Gå till innehåll

I den första omgången av den europeiska tävlingen Generation €uro deltog sammanlagt 16 lag i Finland. På grund av coronaläget var antalet anmälda skolor något färre än under tidigare år.

De lag som klarade sig bäst i flervalsuppgiften går vidare till den andra omgången i tävlingen, högst ett lag per skola.

Lag från följande skolor har kvalificerat sig för andra omgången:

  • Etelä-Tapiolan lukio, Esbo
  • Jakobstads gymnasium, Jakobstad
  • Kuopion klassillinen lukio, Kuopio
  • Kuopion Lyseon lukio, Kuopio
  • Lauttasaaren kansainvälisen liiketoiminnan lukio, Helsingfors
  • Ålands lyceum, Mariehamn

Härnäst väntar en analysuppgift för lagen. Uppgiften går ut på att lagen ska meddela sitt räntebeslut och motivera det utgående från sin bedömning av de ekonomiska indikatorerna, den ekonomiska och den monetära utvecklingen i euroområdet och inflationsutsikterna. Lagen ombeds också studera de extraordinära penningpolitiska åtgärderna.

Den andra omgången avslutas den 19 januari 2021. En expertjury från Finlands Bank gör en utvärdering av svaren och beslutar vilka lag som går vidare till den nationella finalen som äger rum den 14 april 2021 (med coronareservation).

Generation €uro-tävlingen ordnas i elva euroländer och dess syfte är att hjälpa elever på andra stadiet att förstå penningpolitiken och bilda sig en uppfattning om dess konsekvenser för ekonomin. Eleverna får större inblick i centralbankens uppgifter då de får sätta sig in i hur räntebeslut fattas och hur andra penningpolitiska verktyg används och själv tillämpa en del av den statistik som ECB-rådet använder på sina sammanträden. Målet är också att fördjupa elevernas kunskaper om Eurosystemet och finansbranschen. Mer information om tävlingen finns på tävlingens webbplats.