Gå till innehåll

Laget från Ålands lyceum har vunnit den finländska finalen i tävlingen Generation €uro. De övriga finalisterna kom från Kauniaisten lukio och Lahden yhteiskoulu. Finalen hölls i Finlands Banks myntmuseum den 6 april 2022. Vinnaren utsågs av en jury bestående av experter från Finlands Bank med forskningschef Esa Jokivuolle som ordförande.

Det vinnande laget Victor Byman, Noel Rönnberg, Emilia Silander och Caspian Boström samt läraren Anders Casén får träffa Europeiska centralbankens ledning vid ett virtuellt evenemang i maj. Alla finallagen belönades med bokpresentkort.

Årets tävling är den första sedan ECB:s meddelande om sin nya penningpolitiska strategi. Den viktigaste förändringen i strategin gäller det nya prisstabilitetsmålet, som är ett symmetriskt inflationsmål på 2 % på medellång sikt. De ungas liv i dag är föremål för många förväntningar, och jag är därför särskilt imponerad av att så många lag har hunnit sätta sig in i penningpolitikens värld”, konstaterade chefdirektör Olli Rehn i sitt inledningsanförande.

Generation €uro är en lagtävling som testar elevernas kunskaper om penningpolitik. Lagens uppgift är att ta fram och presentera ett förslag till ECB-rådets räntebeslut och eventuella andra penningpolitiska åtgärder. Tävlingen arrangeras årligen i euroområdet och riktar sig till elever i åldern 16–19 år.

Den första tävlingsomgången var en frågetävling på internet. Den andra omgången bestod av en analysuppgift, som tävlingsjuryn poängsatte. De tre bästa lagen tog sig till final.

Närmare upplysningar lämnas av kommunikationsexpert Katri Heikkinen, telefon 09 183 26 55.