​I Finland och i hela euroområdet introduceras en ny 10-eurosedel den 23 september 2014. Den nya 10-eurosedeln är utrustad med ännu mer avancerade säkerhetsdetaljer, såsom hologram, vattenstämpel och en skimrande valörsiffra.

”Sedan introduktionen av de första eurosedlarna har det skett en utveckling av tillverknings- och säkerhetstekniken i sedelframställningen. I den nya sedelserien har inte bara säkerhetsdetaljerna utan också hållbarheten utvecklats”, berättar chefen för Finlands Banks kontantförsörjningsavdelning Päivi Heikkinen.

Eurosedlarna baseras på samma design med epoker och stilar. Också de dominerande färgerna i sedelserien förblir oförändrade. Utseendet har ändrats något på grund av förbättrade säkerhetsdetaljer. Det är lätt att skilja mellan de nya eurosedlarna och sedlarna i den första sedelserien.

Eurosedlarna i den nya serien kommer att ges ut efter hand under flera års tid. I maj 2013 introducerades 5-eurosedeln som den första sedeln i den nya serien. ”I Finland införs de nya sedlarna främst via detaljhandeln och penninginstituten och inga sedlar behöver särskilt bytas ut mot sedlar i den nya serien”, konstaterar Päivi Heikkinen.

Inledningsvis cirkuleras sedlar både från den gamla och den nya serien parallellt. Sedlarna i den första serien dras småningom in då de lämnas in till centralbanken och upphör slutligen att fungera som lagliga betalningsmedel. Information om detta kommer att lämnas i god tid på förhand. Sedlarna i den första serien kommer inte heller då att förlora sitt värde, utan de kan därefter under obegränsad tid växlas in i Finlands Bank och de övriga nationella centralbankerna i euroområdet.

På webbplatsen http://www.nya-eurosedlar.eu finns mer information och bildmaterial. Broschyrer för allmänheten och kontanthanterare kan beställas från Finlands Bank på adressen http://www.suomenpankki.fi/bestall.

Upplysningar:
informatör Iina Lario, telefon 010 831 26 89
avdelningschef Päivi Heikkinen, telefon 010 831 34 73
sedelexpert Tanja Raita, telefon 010 831 34 48