Antti Heinosen uusi kirja ”Hallitus kansan kukkarolla. Seteleiden leikkaaminen vuosien 1945 ja 1946 vaihteessa” käsittelee Suomen setelihistorian dramaattisinta tapahtumaa. Suomen Pankin julkaisema ja Otavan kustantama kirja täydentää Heinosen aikaisempia teoksia Suomen setelihistoriasta. Aiemmin hän on käsitellyt laajoja historiallisia kokonaisuuksia ja tässä kirjassa Heinonen pureutuu yksittäiseen tapahtumaan huomattavan yksityiskohtaisesti.

Seteleiden vaihdon toteutustapa vuosien 1945 ja 1946 vaihteessa eli niiden leikkaaminen tuli suurena yllätyksenä lähes kaikille. Erityisesti vähävaraisille ja haja-asutusalueella asuville koko seteleiden vaihto tuli yllätyksenä merkittävin seurauksin. Monille jäi tunne, että he menettivät puolet seteleidensä arvosta. Pelko uudesta setelinleikkauksesta jäi elämään vuosikymmenten ajaksi ja aiheutti ajoittain laajalti paniikkireaktioita.

Kirjan tekijällä Antti Heinosella on merkittävä kansainvälinen ura setelialalla. Nykyisin hän johtaa seteliteollisuuden maailmanlaajuista eettistä yhteistyötä, jonka tavoitteena on estää korruptiota ja edistää kilpailua. Sitä ennen hän toimi seteliväärennösten torjunnan keskuspankkiyhteistyöstä vastaavan ryhmän puheenjohtajana ja Euroopan keskuspankin setelijohtajana. Ennen siirtymistään Euroopan keskuspankkiin vuonna 1998 Heinonen vastasi maksuvälineistä Suomen Pankissa.

Kirjan julkistamis- ja esittelytilaisuus pidetään tiistaina 22.9. klo 17.00 Suomen Pankin rahamuseossa virtuaalitapahtumana https://www.mediaserver.fi/live/rahamuseo. Avaussanat lausuu johtokunnan jäsen Tuomas Välimäki, joka vastaa käteiseen ja maksujärjestelmiin liittyvistä asioista Suomen Pankissa. Tiedotusvälineiden edustajat ja muu yleisö voivat esittää kysymyksiä Antti Heinoselle verkkolähetyksen chat-toiminnolla. Lähetys ja sen tallenne ovat katsottavissa myös Suomen Pankin youtube-kanavalla.

Kirja on myynnissä Suomen Pankin rahamuseossa (www.rahamuseo.fi) sekä kirjakaupoissa.

Lisätietoja antaa vanhempi viestintäasiantuntija Richard Brander, puh. 09 183 2206.