Tia Kurtti, 7.7.2021

Tia Kurtti

Opiskelutaustani ja työhistoriani ovat olleet enemmän tai vähemmän sattuman kauppaa. Olin lukiossa kiinnostunut monesta aineesta, mutta korkeakouluopintoihin suuntautuminen ei ollut suoraviivaista. Lopulta pääsin ammattikorkeakouluun opiskelemaan johdon sihteerityön ja kielten koulutusohjelmaan. Keväällä 2015 valmistumisen koittaessa sain onnekseni halutun kesätyön Suomen Pankista. Pääsin Suomen Pankin silloisen siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen, BOFITin, osastosihteerin kesälomansijaiseksi ja teinkin sihteerin töitä Pankissa ja Pankin ulkopuolella useamman vuoden ajan tämän jälkeen.

Kiinnostuin taloustieteestä ensimmäisen kesätyökesäni aikana ja syksyllä 2016 aloitin taloustieteen opinnot Helsingin yliopistossa. Kuluneena keväänä olin jälleen samassa tilanteessa kuin 2015: olin valmistumassa ja töitä vailla. Pääsin ensin muutamaksi kuukaudeksi tuntityöntekijäksi rahoitusvakaus- ja tilasto-osaston rahoitustilastotoimistoon, minkä jälkeen minut valittiin toimistomme kesätyöntekijäksi. Nyt, kuusi vuotta ensimmäisen Suomen Pankin kesätyöni jälkeen, olen jälleen kesätyöntekijä, tällä kertaa kesäekonomisti.

Siirtymä sihteerin töistä ekonomistin hommiin on ollut melko suuri, mutta sujuva hyppäys. Aiemmasta työkokemuksestani on ehdottomasti hyötyä esimerkiksi siten, että tunnen ihmisiä monissa eri toiminnoissa ja tehtävissä ympäri Suomen Pankkia. Vaikka tämä kesä meneekin kotitoimistolla tapaamatta työkavereita, tiedän, keneltä voin kysellä vaikkapa Suomen Pankin kustannuskilpailukykylaskelmista, henkilöstön vapaa-ajan kerhotoiminnasta tai asiakirjahallinnosta.

Suomen Pankki laatii rahalaitoksia, sijoitusrahastoja, arvopapereita ja maksuliikettä koskevat Euroopan keskuspankkijärjestelmän tilastot sekä tilastoja kansallisiin tarpeisiin. Rahoitustilastotoimisto vastaa rahoitustilastoinnin tiedonkeruista, rekisterityöstä ja yksikkökohtaisen tiedon laadunvalvonnasta ja analysoinnista. Yhdessä tilastoanalyysi- ja tietopalvelutoimiston kanssa muodostamme Suomen Pankin tilastoyksikön. Tilastoyksikkö tuottaa lukuisia tilastoja ja siksi meillä rahoitustilastotoimiston ekonomisteilla pitääkin kiirettä erityisesti tiedonkeruiden ja laadunvalvonnan kanssa. Itse olen kevään ja kesän aikana osallistunut vuosittaisen maksuliiketilaston tiedonkeruuseen ja laadunvalvontaan. Tilasto on äärimmäisen mielenkiintoinen, erityisesti kun vuosi 2020 oli myös maksamisen tapojen kehityksen osalta poikkeuksellinen. Ensimmäistä kertaa maksuliiketilastot julkaistiin interaktiivisena Power BI -raporttina, jonka tietosisältöjä tullaan päivittämään kuluvan kesän aikana. Maksuliiketilastojen lisäksi kesääni kuuluu muutama arvopaperi- ja sijoitusrahastotilastoihin liittyvä itsenäinen selvitystyö. Kesän aikana pääsen siis tutustumaan sekä maksuliikenteeseen että arvopapereihin.

Uskon oppivani kesän aikana paljon uutta tilastomaailmasta. Aiempi kokemukseni tilastoista on ollut käyttäjän näkökulmasta ja nyt, kun olen päässyt kurkkaamaan "pellin alle", osaan arvostaa hyvin laadittuja tilastoja entistäkin enemmän. Uskon tästä kokemuksesta olevan hyötyä ekonomistin työssä jatkossa, minne ikinä tulevissa työtehtävissäni päädynkään.