• FX Global Code -menettelytapaohjeet edistävät valuuttamarkkinoiden vakautta, tasapuolisuutta, likvidiyttä, avoimuutta ja tarkoituksenmukaista läpinäkyvyyttä
  • Euroopan keskuspankkijärjestelmä vahvisti uudelleen sitoumuksensa päivitettyihin menettelytapaohjeisiin
  • Menettelytapaohjeet julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 2017 ja päivitettiin vuoden 2021 puolivälissä

Euroopan keskuspankkijärjestelmä (EKPJ) suhtautuu myönteisesti heinäkuussa 2021 päivitettyihin valuuttamarkkinoiden menettelytapaohjeisiin sekä niihin liittyvän ohjeistuksen julkaisemiseen. Näiden kansainvälisten menettelytapaohjeiden avulla valuuttamarkkinoiden osapuolien tavoitteena on edistää valuuttamarkkinoiden vakautta, tasapuolisuutta, likvidiyttä, avoimutta ja tarkoituksenmukaista läpinäkyvyyttä, ja vakiinnuttaa alalle tiukat eettiset säännöt. Global Foreign Exchange Committee on päivittänyt menettelytapaohjeet, jotta ne ovat edelleen merkityksellisiä ja valuuttamarkkinoiden kehityksen mukaisia ja määrittävät normit hyville markkinakäytännöille. Hyvin toimivat rahoitusmarkkinat hyödyttävät kaikkia markkinaosapuolia ja ovat tärkeitä keskuspankeille, sillä ne varmistavat rahapolitiikan sujuvan välittymisen reaalitalouteen. Viime kädessä tästä hyötyy suuri yleisö.

Kaikki EKPJ:n keskuspankit, niiden joukossa Suomen Pankki, julkaisivat tänään samanaikaisesti uudistetun sitoumuksensa menettelytapaohjeiden noudattamisesta. Näin keskuspankit osoittavat, että ne ovat vahvasti sitoutuneet noudattamaan ohjeissa esitettyjä periaatteita toimiessaan valuuttamarkkinoiden osapuolina, että niiden sisäiset käytännöt ja prosessit ovat näiden päivitettyjen periaatteiden mukaisia ja että ne tukevat ja edistävät toimintaohjeiden noudattamista. Keskuspankit haluavat sitoumuksillaan korostaa periaatteiden tärkeyttä valuuttakaupan markkinoiden jatkuvan luotettavuuden ja tehokkaan toiminnan edistämisessä. Jotta menettelytapaohjeiden tavoite saavutettaisiin täysimääräisesti, EU:n keskuspankit kannustavat valuuttamarkkinoiden osapuolia tarkastelemaan päivitettyjä menettelytapaohjeita ja uudistamaan sitoumuksensa ohjeiden noudattamisesta.

Lisätietoja antaa toimistopäällikkö Niko Herrala, puh. 09 183 2271.

Huomautuksia