Finlands Bank arrangerade idag, den 19 maj 2014, sitt åttonde betalningsforum där experter på betalningsfrågor dryftade nuläget och framtida trender inom betalningsbranschen samt utmaningar och möjligheter i en allt mer digitaliserad ekonomi. Därtill diskuterades på vilket sätt EU-regleringen inverkar på betalningarna ur de olika aktörernas synvinkel.

Finlands Banks chefdirektör Erkki Liikanen, som talade på betalningsforumet, betonade i sitt anförande betalningssystemens centrala, men ofta dolda betydelse, för ett stabilt finanssystem och för hela samhällets funktion.

"Ett stabilt finanssystem kräver att det finns tillförlitliga och trygga betalningssystem som fungerar i alla förhållanden. Elektroniska tjänster och betalningar skapar nya möjligheter att ta fram förutom effektivare också mer kundorienterade tjänster. Samtidigt skapar riskerna med Internet stora utmaningar för tjänsteleverantörerna", framhöll Liikanen.

Chefdirektör Liikanen utvärderade i sitt anförande på vilket sätt de fem identifierade villkoren för samhällsmässigt effektiva betalningssystem fungerar nu och i framtiden. Dessa kriterier är teknisk effektivitet, icke-diskriminering och tillgänglighet, effektiv och kostnadsbaserad prissättning, kontinuitet och försörjningstrygghet samt internationell kompatibilitet. Liikanen ansåg att villkoren i huvudsak uppfylls mycket bra, men att det behövs kontinuerlig utveckling speciellt för att säkerställa att de tjänster som möjliggör elektronisk ärendehantering är trygga och användarvänliga.

Oberoende av de förändringskrafter som råder inom betalningsbranschen har utvecklingen av betalningstjänsterna fortsatt både i Finland och annanstans. På europeisk nivå har man inrättat en nämnd för massbetalningar i euro, och på Finlands Banks initiativ inrättades även ett nytt nationellt samarbetsorgan, betalningsrådet, i Finland. Betalningsrådet samlar betaltjänstanvändare och -producenter samt myndigheter för att främja utnyttjandet av moderna och internationellt kompatibla betalningssätt som är effektiva för samhället. Betalningsrådet ställer upp ramarna för en öppen diskussion och dialog om betalningar och strävar på så sätt efter att bidra till genomförandet av de villkor för ett gott betalningssystem som chefdirektör Liikanen redogjorde för.

Betalningsforumet som arrangeras varje år fungerar som en kanal för att informera om betalningsrådets arbete till olika intressegrupper inom betalningsbranschen.

Närmare upplysningar ger nationalekonom Kari Kemppainen (kari.kemppainen@bof.fi, tfn 010 831 2249).