Förbundet för lärarna i historia och samhällslära
Finlands Bank
Finansbranschens Centralförbund

 

Antti Luukkanen från Helsingin normaalilyseo, Helsingfors har segrat i Ekonomigurutävlingen för gymnasieelever 2013. Joona Suhonen från Tampereen klassillinen lukio, Tammerfors kom tvåa och Jaakko Markkanen från Äänekosken lukio, Äänekoski trea. Till finalen i Helsingfors den 28 februari–1 mars 2013 gick tio elever från uttagstävlingarna som hölls den 16 januari 2013 i skolorna runt om i landet. I uttagstävlingarna deltog cirka 900 elever från 120 gymnasier. Tävlingen ordnades i år redan för 16 gången. Den syftar till att öka gymnasieelevernas ekonomiska kunskaper.

Finalen bestod av en skriftlig och en muntlig del. I det skriftliga provet skulle finalisterna reflektera över stöden till företag och andra metoder genom vilka den offentliga sektorn kan främja näringslivet i Finland. I det muntliga provet debatterade finalisterna parvis bland annat huruvida konsumenterna kan fatta rationella beslut i fråga om sin egen ekonomi och vilket som är förnuftsmässigare – att bo i en egen bostad eller i en hyresbostad.

Ekonomigurutävlingen arrangeras av Finlands Bank, Finansbranschens Centralförbund och Förbundet för lärarna i historia och samhällslära. Tävlingen stöds också av Ekonomijournalisterna och Finlands Gymnasistförbund.

De tre bästa i finalen belönades med en prissumma (1 000 euro, 500 euro och 250 euro). Det gymnasium som segraren kommer från får vandringspriset – en äkta doktorshatt – för ett år. Alla finalister fick en prenumeration på någon ekonomisk tidskrift och ett bokpris.

Finalisterna i alfabetisk ordning:
•  Jere Huovinen, Kastellin lukio, Uleåborg
•  Mikko Ilmonen, Ressun lukio, Helsingfors
•  Jussi Lundstedt, Turun normaalikoulu, Åbo
•  Antti Luukkanen, Helsingin normaalilyseo, Helsingfors
•  Jaakko Markkanen, Äänekosken lukio, Äänekoski
•  Lucas Mattsson, Ålands Lyceum, Mariehamn
•  Eemil Nuuttila, Etelä-Tapiolan lukio, Esbo
•  Julius Rissanen, Munkkiniemen yhteiskoulu, Helsingfors
•  Joona Suhonen, Tampereen klassillinen lukio, Tammerfors
•  Pauli Xu, Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu, Helsingfors

Även högskolorna är intresserade av de som gör bra ifrån sig i Ekonomigurutävlingen. Dessa har möjlighet att söka en direkt studieplats i handelshögskolan vid Aalto-universitetet, i ekonomi vid Helsingfors universitet, i handelshögskolan vid Jyväskylä universitet och i Svenska handelshögskolan i Helsingfors.

Upplysningar:
informatör Iina Lario, Finlands Bank, telefon 010 831 2689,
kommunikationschef Kristiina Siikala, Finansbranschens Centralförbund, telefon 020 793 4273,
verksamhetsledare Kirsi Ruhanen, Förbundet för lärarna i historia och samhällslära, telefon 044 303 1789.