Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen BOFIT:n tietoiskussa maanantaina 27.5. käsitellään useita Venäjän talouden kannalta tärkeitä teemoja.

Venäjän talous kasvaa, vaikkakin suhteellisen hitaasti. Investointien kehitys on edelleen heikkoa, eikä tulevien vuosien kasvupotentiaali ole juuri tämän hetken kasvuvauhtia nopeampi. Tulevaan kasvupotentiaaliin liittyy elimellisesti kysymys Venäjän liiketoimintaympäristöstä. Vaikka Venäjä on mennyt monissa asioissa eteenpäin, yritystoiminnan – sekä kotimaisen että ulkomaisen – edellytysten parantamisessa on vielä tehtävää.

Toisaalta Venäjän julkinen talous on erittäin hyvässä kunnossa korkean öljyn hinnan ansiosta. Tämän vuoden julkisen sektorin ylijäämä voi olla jopa kolme prosenttia bruttokansantuotteesta. Rahaa riittää niin vararahastoihin kuin ehkäpä lisäpanoksiin terveydenhoidossa ja koulutuksessa. Julkinen velka on lähes olematon.

Öljyä ja muita energiatuotteita viemällä Venäjä saa tuloja sekä budjettiinsa että tuontia varten. Viime vuosina Kiinan merkitys Venäjälle on kasvanut, ja tässä asiassa Venäjä on hyvin samankaltainen muiden maiden kanssa. Kiinan osuus maailmantaloudesta kasvaa, mikä näkyy kaikkien maiden vientikysynnässä. Venäjä on lisäksi maantieteellisesti Kiinan ja Euraasian mantereen länsiosien välissä, mikä saattaa antaa sille taloudellisia mahdollisuuksia vaikkapa liikenteessä. Nämä kehityskulut lisäävät Venäjän integraatiota maailmantalouteen. Toiseen suuntaan toimivat sekä Venäjän että länsimaiden asettamat pakotteet. Vaikka pakotteiden suorat taloudelliset vaikutukset Venäjällä ovat olleet tähän mennessä rajallisia, etenkin rahoituksessa Venäjä näyttää osittain irtautuneen kansainvälisistä markkinoilta.

Venäjä-tietoiskussa näitä teemoja käsitellään yhteensä kolmen tunnin ajan. Tapahtumaa voi myös seurata suorana tai Suomen Pankin YouTube-tilillä myöhemmin tallenteena.

Lisätietoja antaa tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen, puh. 09 183 2272, iikka.korhonen(at)bof.fi