• Yhtenäisellä euromaksualueella (SEPA) käsitellään yli 2 miljardia tilisiirtoa/suoraveloitusta kuukaudessa.
  • SEPA on maailman suurimpia rahoitusmarkkinoiden yhdentymishankkeita.
  • Kuluttajat ja yritykset voivat hoitaa euromääräiset maksunsa koko alueella samalta tililtä.
  • Yritykset voivat laajentua uusille markkinoille ilman uusia maksupalvelukustannuksia.

Euroalueen tilisiirrot ja suoraveloitukset suoritetaan nyt poikkeuksetta SEPA-muotoisina. Euroopan keskuspankki (EKP) pitää saavutusta merkittävänä edistettyään vähittäismaksujen yhtenäistämistä ja yhtenäisen euromaksualueen perustamista jo 15 vuoden ajan. Joka kuukausi yhdenmukaistetuilla maksutavoilla suoritetaan yli 2 miljardia maksua.

Yhtenäinen euromaksualue eli SEPA avaa uusia mahdollisuuksia Euroopan kuluttajille ja yrityksille.

  • Kuluttajat voivat hoitaa kaikki euromääräiset tilisiirtonsa ja suoraveloituksensa samalta tililtä riippumatta siitä, missä päin aluetta maksun saaja on. Suoraveloitus on nyt kuluttajille turvallisempaa, sillä SEPA-säännöt helpottavat maksujen palautusta.
  • Yritykset voivat kasvaa ja laajentaa toimintaansa Euroopassa. Kun maksut käsitellään kaikkialla samassa muodossa, niistä aiheutuu vähemmän kustannuksia. Yrityksille riittää yksi ainoa järjestelmä koko alueen kauppaa varten.

EKP:n johtokunnan jäsen Yves Mersch uskoo vähittäismaksujen SEPAn valmistumisen nopeuttavan Euroopan rahoitusmarkkinoiden yhdentymistä. Esteet vähenevät, kun tilisiirrot ja suoraveloitukset maasta toiseen helpottuvat.

Eurojärjestelmä (eli EKP ja euroalueen maiden kansalliset keskuspankit) on seurannut SEPA-maksutapojen kehittämistä ja käyttöönottoa alusta alkaen ja edistänyt näkemystenvaihtoa pankkien, erisuuruisten yritysten, kuluttajien, viranomaisten ja hallitusten välillä. SEPA-tilisiirtojen ja SEPA-suoraveloitusten käyttöönotto euroalueella on ollut yksi suurimpia rahoitusmarkkinoiden yhdentymishankkeita koko maailmassa.

Tiedotusvälineiden kysymyksiin vastaa Eszter Miltényi-Torstensson puhelinnumerossa +49 69 1344 8034. 

 
Euroopan keskuspankki
Viestinnän ja kielipalveluiden pääosasto, Tiedotus (Directorate General Communications and Language Services, Press and Information Division)
Kaiserstrasse 29, D-60311 Frankfurt am Main
Puhelin: +49 69 1344 7455, Faksi: +49 69 1344 7404
Kopiointi on sallittu, kunhan lähde mainitaan.