Siirry sisältöön

Eurooppalaisen Generation €uro -kilpailun ensimmäiselle kierrokselle osallistui Suomessa yhteensä 16 joukkuetta. Koronatilanteen takia ilmoittautuneita kouluja oli jonkun verran vähemmän kuin aikaisempina vuosina.

Kilpailun seuraavalle kierrokselle pääsevät monivalintatehtävässä koulujen parhaiten pärjänneet joukkueet, korkeintaan yksi joukkue kustakin koulusta.

Toiselle kierrokselle pääsevät joukkueet seuraavista kouluista:

  • Etelä-Tapiolan lukio, Espoo
  • Jakobstads gymnasium, Pietarsaari
  • Kuopion klassillinen lukio
  • Kuopion Lyseon lukio
  • Lauttasaaren kansainvälisen liiketoiminnan lukio, Helsinki
  • Ålands lyceum, Maarianhamina

Seuraavaksi joukkueita odottaa analyysitehtävä. Tehtävässä joukkueiden tulee ilmoittaa korkopäätöksensä sekä perustella se talouden indikaattoreihin, euroalueen talouden ja rahatalouden kehitykseen sekä inflaationäkymiin perustuvan arvionsa pohjalta. Joukkueita pyydetään tutustumaan myös epätavanomaisiin rahapoliittisiin toimiin.

Toinen kierros päättyy 19.1.2021. Suomen Pankin asiantuntijoista koostuva raati arvioi vastaukset ja päättää, mitkä joukkueet pääsevät kansalliseen loppukilpailuun 14.4.2021 (koronavarauksella).

Generation €uro -kilpailu järjestetään yhdessätoista euromaassa ja sen tavoitteena on auttaa toisen asteen opiskelijoita ymmärtämään rahapolitiikkaa ja hahmottamaan sen vaikutusta talouteen. Keskuspankin tehtävät tulevat opiskelijoille tutummiksi, kun he pääsevät tutustumaan korkopäätösten ja muun rahapoliittisen välineistön toimintaan ja käyttämään osaa niistä tiedoista, joita Euroopan keskuspankin neuvosto hyödyntää kokouksissaan. Kilpailulla pyritään myös syventämään opiskelijoiden tietämystä eurojärjestelmästä ja rahoitusalasta. Lisätietoa kilpailusta löytyy kilpailusivustolta.