Siirry sisältöön

Toisen asteen opiskelijat kisaavat jälleen talouden toiminnan ja rahapolitiikan tietämyksestä, kun kansainvälinen Generation €uro -kilpailu käynnistyy Suomessa 17.10.2022. Talousaiheisen kilpailun tavoitteena on auttaa opiskelijoita ymmärtämään rahapolitiikkaa ja analysoimaan sen vaikutusta talouteen. Opettajilla on keskeinen rooli talousosaamisen edistämisessä.

Kilpailuun osallistutaan nelihenkisin joukkuein yhdessä opettajan kanssa, ja kilpailussa testataan opiskelijoiden perehtyneisyyttä rahapolitiikkaan. Kilpailussa on kolme kierrosta. Ensimmäisellä kierroksella joukkueet vastaavat monivalintaisiin tietokilpailukysymyksiin. Kokonaan uudistuneelle toiselle kierrokselle päässeiden joukkueiden tehtävänä on valmistella lyhyt video jostakin Euroopan keskuspankin rahapoliittisesta päätöksestä. Videon kohderyhmänä on 15–19-vuotias nuori, ja kohderyhmän huomioiminen on yksi tehtävän arvostelukriteereistä.

Kilpailu järjestetään useassa eri euroalueen maassa. Suomessa järjestäjänä on Suomen Pankki. Tämän vuoden kilpailuun voi osallistua 17.10.–25.11.2022. Kilpailu huipentuu keväällä 2023 kansalliseen loppukilpailuun ja kansainväliseen Euroopan keskuspankin järjestämään palkintojenjakotilaisuuteen.

Nuoret ovat tulevaisuuden talousosaamisen taitajia

Taloudellinen toimintaympäristö muuttuu koko ajan, ja tarve talousosaamisen kohentamiselle on huomattu sekä Suomessa että kansainvälisesti. Generation €uro -kilpailu on toisen asteen opiskelijoille ainutlaatuinen tilaisuus perehtyä rahapolitiikkaan hauskalla tavalla. Oppilaitokset ja opettajat ovat keskeisessä asemassa nuorten talousosaamisen edistämisessä, ja kilpailu tarjoaa opettajille ajankohtaista tietoa sekä innostavan oppimisympäristön opetuksen tueksi. Kilpailun myötä tutustutaan ajankohtaisimpiin talouden muutoksiin, kuten esimerkiksi siihen, miten Euroopan keskuspankki toimii nykyisessä muuttuvassa toimintaympäristössä.

”Suomen Pankki haluaa tukea ja parantaa kansalaisten ja erityisesti nuorten rahapolitiikan tuntemusta ja eurojärjestelmää koskevaa tietämystä. Taloudellisen toimintaympäristön mahdollisuuksien ja riskien tunteminen auttaa omaa taloutta koskevien pienten ja isojen päätösten teossa. Tiedämme tutkimuksen perusteella, että suomalaiset nuoret ovat kiinnostuneita taloudesta. Lisäksi Suomessa nuoret oppivat jo varhain käyttämään erilaisia maksuvälineitä itsenäisesti, mikä parantaa heidän talousosaamistaan", kertoo Suomen Pankin talousosaamisen neuvonantaja Anu Raijas.

Lisätietoa kilpailusta ja aikatauluista

Lisätietoja kilpailusta ja aikataulusta on Suomen Pankin Generation €uro -kilpailusivustolla

Tutustu myös Euroopan keskuspankin Generation €uro -sivustoon

Taloustietoa opettajille

Haluatko saada opettajille suunnattua ja ajankohtaista talousosaamisen edistämiseen liittyvää tietoa? Tilaa Suomen Pankin Taloustietoa opettajille -uutiskirje täältä.

Lisätietoja antaa Suomen Pankin viestintäasiantuntija Hanna Niemi, hanna.niemi@bof.fi.

Uutiseen on päivitetty ensimmäisen kierroksen päättymispäiväksi 25.11.2022.