Siirry sisältöön

Tämän osion tehtävissä voit testata osaamistasi rahapolitiikasta ja hintavakaudesta. Voit myös kokeilla, tulisiko sinusta hyvä keskuspankin pääjohtaja. Jos tuntuu siltä, ettet vielä tiedä tarpeeksi rahapolitiikasta, tutustu rahapolitiikasta kertoviin teksteihin.

 

Tehtävä 1/4:

EKP:n neuvosto päättää koroista

Suomi on osa euroaluetta. Euroalueen yhteisestä rahapolitiikasta huolehtii keskuspankkien muodostama eurojärjestelmä. Siihen kuuluvat euroalueen kansalliset keskuspankit ja Euroopan keskuspankki.

Rahapolitiikan keskeisiä välineitä ovat ohjauskorot, joista euroalueella päättää EKP:n neuvosto. EKP:n neuvosto arvioi päätöstään varten, millaisia riskejä euroalueen hintavakauteen kohdistuu. EKP:n neuvosto voi päättää nostaa tai laskea ohjauskorkoja taikka pitää ne ennallaan.

Assignment picture

Kysymys: 1/5

On syyskuun ensimmäinen torstai. Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi avaa Euroopan keskuspankin ulko-oven Frankfurtissa ja tervehtii ovimiestä. Tämä on yksi niistä päivistä, jolloin on vuorossa taas tärkeä kokous. Draghin lisäksi tähän kokoukseen saapuvat myös muut EKP:n johtokunnan jäsenet sekä pääjohtajat kaikkien niiden maiden keskuspankeista, jotka ovat ottaneet euron käyttöön. Mistähän kokouksesta on kyse?

Scelerisque euismod, iaculis eu lacus nunc mi elit, vehicula ut laoreet ac, aliquam sit amet justo nunc tempor, metus vel placerat suscipit, orci nisl iaculis eros, a tincidunt nisi odio eget lorem nulla condimentum tempor mattis ut vitae feugiat augue.

Kysymys: 2/5

Sama joukko keskuspankkiireja kokoontuu näihin kokouksiin Frankfurtiin kahdesti joka kuukausi. Mistä he muun muassa päättävät kokouksissaan?

Kysymys: 3/5

Koko seurue on nyt istuutunut paikoilleen pyöreän pöydän ympärille, ja kokous voi alkaa. EKP:n pääjohtaja on kokouksen puheenjohtaja. Ketkä seuraavista ovat myös paikalla?

Kysymys: 4/5

Question image

Mikä on oikea vastaus tähän kysymykseen?

Kysymys: 5/5

Question image

Mitä raha on?

Vastauksistasi oli oikein:

HUOM! Voit tarkistaa oikeat vastaukset kunkin kysymyksen kohdalta

Tehtävä 2/4:

Hinnat kuriin

EKP:n rahapolitiikan päätavoite on hintavakauden ylläpitäminen euroalueella ja siten euron ostovoiman suojeleminen. Hintavakaus tarkoittaa sitä, että inflaatiota tai deflaatiota ei juuri ole, eli hinnat eivät keskimäärin nouse eivätkä laske merkittävästi, vaan pysyvät vakaina. Hintavakaus on määritelty kuluttajahintojen alle 2 prosentin vuotuiseksi nousuksi, ja siihen pyritään keskipitkällä aikavälillä.

Inflaatiosta on monia haittoja. Se vääristää taloudellisia päätöksiä ja hidastaa siksi talouden kasvuvauhtia. Tämän lisäksi se on epäoikeudenmukainen, koska se syö rahamääräisten säästöjen arvoa ja vahingoittaa sen vuoksi varsinkin piensäästäjien asemaa. Deflaatio on inflaatiotakin vaarallisempi. Siinä hinnat ja palkat laskevat yleisesti ja rahan arvo nousee. Deflaation oloissa velat pitää maksaa takaisin arvokkaammalla rahalla kuin ne on otettu, ja siksi deflaatiot ovat monesti johtaneet velkakriiseihin ja konkurssien määrän kasvuun.

Kysymys: 1/2

Minna työskentelee Suomen Pankin ekonomistina ja seuraa työssään euroalueen taloutta ja erityisesti euroalueen hintakehitystä. Miten hintojen kehittymistä seurataan?

Kysymys: 2/2

Minnan tehtävänä on raportoida Suomen Pankin pääjohtajalle, miltä tulevien vuosien inflaatiokehitys näyttää. Tuoreimmat luvut euroalueelta kertovat inflaation olevan 1,9 %. Kaikki viittaa siihen, että inflaatio on myös keskimäärin pysymässä juuri alle 2 prosentin seuraavien vuosien aikana. Mikä on Minnan viesti pääjohtajalle?

Vastauksistasi oli oikein:

HUOM! Voit tarkistaa oikeat vastaukset kunkin kysymyksen kohdalta

Tehtävä 3/4:

Testaa, olisitko sinä hyvä keskuspankin pääjohtaja!

Testaa vielä, miten itse pärjäisit keskuspankin pääjohtajana! Pohdi korkopäätöstä Euroopan keskuspankin näkökulmasta. Sinun tulee tehdä oikea korkopäätös, kun tiedossasi ovat muutokset inflaatiossa ja odotukset tulevien vuosien inflaatiossa, rahan määrässä, talouskasvussa sekä työttömyydessä. Tehtäväsi on valita lasketaanko vai nostetaanko ohjauskorkoa vai pidetäänkö se ennallaan. Onnea päätöksentekoon!

Koron laskemisella lisätään kulutusta ja lainanottomahdollisuuksia ja nopeutetaan sitä kautta inflaatiota. Koron nostaminen puolestaan hillitsee kulutusta ja lainanottomahdollisuuksia hidastaen inflaatiota.

Pidä päätöstä tehdessäsi mielessä, että EKP:n rahapolitiikan päätavoite on hintavakauden ylläpitäminen euroalueella ja siten euron ostovoiman suojeleminen. Hintavakaus on määritelty kuluttajahintojen alle 2 prosentin vuotuiseksi nousuksi, ja siihen pyritään keskipitkällä aikavälillä.

Kysymys: 1/2

Inflaatio on hidastunut 2 prosentista 1 prosenttiin, ja inflaatio-odotukset sekä rahan määrän kasvuvauhti viittaavat tätäkin hitaampaan inflaatiovauhtiin tulevina vuosina. Talouskasvu on kuitenkin nopeutunut ja työttömyys vähentynyt 5 prosentista 4 prosenttiin. Mitä tekisit, jos saisit EKP:n neuvoston sijasta päättää, mitä tehdä keskuspankin ohjauskorolle?

Kysymys: 2/2

Inflaatio on kiihtynyt 2 prosentista 7 prosenttiin, inflaatio-odotukset ovat kasvussa ja rahan määrän kasvuvauhti on edelleen nopeutumassa. Talouskasvu on myös voimistunut ja työttömyys vähentynyt 5 prosentista 4 prosenttiin. Mitä tekisit?

Vastauksistasi oli oikein:

HUOM! Voit tarkistaa oikeat vastaukset kunkin kysymyksen kohdalta

Tehtävä 4/4:

Tehtävä 4: Asiaa rahasta

Tässä osiossa....

Kysymys: 1/1

Question image

Tähän tuttua juttua

Vastauksistasi oli oikein:

HUOM! Voit tarkistaa oikeat vastaukset kunkin kysymyksen kohdalta

Johdanto

Tehtävä 1/4

EKP:n neuvosto päättää koroista

Tehtävä 2/4

Hinnat kuriin

Tehtävä 3/4

Testaa, olisitko sinä hyvä keskuspankin pääjohtaja!

Tehtävä 4/4

Tehtävä 4: Asiaa rahasta