Siirry sisältöön

Generation €uro on vuosittain järjestettävä kansainvälinen kilpailu, jossa toisen asteen opiskelijat seitsemästä eri Euroopan maasta kisaavat talouden toiminnasta ja rahapolitiikan teemoista. Tämän vuoden kilpailuun voi osallistua 4.10.-16.11.2021. Kilpailu huipentuu keväällä 2022 kansalliseen loppukilpailuun ja kansainväliseen Euroopan keskuspankin isännöimään palkintojenjakotilaisuuteen.

Kilpailu järjestetään yhteistyössä euroalueen keskuspankkien sekä Euroopan keskuspankin välillä. Generation €uro -kipailun tarkoituksena on kannustaa opiskelijoita haastamaan tietämystään taloudesta ja rahapolitiikasta. Opiskelijoita kannustetaankin muodostamaan joukkueita ja ilmoittautumaan yhdessä opettajan kanssa mukaan kilpailuun. Myös opettajat voivat innostaa opiskelijoita ryhmittymään kilpailua varten. 

Ålands lyceum on osallistunut Generation €uro -kilpailuun joka vuosi kilpailun alusta lähtien, ja yhteiskuntaopin lehtori Anders Casén on toiminut joukkueen ohjaajana. Näin Anders kertoo kokemuksistaan.

"Aina löytyy lukiolaisia, jotka ovat valmiita tarttumaan koulun opintosuunnitelmat ylittäviin haasteisiin ja jotka ovat lisäksi halukkaita käyttämään siihen vapaa-aikaansa. Jos vielä on kiinnostunut taloudesta, tämä kilpailu tarjoaa erittäin jännittävän ja opettavaisen kokemuksen", Anders toteaa. 

"Koska koulumme on ollut mukana kilpailussa eri joukkueina niin monta kertaa, kilpailuun osallistumisesta on tullut meille perinne, ja on selvästi nähtävissä, että menestys on ruokkinut opiskelijoidemme kiinnostusta talouteen ja rahapolitiikkaan", hän jatkaa.

Andersin mielestä kilpailuun osallistuminen ei edellytä syvällistä rahapoliittista tietämystä, vaan sitä kertyy kilpailun kuluessa, eikä aineiston löytäminen ole koskaan ollut ongelma. Tapana on, että koulun joukkue kootaan kevätlukukauden lopussa. Kesän aikana sitten harjoitellaan ja ollaan yhteydessä joukkueen muihin jäseniin. Syyslukukauden alkaessa joukkueen jäsenet kokoontuvat muutamia kertoja keskustelemaan kilpailusta, ja loka-marraskuussa onkin sitten ensimmäisen kierroksen aika.

"En ole koskaan huomannut, että joku joukkueen jäsenistä kokisi osallistumisensa rasittavaksi tai koulutyötä haittaavaksi. Päin vastoin odotamme kaikki aina innolla tapaamisia, joissa pääsemme keskustelemaan toisen kilpailukierroksen aineen laatimisesta ja rakenteesta. Niinä vuosina, kun olemme selviytyneet loppukilpailuun, olemme kokoontuneet laatimaan yhdessä esityksen ja sen kuviot", Anders jatkaa.

Runsas vuosi sitten Anders jäi virastaan eläkkeelle, mutta hän jatkaa vielä muutaman kurssin tuntiopettajana.

"Saan myös ilokseni jatkaa työtä Generation €uro -kilpailun parissa", hän sanoo.

Ålands lyceumin joukkue on voittanut kilpailun kolmesti ja päässyt kahdesti kilpailumatkalle EKP:hen Frankfurtiin. Keväällä 2021 EKP:ssä käynti järjestettiin virtuaalisena.

"Frankfurtin matkat ovat olleet unohtumattomia elämyksiä opastettuine kierroksineen ja mielenkiintoisine luentoineen", Anders sanoo. "Vuosien 2017 ja 2018 kohokohta oli silloisen EKP:n pääjohtajan Mario Draghin tapaaminen. Osallistujamme ovat lisäksi saaneet tutustua muiden euromaiden opiskelijoihin, ja tietääkseni monet ovat jatkaneet yhteydenpitoa matkan jälkeenkin."

Monet Ålands lyceumistä kilpailussa mukana olleista oppilaista ovat ylioppilaskirjoitusten jälkeen hakeutuneet opiskelemaan taloustiedettä eri yliopistoihin ja korkeakouluihin. Kaksi oppilasta vuoden 2014 kilpailun finaaliin selviytyneestä joukkueesta on sittemmin valmistunut lontoolaisesta London School of Economics -yliopistosta.

"Nyt odotamme jännityksellä tämän vuoden kilpailua. Osallistujiemme motivaatio on huipussaan", Anders toteaa lopuksi.

Kilpailun palkinnot

Kansalliseen loppukilpailuun yltäneet joukkueet kutsutaan Helsinkiin Suomen Pankin rahamuseolle 6.4.2022 esittelemään kilpailutyö Suomen Pankin asiantuntijoista koostuvalle raadille, jonka jälkeen valitaan voittajajoukkue. Kaikki finaaliin päässeet joukkueet palkitaan.

Suomen kilpailun voittajajoukkue kutsutaan kansainväliseen Euroopan keskuspankin isännöimään palkintojenjakotilaisuuteen, joka toteutetaan Frankfurtista etäyhteyksin toukokuussa 2022. Tilaisuuteen osallistuu kaikkien mukana olleiden kilpailumaiden voittajajoukkueiden lisäksi EKP:n pääjohtaja ja kansallisten keskuspankkien pääjohtajia.

Lisätietoa Generation €uro -kilpailusta ja aikatauluista löytyy Suomen Pankin verkkosivuilta ja Generation €uro -kilpailusivustolla.

Suomen Pankin verkkosivu: https://www.suomenpankki.fi/fi/opi-taloudesta/generation-euro/. Generation €uro -kilpailusivu: https://www.generationeuro.eu/fi-fi/home

Haluatko saada opettajille suunnattua ja ajankohtaista tietoa talousosaamisen edistämiseen liittyen? Tilaa Suomen Pankin Taloustietoa opettajille -uutiskirje täältä.

Lisätietoja antaa Suomen Pankin viestintäasiantuntija Katri Heikkinen, katri.heikkinen@bof.fi.