Många olika instanser medverkar i arbetet för att främja finländarnas ekonomiska kunnande, men samarbetet mellan myndigheter, organisationer och företag kunde vara effektivare. Det framgår av Finlands Banks nyutgivna kartläggningsrapport.

Rapporten bygger på Finlands Bank enkät till nätverket för ekonomiskt kunnande våren 2020. Enkäten syftade till att klarlägga pågående projekt inom ekonomiskt kunnande på organisations- och aktörsnivå. Den besvarades av alla centrala aktörer, totalt 46 organisationer, som rapporterade sammanlagt 141 olika verksamhetsformer inom området.

Enligt rapporten har åtgärderna för att främja ekonomiskt kunnande främst riktat sig till skolor och de unga. Alla medborgare behöver dock förebyggande rådgivning i form av lågtröskeltjänster för att kunna göra val och fatta beslut om sin privatekonomi. Också professionella aktörer behöver information om varandras verksamhet. Enligt rapporten måste sökbarheten av tillgänglig information och tjänster utvecklas vidare. Enkäten visar på behovet av en  neutral plats för spridning av information. Tjänster och material måste finnas att tillgå på olika språk och också på klarspråk.

Enligt projektchef Anu Raijas har undantagsförhållandena under coronapandemin lyft fram behovet av interaktiva distanstjänster och utveckling av digitalt material och digitala tjänster. ”Det finns också andra fördelar med att gå över till en digital miljö. Det är kostnadseffektivt tack vare möjligheten att vid behov nå stora människoskaror”, säger Anu Raijas.

Av enkätresultaten framgår att samarbetet inom ekonomiskt kunnande fungerar förhållandevis väl och bedrivs över sektorsgränserna. Samarbetet är dock ofta temporärt och sker mellan utvalda aktörer. ”Samarbetet har i stor utsträckning koncentrerats till huvudstadsregionen och bedrivs i regel mellan gamla och välbekanta aktörer. Samarbetet mellan olika instanser konstaterades vara välfungerande och smidigt; framför allt gemensamma projekt upplevdes vara en fungerade samarbetsform. Genom effektivare samarbete och samordning skulle dock ännu bättre resultat kunna uppnås”, framhåller Anu Raijas.

På lanseringsseminariet av rapporten konstaterade vice ordföranden i Finlands Banks direktion Marja Nykänen att ekonomin i Finland väntas krympa med upp till 7 % under 2020 och återhämtningen av ekonomin vara långsam under åren framöver. ”Det är uppenbart att detta kommer att ha ekonomiska konsekvenser för många medborgare. Konjunkturnedgången väntas leda till ökad arbetslöshet och sjunkande disponibla inkomster. Detta i förening med ett svagare förtroende leder i sin tur till återhållsamhet med konsumtion och ekonomiska åtaganden. Därför är det just under dessa tider viktigt att stödja medborgarna i hanteringen av sin ekonomi också genom att stärka det ekonomiska kunnandet”, betonade Marja Nykänen.

Finlands Bank utnyttjar under hösten kartläggningsrapporten i sitt projekt för att upprätta ett förslag till en nationell strategi för ekonomiskt kunnande.

Upplysningar: senior rådgivare, projektchef Anu Raijas, telefon 09 183 26 25.

Kartoitus talousosaamisen edistämistoiminnasta Suomessa vuonna 2020. Finlands Banks populärvetenskapliga rapporter. 

Länk till projektets webbplats: https://www.suomenpankki.fi/sv/lar-dig-ekonomi/lar-dig-ekonomi/talousosaamishanke/  

Länk till inspelningen av webbseminariet: https://www.youtube.com/watch?v=ExLWx3uvryI&feature=youtu.be