Finlands Banks tidigare chefdirektör Erkki Liikanen håller Esko Antola-föreläsningen vid Europaforumet i Åbo torsdagen den 31 augusti 2023. Temat för Liikanens föreläsning är "Europas värde och värderingar i en värld splittrad av kriser". Ett kommentarinlägg hålls av Johanna Rainio-Niemi, biträdande professor i politisk historia vid Helsingfors universitet. Inledningsanförandet hålls av direktionsmedlem Tuomas Välimäki och moderator för diskussionen är avdelningschef Elisa Newby.

Finlands Banks Esko Antola-föreläsning arrangeras för fjärde gången som en del av det årliga Europaforumet i Åbo. Föreläsningen har fått sitt namn efter den finländska Europaforskningens banbrytare Esko Antola.

"Det är med stort intresse vi ser fram emot Erkki Liikanens föreläsning. Liikanens unika karriär som Finlands första EU-kommissionär och som långvarig medlem av Europeiska centralbankens råd ger honom de bästa förutsättningarna att analysera den europeiska värdegrunden som också den ekonomiska och monetära unionen bygger på", säger Tuomas Välimäki.

Vid det andra evenemanget som arrangeras av Finlands Bank fredagen den 1 september 2023 diskuteras Finlands roll i Europa – är Finland bromsare, läkare eller domare? I paneldebatten deltar chefen för Europeiska kommissionens representation i Finland Maria Blässar, avdelningschef för finansministeriets finansmarknadsavdelning Pauli Kariniemi och direktören för Hybridcentret Teija Tiilikainen. Moderator för paneldebatten är avdelningschef vid Finlands Bank Juha Kilponen.

Det uppdaterade programmet för Europaforumet finns på adressen: https://europeforum.fi/sv/program/

Evenemangen vid Europaforumet i Åbo är öppna för alla, men deltagande på plats kräver förhandsanmälan på arrangörernas webbplats. Evenemangen sänds också direkt på nätet. Föreläsningarnas och debatternas språk är finska med tolkning till engelska.

Mer information: senior kommunikationsexpert Richard Brander, telefon 09 183 22 06