Siirry sisältöön

Generation €uro -kilpailu

Oletko kiinnostunut talouden toiminnasta? Haluatko syventää tietämystäsi eurojärjestelmästä ja rahoitusalasta? Haluatko ansioluetteloosi saavutuksen, josta voi olla hyötyä, kun haet harjoittelu- tai opiskelupaikkaa? Osallistu talousaiheiseen Generation €uro -kilpailuun yhdessä oman joukkueesi kanssa ja pääset tutustumaan keskuspankin tehtäviin ja rahapolitiikkaan.  

Generation €uro on vuosittain järjestettävä kansainvälinen kilpailu, jossa toisen asteen opiskelijat seitsemästä eri Euroopan maasta kisaavat talouden toiminnasta ja rahapolitiikan teemoista.

Generation €uro -kilpailun tavoitteena on auttaa toisen asteen opiskelijoita ymmärtämään rahapolitiikkaa ja hahmottamaan sen vaikutusta talouteen. Kilpailun aikana opiskelijat pääsevät tutustumaan korkopäätösten ja muun rahapoliittisen välineistön toimintaan ja käyttämään osaa niistä tiedoista, joita Euroopan keskuspankin neuvosto hyödyntää kokouksissaan.

Kilpailun aikana joukkueet laativat ehdotuksen siitä, millaisia rahapoliittisia päätöksiä Euroopan keskuspankin (EKP) neuvoston tulisi tehdä euroalueen taloustilanne ja inflaatiovauhti huomioon ottaen. Kansallisten kilpailujen voittajat pääsevät esittelemään oman ehdotuksensa Euroopan keskuspankille kansainvälisessä palkintojenjakotilaisuudessa.

Kuka voi osallistua kilpailuun?

Kilpailuun voivat osallistua sen järjestävien euroalueen maiden koulujen opiskelijat ja joidenkin euroalueen kansainvälisten ja Eurooppa-koulujen opiskelijat. Järjestäjämaiden keskuspankit vastaavat kansallisten kilpailujen järjestämisestä. Suomessa kilpailun järjestää Suomen Pankki. Kilpailuun voivat osallistua toisen asteen loppuvaiheen opiskelijat, jotka ovat ilmoittautumishetkellä 16–19-vuotiaita. Joukkueeseen kuuluu neljä opiskelijaa ja yksi opettaja. Kaikkien joukkueenjäsenten tulee olla samasta koulusta, mutta kilpailuun voi osallistua yhdestä koulusta useita joukkueita.

Palkinnot

Kansalliseen loppukilpailuun yltäneet joukkueet kutsutaan Helsinkiin Suomen Pankin rahamuseolle esittelemään kilpailutyö Suomen Pankin asiantuntijoista koostuvalle raadille, jonka jälkeen valitaan voittajajoukkue. Kaikki finaaliin päässeet joukkueet palkitaan.

Suomen kilpailun voittajajoukkue kutsutaan kansainväliseen Euroopan keskuspankin isännöimään palkintojenjakotilaisuuteen, joka toteutetaan Frankfurtista etäyhteyksin toukokuussa 2022. Tilaisuuteen osallistuu kaikkien mukana olleiden kilpailumaiden voittajajoukkueiden lisäksi EKP:n pääjohtaja ja kansallisten keskuspankkien pääjohtajia. Finalistit saavat todistuksen kilpailuun osallistumisesta.

Milloin vuoden 2021–2022 kilpailu järjestetään?

Ensimmäinen verkossa suoritettava karsintakierros järjestetään 4.10.2021 - 16.11.2021. Parhaat joukkueet kutsutaan kilpailun seuraavaan vaiheeseen.

Toisen kierroksen kirjallinen analyysitehtävä suoritetaan 1.12.2021 - 18.1.2022.

Kansallinen loppukilpailu (suullinen esitys) järjestetään 6.4.2022.

Kansainvälinen palkintojenjakotilaisuus järjestetään  3.5.2022.

Pidätämme oikeuden mahdollisiin aikataulumuutoksiin.

Miten kilpailuun ilmoittaudutaan?

Kilpailuun osallistumiseksi on muodostettava joukkue, jossa on neljä opiskelijaa ja yksi opettaja. Tämän jälkeen täytetään ilmoittautumislomake kilpailusivustolla. Kilpailuun ilmoittautuminen alkaa 4.10.2021.

Ilmoittautumisen jälkeen joukkue voi osallistua kilpailuun ja testata tietojaan kilpailusivustolla olevalla harjoitteluversiolla ennen varsinaisiin karsintakysymyksiin vastaamista. Harjoitteluversion käyttökertoja ei ole rajoitettu, mutta varsinaisiin karsintakysymyksiin voi vastata vain kerran.

Parhaat joukkueet pääsevät kilpailun seuraavalle kierrokselle, jossa kilpailijoille annetaan tehtävä. Tehtävän toteuttamisessa kannattaa käyttää luovuutta.

Parhaat joukkueet kutsutaan kierroksen seuraavaan vaiheeseen, kansalliseen loppukilpailuun, jossa joukkue pitää esityksen kansallisen keskuspankin asiantuntijoista koostuvalle raadille. Raati esittää joukkueelle esityksen jälkeen lisäkysymyksiä.

Miten voittajajoukkue valitaan?

Kunkin järjestäjämaan kansallinen keskuspankki valitsee yhden voittajajoukkueen kansallisessa loppukilpailussa. Kaikkien kilpailussa mukana olleiden maiden voittajajoukkueet kutsutaan Euroopan keskuspankin isännöimään kansainväliseen palkintojenjakotilaisuuteen. 

Miten voit oppia lisää rahapolitiikasta?

Lisää hyödyllistä tietoa on saatavilla kilpailusivustolta ja Suomen Pankin verkkosivulta.

Voit pyytää opettajalta apua tehtävän ja esityksen kanssa.