Siirry sisältöön

 

Generation €uro -kilpailu järjestetään jälleen lukuvuonna 2020–2021. Tiedotamme kilpailun aikataulusta tarkemmin alkusyksyn aikana. Lue lisää uutisesta ja pysy kuulolla!

Generation €uro -kilpailu

Oletko kiinnostunut talouden toiminnasta? Generation €uro -kilpailun tavoitteena on auttaa keskiasteen opiskelijoita ymmärtämään rahapolitiikkaa ja hahmottamaan sen vaikutusta talouteen. Keskuspankin tehtävät tulevat opiskelijoille tutummiksi, kun he pääsevät tutustumaan korkopäätösten ja muun rahapoliittisen välineistön toimintaan ja käyttämään osaa niistä tiedoista, joita Euroopan keskuspankin neuvosto hyödyntää kokouksissaan. Kilpailulla pyritään myös syventämään opiskelijoiden tietämystä eurojärjestelmästä ja rahoitusalasta.

Kuka voi osallistua kilpailuun?

Kilpailuun voivat osallistua sen järjestävien euroalueen maiden koulujen opiskelijat ja joidenkin euroalueen kansainvälisten ja Eurooppa-koulujen opiskelijat. Järjestäjämaiden keskuspankit vastaavat kansallisten kilpailujen järjestämisestä. Kilpailuun voivat osallistua toisen asteen loppuvaiheen opiskelijat, jotka ovat ilmoittautumishetkellä 16–19-vuotiaita. Joukkueeseen kuuluu neljä opiskelijaa ja yksi opettaja. Kaikkien joukkueenjäsenten tulee olla samasta koulusta, mutta kilpailuun voi osallistua yhdestä koulusta useita joukkueita.

Palkinnot

Voittajajoukkueet kutsutaan palkintojenjakotilaisuuteen EKP:hen Frankfurt am Mainiin 19.–20.5.2020. Tilaisuuteen osallistuu EKP:n pääjohtaja ja kansallisten keskuspankkien pääjohtajia. Voittajajoukkueille ja kunkin joukkueen kanssa matkustavalle opettajalle maksetaan matka- ja majoituskustannukset. Kaksipäiväisessä tilaisuudessa osallistujilla on mahdollisuus keskustella EKP:n asiantuntijoiden kanssa. Lisäksi tilaisuuteen sisältyy esityksiä ja kiertokäyntejä. Kilpailuun osallistuminen on jo sinänsä arvokas kokemus. Kaikki finalistit saavat todistuksen kilpailuun osallistumisesta.

Milloin vuoden 2019–2020 kilpailu järjestetään?

Ensimmäinen verkossa suoritettava karsintakierros järjestetään 1.10.2019–14.11.2019. Parhaat joukkueet kutsutaan kilpailun seuraavaan vaiheeseen.

Toisen kierroksen kirjallinen analyysitehtävä suoritetaan 3.12.2019–22.1.2020.

Kansallinen loppukilpailu (suullinen esitys) järjestetään Suomen Pankin rahamuseossa 30.3.2020.

Miten kilpailuun ilmoittaudutaan?

Kilpailuun osallistumiseksi on muodostettava joukkue, jossa on neljä opiskelijaa ja yksi opettaja. Tämän jälkeen täytetään ilmoittautumislomake. Kilpailuun ilmoittautuminen alkaa 1.10.2019.

Ilmoittautumisen jälkeen joukkue voi osallistua kilpailuun ja testata tietojaan kilpailusivustolla olevalla harjoitteluversiolla ennen varsinaisiin karsintakysymyksiin vastaamista. Harjoitteluversion käyttökertoja ei ole rajoitettu, mutta varsinaisiin karsintakysymyksiin voi vastata vain kerran.

Parhaat joukkueet pääsevät kilpailun seuraavalle kierrokselle, jossa kilpailijoille annetaan tehtävä. Tehtävän toteuttamisessa kannattaa käyttää luovuutta.

Parhaat joukkueet kutsutaan kierroksen seuraavaan vaiheeseen, kansalliseen loppukilpailuun, jossa joukkue pitää esityksen kansallisen keskuspankin asiantuntijoista koostuvalle raadille. Raati esittää joukkueelle esityksen jälkeen lisäkysymyksiä.

Miten voittajajoukkue valitaan?

Kunkin järjestäjämaan kansallinen keskuspankki valitsee yhden voittajajoukkueen. Kaikki voittajajoukkueet kutsutaan EKP:ssä pidettävään palkintojenjakotilaisuuteen Frankfurt am Mainiin Saksaan.