Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn ja Venäjän keskuspankin pääjohtaja Elvira Nabiullina tapaavat Suomen Pankin isännöimässä talousseminaarissa Mikkelissä 13.7.2018.

Seminaarissa keskustellaan kummankin maan sekä euroalueen ajankohtaisista talouskysymyksistä. Alustukset käsittelevät myös Suomen ja Venäjän talous- ja kauppasuhteiden nykytilaa sekä energiamarkkinoita.

Suomen Pankki ennustaa, että Venäjän BKT kasvaa 1,8 % tänä vuonna ja 1,6 % ensi vuonna. Öljyn kallistuminen tukee osaltaan Venäjän talouskasvua tänä vuonna. Monet kestävän talouskehityksen haasteista ovat kuitenkin maailmanlaajuisia. Ratkaisevaa myös Venäjän pitkän aikavälin näkymille on, pystyykö se hyödyntämään uutta teknologiaa ja kasvattaa tuottavuutta digitalisaatiosta. Demografinen kehitys hidastaa tulevaa talouskasvua sekä Venäjällä että euroalueella.

”Viime vuosien vastuksista huolimatta Euroopan unioni ja Venäjä ovat toisilleen merkittävät kauppakumppanit. EU:n ja myös Suomen vienti Venäjälle kasvaa, jos maan talouskehitys jatkuu myönteisenä”, sanoo pääjohtaja Olli Rehn. ”Suomen kannalta on tärkeää, että EU:n ja Venäjän välisiä taloussuhteita kehitetään pitkällä sihdillä, yli välittömän horisontin.” Pääjohtaja Rehnin mukaan keskuspankkien yhteistyö tukee tätä tavoitetta.

Seminaariin osallistuu pääjohtajien lisäksi asiantuntijoita kummastakin keskuspankeista ja joukko suomalaisia talousvaikuttajia sekä Mikkelin kaupungin edustajia. Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitos BOFIT on osallistunut seminaarin järjestelyihin. BOFIT on kansainvälisesti arvostettu, etenkin Venäjän ja Kiinan kehitystä seuraava tutkimuslaitos.