Siirry sisältöön

Haluat ostaa kannettavan tietokoneen. Kannattaisiko ostos maksaa käteisellä vai luotolla? Mitä asioita maksutapaa valitessa kannattaa ottaa huomioon?

Kun avaa tiliä pankissa, on mahdollista saada käyttöön myös netissä käytettävät verkkopankkitunnukset, joiden avulla voi esimerkiksi maksaa laskuja tai tarkistaa tilitiedot pankin verkkopalvelussa.

Huomaat maksukorttisi kadonneen. Tiedät, että on mahdollista, että joku toinen käyttää korttia väärin. 

Tee tehtävät maksamisesta ja sopimuksista.

 

Tehtävä 1/7:

Maksaminen – Käteisellä vai luotolla?

Haluat ostaa kannettavan tietokoneen. Kannattaisiko ostos maksaa käteisellä vai luotolla? Mitä asioita maksutapaa valitessa kannattaa ottaa huomioon?

Kysymys: 1/3

Mitkä seuraavista käteismaksamista koskevista väittämistä pitävät paikkansa?

Käteisellä maksaessasi et jää velkaa myyjälle. Toisaalta silloin kun maksat tuotteen ennakkoon käteisellä ja tuote toimitetaan sinulle vasta myöhemmin, menetät sinulle kuluttajana kuuluvan oikeuden pidättyä maksusta, jos tuotteessa on virhe tai tuotteen toimitus viivästyy – taikka jos et saa tuotetta lainkaan. Selvitä ennen ostopäätöstä, voitko ostaa tuotteen jostain muualta paremmin ehdoin.

Kysymys: 2/3

Mitkä seuraavista luotolla maksamista koskevista väittämistä pitävät paikkansa?

Alaikäinen ei voi tehdä kulutusluottosopimusta eli luottoa voi saada vain 18 vuotta täyttänyt. Lue luottosopimus huolellisesti läpi – siitä selviävät muun muassa luoton takaisinmaksuvelvollisuudet sekä sinun ja luotonantajan oikeudet ja velvollisuudet. Säilytä luottosopimus vähintään sopimuksen voimassaolon ajan. Luoton takaisinmaksamisen laiminlyönti voi aiheuttaa maksuhäiriömerkinnän useaksi vuodeksi. Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa elämää monella tavalla: vuokra-asunnon saanti hankaloituu, et saa tehtyä osamaksusopimusta tai joudut maksamaan puhelinlaskusi ennakkoon. Harkitse siis luoton ottamista huolellisesti.

Kysymys: 3/3

Mitkä seuraavista luotolla maksamista koskevista väittämistä pitävät paikkansa?

Luotto on velkaa eli lainassa olevaa rahaa, ja se pitää aina maksaa takaisin. Luoton hinta muodostuu paitsi lainattavasta summasta myös korosta ja muista luottoon liittyvistä kuluista (kuten perustamiskuluista ja käsittelymaksuista), eikä luotto siten ole ilmaista. Tarvitset myös säännöllisiä tuloja voidaksesi maksaa luoton takaisin. Yleensä luottoa lyhennetään kuukausittain. Voit myös harkita, kannattaisiko ensin säästää osa ostoksen hinnasta ja rahoittaa vain osa luotolla.

Vastauksistasi oli oikein:

HUOM! Voit tarkistaa oikeat vastaukset kunkin kysymyksen kohdalta

Tehtävä 2/7:

Maksaminen verkkopankissa

Kun avaa tiliä pankissa, on mahdollista saada käyttöön myös netissä käytettävät verkkopankkitunnukset, joiden avulla voi esimerkiksi maksaa laskuja tai tarkistaa tilitiedot pankin verkkopalvelussa.

Kysymys: 1/4

Voiko alaikäinen saada omat verkkopankkitunnukset?

Pankki voi myöntää verkkopankkitunnukset alaikäiselle huoltajien suostumuksella. Verkkopankkitunnukset ovat henkilökohtaiset, eikä niitä saa luovuttaa kenellekään. Ennen kuin ryhdyt käyttämään verkkopankkia, perehdy pankin antamiin verkkopalvelua koskeviin sopimusehtoihin, tunnusten säilyttämistä koskeviin ohjeisiin ja erityisesti verkkopankin turvalliseen käyttöön.

Kysymys: 2/4

Miten verkkopankkitunnuksia (eli käyttäjätunnusta ja asiointitunnuksia) pitää säilyttää?

Eri pankkien verkkopankkitunnukset ovat erilaisia. Yleensä ne kuitenkin muodostuvat käyttäjätunnuksesta, joka on pidempi numerosarja, ja siihen liittyvästä salasanalistasta (tai nykyään myös kännykässä toimivasta sovelluksesta). Olivatpa verkkopankkitunnukset millaisia tahansa, yhteistä niille kuitenkin on, että niiden huolellinen säilyttäminen on tärkeää! Yleisohje on, että käyttäjätunnusta ja salasanalistaa ei saa säilyttää samassa paikassa. Käyttäjätunnus kannattaa opetella ulkoa. Noudata huolellisesti pankkisi antamia ohjeita verkkopankkitunnusten säilyttämisestä. Jos joku ulkopuolinen saa verkkopankkitunnuksesi käsiinsä, tilisi voidaan tyhjentää. Pankki ei välttämättä korvaa menettämiäsi rahoja, jos et ole säilyttänyt tunnuksiasi huolellisesti pankin antamien ohjeiden mukaisesti. Jos verkkopankkitunnuksesi kuitenkin katoavat, ilmoita siitä heti pankkiisi!

Kysymys: 3/4

Saat sähköpostin, joka näyttää pankkisi lähettämältä. Viestissä kerrotaan, että verkkopankkipalvelusi on päättymässä ja että voit jatkaa palvelun käyttöä vain, jos klikkaat sähköpostissa olevaa linkkiä ja kirjaudut palveluun tätä kautta verkkopankkitunnuksillasi. Mitä teet?

Pankki ei koskaan lähetä sähköpostia kysyäkseen verkkopankkitunnuksiasi – ei myöskään poliisi tai muu viranomainen, joiden nimissä huijaussähköposteja on lähetetty. Älä siis vastaa tällaisiin viesteihin, äläkä klikkaa viestin linkkejä! Voit ilmoittaa sinulle saapuneesta huijausviestistä pankkiin. Poista viesti sähköpostistasi.

Kysymys: 4/4

Maksat laskuja verkkopankissa kirjaston tietokoneella. Miten toimit, kun lopetat asiointisi?

Verkkopankkiasioinnin huolellinen lopettaminen sen jälkeen, kun on käyttänyt yhteiskäytössä olevaa tietokonetta, on erityisen tärkeää siksi, että näin estetään seuraavan käyttäjän mahdollisuus päästä käsiksi tietoihisi. Joskus nettiselain voi kysyä käyttäjätunnuksen tai salasanan tallentamista – tähän kysymykseen on yhteiskäytössä olevien tietokoneiden tapauksessa aina vastattava kielteisesti. Muista myös ottaa tunnuslukutaulukkosi ja muut paperisi mukaan, kun poistut koneen äärestä! Jos kirjaston tietokoneen käyttäminen askarruttaa, kysy kirjaston henkilökunnalta lisätietoja tietokoneen käyttämisestä ja tietoturvasta.

Vastauksistasi oli oikein:

HUOM! Voit tarkistaa oikeat vastaukset kunkin kysymyksen kohdalta

Tehtävä 3/7:

Maksaminen maksukortilla

Huomaat maksukorttisi kadonneen. Tiedät, että on mahdollista, että joku toinen käyttää korttia väärin. 

Vastauksistasi oli oikein:

HUOM! Voit tarkistaa oikeat vastaukset kunkin kysymyksen kohdalta

Tehtävä 4/7:

Sopimukset - Tilisopimus

Olet menossa ensimmäiseen kesätyöpaikkaasi ruokakaupan kassalle. Saat kolmen kuukauden ajan palkkaa ja tarvitset tilin, jolle palkka voidaan maksaa.

Kysymys: 1/6

Voiko alaikäinen itse avata tilin pankkiin?

Alaikäisen eli alle 18-vuotiaan raha-asioista päättävät pääasiassa hänen huoltajansa. 15 vuotta täyttänyt saa kuitenkin avata itsenäisesti tilin tallettaakseen omalla työllään hankkimansa tai esimerkiksi vanhemmiltaan lahjaksi saamansa varat.

Kysymys: 2/6

Voiko alaikäinen käyttää omaa tiliä?

Kysymys: 3/6

Mistä asioista tilisopimuksessa muun muassa sovitaan?

Kysymys: 4/6

Mitkä seuraavista kuuluvat tilisopimukseen?

Tiliä avatessasi saat mukaasi allekirjoitetun tilisopimuksen ja lisäksi muun muassa vakiomuotoiset tilin yleiset ehdot ja palveluhinnaston. Jos tiliin liitetään maksukortti ja verkkopankkitunnukset, myös näistä tehdään erillinen sopimus, johon kuuluvat vakiomuotoiset yleiset ehdot.

Kysymys: 5/6

Kannattaako tilisopimus lukea läpi ennen allekirjoittamista?

Älä allekirjoita sellaista sopimusta, jota et ole lukenut! Jos sopimuksessa on jotain, mitä et ymmärrä, kysy rohkeasti lisätietoa pankistasi. On molempien sopimusosapuolten etu, että asiat ovat selviä ennen sopimuksen tekemistä.

Kysymys: 6/6

Ovatko tilinylitystilanteet maksukorttia käytettäessä mahdollisia?

Pankit myöntävät nuorille yleensä sellaisen maksukortin, jonka käytön yhteydessä maksuhetkellä tilillä olevan rahan määrä tarkistetaan. Jos tilillä ei ole tarpeeksi rahaa, maksu ei onnistu, eikä tilinylityskään näin ollen ole mahdollinen. On kuitenkin olemassa sellaisiakin maksukortteja, joita käytettäessä tilinylitys on mahdollinen. Debit-kortilla tarkoitetaan maksukorttia, jolla maksettaessa ostos veloitetaan tililtäsi heti tai pienen viivästymän kuluttua. Toiset debit-kortit varmentavat tilin rahamäärän (eli saldon) maksuhetkellä, eikä maksu onnistu, jos tilillä ei ole riittävästi rahaa. Esimerkiksi Visa Electron on tällainen maksukortti. Toiset debit-kortit tekevät varmennuksen vain tarvittaessa, jolloin tilinylityskin on mahdollinen. Sen vuoksi tällaista maksukorttia käytettäessä on itse aina pidettävä huolta siitä, että tilillä on tarpeeksi rahaa maksun maksamiseen. Muuten voit vahingossa ylittää tilisi rahamäärän, ja pankki veloittaa tällaisessa tilinylitystilanteessa tilinylitysmaksun. Credit-kortilla tarkoitetaan maksukorttia, jolla maksettaessa saa maksuaikaa tai luottoa. Credit-kortilla maksettaessa summaa ei veloiteta tililtäsi heti, vaan sinulle lähetetään lasku kotiin myöhemmin maksettavaksi.

Vastauksistasi oli oikein:

HUOM! Voit tarkistaa oikeat vastaukset kunkin kysymyksen kohdalta

Tehtävä 5/7:

Sopimukset - Määräaikaistili

Kesätyöansioistasi ja lahjaksi saamistasi rahoista on kertynyt jo yli tuhat euroa. Pohdit, mitä rahoillasi tekisit, ja päädyt lopulta tekemään talletuksen pankkiin. Tarjolla on erilaisia tilejä.

Kysymys: 1/2

Mitä eroa on määräaikaistilillä ja tavallisella käyttötilillä? Voit valita useamman vastausvaihtoehdon.

Pankit tarjoavat asiakkailleen erilaisia tilejä. Toiset tilit on tarkoitettu päivittäisten raha-asioiden hoitoon, ja toisille taas laitetaan rahaa säästöön pidemmäksi ajaksi. Käyttötili sopii päivittäisten raha-asioiden hoitoon. Käyttötilille voi ohjata opintorahan, palkan ja muut toistuvat suoritukset, ja käyttötililtä voi maksaa kaikki maksut ja laskut esimerkiksi maksukortilla tai verkkopankissa. Määräaikaistili on sopiva vaihtoehto, jos olet valmis pitämään rahat tilillä sovitun määräajan, esimerkiksi vuoden. Määräaikaistilillä olevalle rahalle maksettava korko on usein suurempi kuin käyttötilille maksettava korko.

Kysymys: 2/2

Milloin rahat saa nostaa määräaikaistililtä? Voit valita useamman vastausvaihtoehdon.

Määräaikaistilillä olevaa rahasummaa ei yleensä voi nostaa kesken sovittua talletusaikaa. Jos rahat saa nostaa ennen eräpäivää, sillä voi olla vaikutusta maksettavaan korkoon. On myös mahdollista, että korkoa ei makseta lainkaan. Talletuksen ennenaikaiseen nostamiseen voi liittyä myös muita kustannuksia. Sopimusehdoista selviää, voiko määräaikaistilillä olevat rahat nostaa ja millä ehdoilla ennen sovittua eräpäivää.

Vastauksistasi oli oikein:

HUOM! Voit tarkistaa oikeat vastaukset kunkin kysymyksen kohdalta

Tehtävä 6/7:

Sopimukset - Rahastosijoittaminen

Sait koulun päättyessä lahjaksi 500 euroa. Pohdit, mitä sille pitäisi tehdä. Lähitulevaisuudessa ei ole mitään erityisiä hankintoja, ja päätät laittaa summan säästöön. Yhtenä vaihtoehtona mieleesi tulee rahastosijoittaminen, ja päätät selvittää itsellesi rahasto-osuuksiin liittyviä asioita.

Kysymys: 1/5

Kuinka paljon rahastot tuottavat? Tuottaako rahasto-osuus aina vai voiko rahastosijoittamisessa myös hävitä? Mikä tai mitkä seuraavista väittämistä ovat oikein?

Sijoitusrahastoihinkin sijoitettaessa on syytä muistaa sijoittamiseen liittyvä riski. Tehdyn sijoituksen arvo voi nousta tai laskea, eikä rahaston aikaisempi kehitys ole tae tulevasta kehityksestä. Ennen sijoituspäätöstä kannattaa tutustua tarkasti rahastoesitteisiin ja rahaston sääntöihin. Erityistä huomiota tulisi kiinnittää sijoituspolitiikkaan, riskeihin sekä kulurakenteeseen. Rahasto-osuutta hankittaessa on arvioitava, kuinka paljon riskiä on valmis ottamaan. Sijoituskohde on valittava omien lähtökohtien mukaisesti.

Kysymys: 2/5

Sinua kiinnostaa myös se, milloin voit saada rahastosijoituksesi takaisin. Mikä tai mitkä seuraavista väittämistä ovat oikein?

Kannattaa muistaa, että rahasto-osuuksien merkinnästä ja lunastuksesta peritään yleensä maksu. Lisäksi asiakkaalta peritään hallinnointi- ja säilytysmaksuja sekä mahdollisia arvopaperivälittäjille suoritettavia välityspalkkioita.

Kysymys: 3/5

Keskustellessasi rahastosijoittamisesta palveluneuvojan kanssa hän kertoo eri rahastotyypeistä, kuten osake-, korko- ja yhdistelmärahastoista. Mikä tai mitkä seuraavista väittämistä ovat oikein?

Sijoitusrahastot voidaan jakaa osake-, korko- ja yhdistelmärahastoihin. Lisäksi on olemassa ns. rahasto-osuusrahastoja ja erikoissijoitusrahastoja.

Kysymys: 4/5

Entä mitkä seuraavista väittämistä pitävät paikkansa?

Sijoitusrahastoihin liittyvät samat riskit kuin kaikkeen muuhunkin sijoittamiseen: tehdyn sijoituksen arvo voi nousta tai laskea, eikä rahaston aikaisempi kehitys ole tae tulevasta kehityksestä. Tuotto ja riski kulkevat lähes aina käsi kädessä. Sijoitusrahastoilla ei ole korvausrahastosuojaa. Vain talletuspankin talletustilillä olevat varat kuuluvat – tietyin rajoituksin – talletussuojan piiriin. Kun luovut rahasto-osuudestasi, yleensä lunastuksesta veloitetaan kertaluonteinen maksu.

Kysymys: 5/5

Myös pikkuveljesi kiinnostuu rahastosijoittamisesta saatuaan rippilahjarahoja. Hän on kuitenkin alaikäinen. Mitä seikkoja liittyy alaikäisen tekemään rahastosijoittamiseen? Mitkä seuraavista väittämistä ovat oikein?

Vastauksistasi oli oikein:

HUOM! Voit tarkistaa oikeat vastaukset kunkin kysymyksen kohdalta

Tehtävä 7/7:

Sopimukset - Vakuutukset

Olet aloittamassa opintoja ja saat vihdoin tiedon, että sinulle on vapautunut opiskelija-asunto. Pääset muuttamaan asuntoon kuukauden päästä. Olet juuri hankkinut kesätyöansioillasi uuden television sekä tietokoneen ja pohdit, pitäisikö niiden suojaamiseksi mahdollisilta vahingoilta tehdä jotain.

Kysymys: 1/12

Kannattaakohan oma opiskelija-asunto vakuuttaa – mistä löytyisi tietoa…? Voit valita useamman vastausvaihtoehdon.

Kokemuksia voi kysellä kavereilta ja vanhemmilta, mutta erityisesti vakuutusyhtiöistä kannattaa selvittää, mitä vakuutukset korvaavat ja mitä eivät. Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINEstä löytyy monenlaista tietoa vakuutuksista. Valinnanvaraa on, sillä Suomessa on yli kymmenen kotivakuutuksia tarjoavaa vahinkovakuutusyhtiötä.

Kysymys: 2/12

Miten vakuutussopimus yleensä tehdään? Voit valita useamman vastausvaihtoehdon.

Pelkkä tekstari vakuutusyhtiöön ei riitä, mutta vakuutussopimuksen voi tehdä esimerkiksi vakuutusyhtiön konttorissa, verkkopalvelussa taikka puhelimitse. Vakuutussopimuksen tekemisen jälkeen vakuutusyhtiö toimittaa vakuutuskirjan, jossa on tietoa esimerkiksi vakuutusmaksusta ja vakuutuksen voimassaolosta sekä vakuutusehdot.

Kysymys: 3/12

Kannattaako vakuutussopimuksen asiakirjat lukea läpi ennen allekirjoittamista? Voit valita useamman vastausvaihtoehdon.

Sopimukset kannattaa aina lukea! Vakuutussopimuksen asiakirjoissa (eli esimerkiksi vakuutuskirjassa ja vakuutusehdoissa) kuvataan muun muassa, mitä vakuutuksesta korvataan ja mitä ei korvata. Kannattaa muistaa, että mikään vakuutus ei korvaa kaikkia mahdollisia tapahtumia. Jos sopimusteksti tuntuu hankalalta, etkä ymmärrä jotakin kohtaa, kysy vakuutusyhtiöstäsi!

Kysymys: 4/12

Olet lähdössä lomamatkalle Ranskaan: lentoliput on ostettu ja hotelli varattu. Passi, rahat ja hammasharja ovat valmiina. Mietit, pitäisikö vielä ottaa jotain muuta huomioon, ja muistat vakuutukset. Mitkä vakuutukset voivat olla tarpeen matkalla? Voit valita useamman vastausvaihtoehdon.

Matkustajavakuutuksesta korvataan matkasairauksien ja matkatapaturmien hoitokuluja. Matkatavaravakuutuksesta korvataan matkatavaroille sattuneita vahinkoja tai esimerkiksi välttämättömyystarvikkeiden hankintakustannuksia, jos matkatavaroiden perillepääsy viivästyy. Matkavakuutuksiin voi myös liittyä esimerkiksi vastuuvakuutus, joka korvaa toiselle aiheutettuja vahinkoja, sekä oikeusturvavakuutus, joka korvaa riitatilanteiden asianajokuluja. Joihinkin nuorille suunnattuihin kotivakuutuksiin on mahdollista liittää matkaa koskevia vakuutuksia.

Kysymys: 5/12

Matkasi suuntautuu Italiaan. Sinulla on Kelan myöntämä eurooppalainen sairaanhoitokortti, ja mietit mahtaako matkustajavakuutus olla enää tarpeen. Mitä matkustajavakuutus yleensä korvaa, mutta eurooppalainen sairaanhoitokortti ei?

Jos sairastut äkillisesti tai joudut tapaturmaan, eurooppalaisella sairaanhoitokortilla sinun tulisi saada lääketieteellisesti välttämätön sairaanhoito (EU- ja Eta-maassa ja Sveitsissä) samaan hintaan ja saman käytännön mukaan kuin kyseisen maan asukkaat saavat hoitoa paikallisessa julkisessa terveydenhuollossa. Matkustajavakuutuksesta sen sijaan korvataan matkasairauden tai matkatapaturman aiheuttamia hoitokuluja ja vakavissa tapauksissa myös kotiinkuljetus. Hoitokuluihin sisältyvät hoidon tai tutkimuksen kustannukset kohtuullisine matkakuluineen. Mutta eri vakuutusyhtiöiden tarjoamissa matkavakuutuksissakin on eroja, joten matkavakuutuksia kannattaa vertailla hyvissä ajoin ennen matkaa!

Kysymys: 6/12

Auttaako Suomen valtio aina ulkomailla pulaan joutuneen kotiin?

Suomen valtio ei auta ulkomailla pulaan joutunutta aina kotiin. Ulkoministeriö suosittelee kaikille matkustajille kattavan matkavakuutuksen ottamista yllättävien tilanteiden varalle.

Kysymys: 7/12

Olet matkalla ja aiot sen aikana osallistua sukelluskurssille. Jos loukkaannut sukelluksen aikana, korvataanko hoitokulut matkustajavakuutuksesta?

Matkavakuutukset eivät yleensä korvaa riskialttiissa harrastuksissa sattuvia loukkaantumisia ilman lisäsopimusta tai -maksua. Tällaisia riskialttiita harrastuksia ovat esimerkiksi kamppailu- ja kontaktilajit, moottoriurheilulajit, ilmaurheilulajit, kuten laskuvarjohyppy, benjihyppy ja riippuliito, kiipeilylajit, nopeus- ja syöksylasku, laitesukellus ja valtameriveneily. Jos aiot harrastaa matkallasi tämäntyyppistä tavanomaisesta poikkeavaa lajia, selvitä vakuutuksen voimassaolo etukäteen vakuutusyhtiöstäsi. Vakuutusturvaa voi usein laajentaa sopimalla asiasta etukäteen vakuutusyhtiön kanssa.

Kysymys: 8/12

Olet käynyt loputtomia keskusteluja vanhempiesi kanssa saadaksesi mopon. Nyt vihdoin näyttäisi siltä, että saat mopon lahjaksi. Mitä pitää miettiä mopon omistamisesta? Riittääkö pelkkä tankkaus? Onko jokin vakuutus pakollinen?

Kaikilla liikenteessä käytettävillä moottoriajoneuvoilla – siis myös mopolla – on oltava lakisääteinen liikennevakuutus, koska liikenteessä voi aiheutua vahinkoa ulkopuoliselle osapuolelle. Liikennevakuutus on siis pakollinen myös mopojen tapauksessa. Oman mopon vahinkojen varalle voi ottaa lisäksi vapaaehtoisen ajoneuvovakuutuksen eli niin sanotun kaskovakuutuksen. Se korvaa oman moposi vahinkoja esimerkiksi kolarointi- tai varkaustapauksissa. Kaskovakuutus voi olla laaja tai suppea: laaja korvaa enemmän mutta myös maksaa enemmän.

Kysymys: 9/12

Mitkä seuraavista vahingoista moposi lakisääteinen liikennevakuutus korvaa?Voit valita useamman vastausvaihtoehdon.

Liikennevakuutus ei kata vakuutetulle moottoriajoneuvolle eikä siinä mukana olleille tavaroille eikä kuormalle aiheutuneita vahinkoja. Matkustajalle korvataan kuitenkin hänen yllään tai mukanaan olleiden vaatteiden ja henkilökohtaisten käyttöesineiden vahingoittuminen.

Kysymys: 10/12

Mopollasi ei ole voimassa olevaa liikennevakuutusta, ja aiheutat liikennevahingon. Mitkä seuraavista väittämistä pitävät paikkansa?

Vakuuttamattoman ajoneuvon aiheuttaman liikennevahingon korvaa Liikennevakuutuskeskus. Korvauspiirin ulkopuolelle jää kuitenkin vakuuttamattoman ajoneuvon omistajaan ja haltijaan kohdistunut henkilövahinko. Koska mopollasi ei ollut liikennevakuutusta, Liikennevakuutuskeskus perii sinulta mopon omistajana tai haltijana korotetun vakuutusmaksun (eli niin sanotun hyvikkeen) koko siltä ajalta, jonka mopo on ollut vakuuttamaton.

Kysymys: 11/12

Mopollasi ei ole voimassa olevaa liikennevakuutusta. Joudut liikenneonnettomuuteen, jonka aiheuttaa toinen mopoilija. Mitkä seuraavista väittämistä pitävät paikkansa?

Vahingon aiheuttaneen mopon liikennevakuutuksesta korvataan sinulle aiheutuneet henkilö- ja omaisuusvahingot liikennevakuutuslain mukaisesti. Koska mopollasi ei ollut liikennevakuutusta, Liikennevakuutuskeskus perii sinulta mopon omistajana tai haltijana korotetun vakuutusmaksun (eli niin sanotun hyvikkeen) koko siltä ajalta, jonka mopo on ollut vakuuttamaton.

Kysymys: 12/12

Olet mennyt kaverien kanssa kauppakeskukseen ja jättänyt mopon ulos parkkiin. Moposi varastetaan sillä välin. Korvaako liikennevakuutus varkauden?

Liikennevakuutus ei korvaa varastettua mopoa. Mopon varkauden varalle voi ottaa vapaaehtoisen ajoneuvovakuutuksen eli niin sanotun kaskovakuutuksen. Se on tarkoitettu mopon suojaksi varkaustapauksissa.

Vastauksistasi oli oikein:

HUOM! Voit tarkistaa oikeat vastaukset kunkin kysymyksen kohdalta

Johdanto