Mikael Ahovuo, markkina-analyytikko, markkinaoperaatiot-osasto

Moi!

Olen Mikael Ahovuo ja olen toiminut kaksi vuotta markkina-analyytikkona Suomen Pankin markkinaoperaatioiden osastolla, tarkemmin sanottuna rahapolitiikan toteutuksesta vastaavassa tiimissä, jota myös ”rahapolitiikan konehuoneeksi” kutsutaan. Pääasiassa tehtäviini kuuluvat markkina- ja rahapolitiikka-analyysin tuottaminen pankin johdolle ja asiantuntijoille sekä eurojärjestelmän avomarkkinaoperaatioiden toimeenpano Suomessa. Sivuprojekteina olen myös kehittänyt Suomen Pankin markkina-analyysiä uusilla työkaluilla.

Pankkiin tulin syksyllä 2018 maisteriopintojeni oltua vielä alussa Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulussa ja tultuani koulun penkiltä ensimmäiseen asiantuntijatyöhöni olen ollut kiitollinen, kuinka paljon vastuuta uraansa aloittelevalle miehelle on annettu maailmanluokan asiantuntijaorganisaatiossa. Ehkäpä ikimuistoisin esimerkki tästä on, että neljän kuukauden työkokemuksen jälkeen pääsin tunnin varoitusajalla briiffaamaan johtokuntaa joulun 2018 markkinaturbulenssista.

Kahden vuoden aikana on ehtinyt sattua ja tapahtua maailmanpolitiikassa ja rahoitusmarkkinoilla Brexitin sekä USA:n ja Kiinan kauppasodan oltua pitkään markkinoiden polttopisteessä, mutta nämä jäivätkin nopeasti koronakriisin jalkoihin. En pysty kuvittelemaan montaa työpaikkaa Suomessa, josta aikamme toistaiseksi suurimman talouskriisin hoitoa kansainvälisellä tasolla pääsisi seuraamaan lähempää. Maaliskuusta alkaen rahapolitiikan konehuoneessa on öljytty talouden rattaita kovempaa vauhtia kuin koskaan aikaisemmin.

Mutta ehkäpä mielenkiintoisia työtehtäviä ja maailmaa mullistavien kriisien hoitoakin parempaa pankkilaisena olemisessa on ollut työyhteisö. Ilmapiiri kannustaa onnistumaan sekä virheistä oppimaan ja tiukan paikan tullen kollegat tukevat toisiaan joustavuudellaan. Rahapolitiikan konehuoneen miehistöstä on löytynyt hyvää väittelyseuraa sekä markkinaliikkeistä ja maailmanpolitiikan käänteistä sekä päivän ruokalistasta ja Suomen lätkämenestyksestä MM-kisoissa. Tiivistettynä, joka päivä on ollut mukavaa tulla töihin konehuoneelle.

Syyskuun lopussa viransijaisuuteni loppuessa lähden etsimään uusia haasteita, mutta reppuni ei voisi olla huolellisemmin pakattu tuolle matkalle: ison vastuun tuoma oppi rahoitusmarkkinoista ja rahapolitiikasta, kokemus koronakriisin hoitoon osallistumisesta näköalapaikalta, ja kohonnut luottamus omiin kykyihini, mitä kannustava työilmapiiri on tukenut. Kiitos siitä Suomen Pankille ja etenkin pankkilaisille.