”Maksuneuvosto on selvittänyt, miten pikamaksamista voidaan edistää ja saada kuluttajien käyttöön Suomessa laajasti ja eri toimijoiden välillä yhteensopivasti. Tavoitteemme on, että Suomessa voidaan tulevaisuudessa maksaa ja siirtää rahaa reaaliaikaisesti riippumatta siitä, minkä pankin asiakas maksaja ja rahan vastaanottaja on”, sanoo maksuneuvoston puheenjohtaja, Suomen Pankin johtokunnan jäsen Tuomas Välimäki. 

Pikamaksamisen mahdollistava ratkaisu voitaisiin alkuvaiheessa rajata suunniteltavaksi kolmeen keskeisimpään käyttötapaukseen:

  • kuluttajien kivijalkakaupassa tapahtuvaan maksamiseen
  • verkkomaksamiseen
  • henkilöiden väliseen maksamiseen

Keskeinen edellytys pikamaksuratkaisun toteuttamiselle ja sen käyttöönoton leviämiselle on ratkaisun suunnittelu siten, että se vastaa loppukäyttäjien tarpeita. Ratkaisu käyttäisi yhteiseurooppalaisia pikamaksamisen käytänteitä, kuten SEPA-pikasiirtoskeeman sääntökirjaa. Ratkaisun toteuttamiseksi tarvitaan myös suomalaisen pikamaksuratkaisun sääntökirja sekä sen ylläpitoon ja hallinnointiin hallintomallin luominen. Ratkaisun suunnittelu muissa käyttötapauksissa voitaisiin toteuttaa jatkotöinä.

Pikamaksulla tarkoitetaan reaaliaikaista tilisiirtoa, joka on mahdollista tehdä aina, myös öisin, viikonloppuisin ja arkipyhinä. Vaikka Suomessa on olemassa maksajan näkökulmasta reaaliaikaisia maksutapoja, ei laajasti tunnettua, kaikkien pankkien asiakkaille yhtäläisesti ja samoin ehdoin toimivaa pikamaksamisen ratkaisua ole olemassa.

Sekä eurojärjestelmä että Euroopan komissio tukevat pikamaksamisen yleistymistä ja yhteisen pikamaksamiseen nojautuvan eurooppalaisen maksutavan luomista kauppapaikoille. Suomalainen pikamaksuratkaisu lisäisi kilpailua vähittäismaksumarkkinoilla luoden vaihtoehdon kortti- ja käteismaksamiselle.

Suunnitelma pikamaksamisen mahdollistavan ratkaisun luomisesta esiteltiin tänään Maksufoorumi -tapahtumassa, jonka Suomen Pankki järjestää vuosittain. Maksufoorumi kokoaa yhteen maksupalveluiden käyttäjät, tuottajat sekä viranomaiset. Tapahtuman tavoite on edistää suomalaisten toimijoiden yhteistyötä ja yhteisten näkemysten muodostumista maksamisen kehittämiseksi.