​Osäkerheten i fråga om det världsekonomiska läget har ökat. Oron gäller särskilt Kina, vars avtagande tillväxt, svaga exportutveckling och marknadsstörningar har skapat nervositet på den internationella finansmarknaden. Toppen av tillväxttakten för världshandeln tycks vara nådd.

Finlands Bank förutspår att den globala ekonomin växer med 3,0 % under 2015, 3,2 % under 2016 och 3,5 % under 2017. I många tillväxtekonomier har nedgången i råvarupriserna, apprecieringen av dollarn och det ökade kapitalutflödet försvagat utsikterna. Å andra sidan håller den tillväxtdämpande men nödvändiga skuldavvecklingen, åtstramningen av finanspolitiken och den växande arbetslösheten i de utvecklade länderna på att lätta.

Förenta staternas ekonomi vilar alltjämt på en fast grund tack vare den privata konsumtionen och växer med ca 3 % per år under 2016–2017. Ekonomin i euroområdet håller också på att repa sig och särskilt i de stora euroländerna ljusnar läget allt mer. Den privata konsumtionen återhämtar sig, när sysselsättningsutsikterna förbättras och räntorna länge ligger kvar på en mycket låg nivå. Oljeprisfallet stöder också den ekonomiska tillväxten, men bromsar också inflationen i euroområdet under de närmaste 12 månaderna.

Oljeproduktionen har inte reagerat på nedgången i råoljepriset, vilket ytterligare har bidragit till prisfallet. Då den kinesiska tillväxtstrukturen förändras växer inte heller efterfrågan på råvaror längre lika snabbt på global nivå. De ekonomiska reformerna i Kina har avancerat ungefär som väntat, vilket är viktigt med tanke på utvecklingen av nya tillväxtmotorer. Finlands Bank förutspår att tillväxten i Kina når upp till ca 7 % under 2015, men att den åter sjunker till ca 6 % under 2016–2017.

Riskerna finns att utvecklingen av världsekonomin blir svagare än väntat. Förändringarna i den kinesiska ekonomin kan få ökade effekter på utsikterna för de utvecklade länderna. Den väntade avvecklingen av den penningpolitiska stimulansen i USA syns för sin del i tillväxtekonomierna, vars privata sektor främst har skuldsatt sig i dollar. Situationen i Mellanöstern och Nordafrika ger upphov till stor mänsklig nöd, men den ställer också Europa inför oväntade utmaningar att ta emot och assimilera stora flyktingskaror.  

Finanskrisen 2008 och den därpå följande djupa recessionen har redan fört med sig sju magra år för världsekonomin. Nedgången i investeringarna har lett till minskad kapitaltillväxt och sysselsättning. Trots den finans- och penningpolitiska stimulansen har produktionen envist stannat kvar på en lägre nivå än vad som är möjligt att uppnå utan att driva upp inflationen. På lång sikt utgörs tillväxtfaktorerna framför allt av strukturreformer.

Upplysningar: byråchef Samu Kurri, telefon 010 831 22 88.