet vaikuttavat yhteiskunnan hyvinvointiin ja talouden tuotantomahdollisuuksiin. Verotuksen olisi yleisesti ottaen hyvä olla laajapohjaista. Eri veromuotojen joukossa kiinteistöjen ja erityisesti maapohjan verottaminen aiheuttaa tutkimustiedon valossa suhteellisen pieniä hyvinvointitappioita.

Lisätietoja antaa johtava neuvonantaja Lauri Kajanoja, puh. 010 831 2467, sähköposti: lauri.kajanoja(at)bof.fi