Siirry sisältöön

Generation €uro -kilpailua ei järjestetä 2023–2024

Suomen Pankki ei järjestä Generation €uro -kilpailua lukuvuonna 2023–2024. Tavoitteenamme on kilpailun sijaan tavoittaa toisen asteen opiskelijoita entistä laaja-alaisemmin mm. rahamuseon ja talousosaamisen toiminnan kautta. 


Generation €uro -kilpailu

Oletko kiinnostunut talouden toiminnasta? Haluatko syventää tietämystäsi eurojärjestelmästä ja rahoitusalasta? Haluatko ansioluetteloosi saavutuksen, josta voi olla hyötyä, kun haet harjoittelu- tai opiskelupaikkaa? Osallistu talousaiheiseen Generation €uro -kilpailuun yhdessä oman joukkueesi kanssa ja pääset tutustumaan keskuspankin tehtäviin ja rahapolitiikkaan.  

Generation €uro on vuosittain järjestettävä kansainvälinen kilpailu, jossa toisen asteen opiskelijat eri Euroopan maista kisaavat talouden toiminnasta ja rahapolitiikan teemoista.

Generation €uro -kilpailun tavoitteena on auttaa toisen asteen opiskelijoita ymmärtämään rahapolitiikkaa ja analysoimaan sen vaikutusta talouteen.

Kilpailussa on kolme kierrosta. Ensimmäisellä kierroksella joukkueet vastaavat monivalintaisiin tietokilpailukysymyksiin. Kokonaan uudistuneelle toiselle kierrokselle päässeiden joukkueiden tehtävänä on valmistella lyhyt video jostakin Euroopan keskuspankin rahapoliittisesta päätöksestä. Videon kohderyhmänä on 15–19-vuotias nuori, ja kohderyhmän huomioiminen on yksi tehtävän arvostelukriteereistä.

Kolmannella eli kansallisella finaalikierroksella joukkueiden tehtävänä on pohtia Euroopan keskuspankin roolia ja ilmastonmuutosta sekä minkälaisia vaikutuksia niillä on nuorten omaan elämään. Tehtävä koostuu joukkueiden pitämistä paneelikeskusteluista.

Kuka voi osallistua kilpailuun?

Kilpailuun voivat osallistua sen järjestävien euroalueen maiden koulujen opiskelijat ja joidenkin euroalueen kansainvälisten ja Eurooppa-koulujen opiskelijat. Järjestäjämaiden keskuspankit vastaavat kansallisten kilpailujen järjestämisestä. Suomessa kilpailun järjestää Suomen Pankki.

Kilpailuun voivat osallistua toisen asteen loppuvaiheen opiskelijat, jotka ovat ilmoittautumishetkellä 16–19-vuotiaita. Joukkueeseen kuuluu neljä opiskelijaa ja yksi opettaja. Kaikkien joukkueenjäsenten tulee olla samasta koulusta, mutta kilpailuun voi osallistua yhdestä koulusta useita joukkueita.

Milloin vuoden 2022–2023 kilpailu järjestetään?

Kilpailun ensimmäinen kierros oli 17.10.–25.11.2022. Toinen kierros käynnistyy EKP:n neuvoston rahapolitiikkakokouksen 15.12.2022 jälkeen ja päättyy 25.1.2023.

Kolmas kierros huipentuu Suomen Pankin rahamuseossa pidettävään kansalliseen finaaliin 19.4.2023.

Euroopan keskuspankin järjestämä palkintojenjakotilaisuus järjestetään Frankfurtissa 30.–31.5.2023.

Pidätämme oikeuden mahdollisiin aikataulumuutoksiin.

Miten kilpailuun ilmoittaudutaan?

Kilpailuun osallistumiseksi on muodostettava joukkue, jossa on neljä opiskelijaa ja yksi opettaja. Tämän jälkeen täytetään ilmoittautumislomake kilpailusivustolla. Kilpailuun ilmoittautuminen on käynnissä.

Ilmoittautumisen jälkeen joukkue voi osallistua kilpailuun ja testata tietojaan kilpailusivustolla olevalla harjoitteluversiolla ennen varsinaisiin karsintakysymyksiin vastaamista. Harjoitteluversion käyttökertoja ei ole rajoitettu, mutta varsinaisiin karsintakysymyksiin voi vastata vain kerran.

Parhaat joukkueet pääsevät kilpailun seuraavalle kierrokselle, jossa kilpailijoille annetaan tehtävä. Tehtävän toteuttamisessa kannattaa käyttää luovuutta.

Parhaat joukkueet kutsutaan kierroksen seuraavaan vaiheeseen, kansalliseen loppukilpailuun, jossa asiantuntijoista koostuva raati arvioi kolmannen kierroksen tehtävän.

Miten voittajajoukkue valitaan?

Kunkin järjestäjämaan kansallinen keskuspankki valitsee yhden voittajajoukkueen kansallisessa loppukilpailussa. Kaikkien kilpailussa mukana olleiden maiden voittajajoukkueet kutsutaan Euroopan keskuspankin järjestämään kansainväliseen palkintojenjakotilaisuuteen. 

Miten voit oppia lisää rahapolitiikasta?

Lisää hyödyllistä tietoa on saatavilla kilpailusivustolta ja Suomen Pankin verkkosivulta.

Voit pyytää opettajalta apua tehtävän ja esityksen kanssa.