Siirry sisältöön

Toisen asteen opiskelijat kisaavat jälleen talouden toiminnan ja rahapolitiikan tietämyksestä, kun kansainvälinen Generation €uro -kilpailu käynnistyy Suomessa 4.10.2021. Talousaiheisen kilpailun tavoitteena on auttaa opiskelijoita ymmärtämään rahapolitiikkaa ja hahmottamaan sen vaikutusta talouteen. Opettajilla on keskeinen rooli talousosaamisen edistämisessä.

Generation €uro -kilpailuun osallistutaan nelihenkisin joukkuein yhdessä opettajan kanssa ja kilpailussa testataan opiskelijoiden perehtyneisyyttä rahapolitiikkaan. Joukkueiden tehtävänä on valmistella ja esitellä ehdotus EKP:n neuvoston korkopäätökseksi sekä mahdollisiksi muiksi rahapoliittisiksi toimiksi. Vuoden 2020 - 2021 kilpailun voittajajoukkueeksi valittiin Ålands lyceumin joukkue. Ålands lyceum on osallistunut Generation €uro -kilpailuun joka vuosi ja joukkueiden ohjaajana on toiminut Anders Casén.

"Aina löytyy lukiolaisia, jotka ovat valmiita tarttumaan koulun opintosuunnitelmat ylittäviin haasteisiin ja jotka ovat lisäksi halukkaita käyttämään siihen vapaa-aikaansa. Jos vielä on kiinnostunut taloudesta, tämä kilpailu tarjoaa erittäin jännittävän ja opettavaisen kokemuksen", toteaa Anders Casén. 

"Nyt odotamme jännityksellä tämän vuoden kilpailua. Osallistujiemme motivaatio on huipussaan", kertoo Anders.

Generation €uro -kilpailu järjestetään useassa eri euroalueen maassa. Suomessa järjestäjänä on Suomen Pankki. Tämän vuoden kilpailuun voi osallistua 4.10.-16.11.2021. Kilpailu huipentuu keväällä 2022 kansalliseen loppukilpailuun ja kansainväliseen Euroopan keskuspankin isännöimään palkintojenjakotilaisuuteen.

Nuoret ovat talousosaamisen taitajia

Taloudellinen toimintaympäristö muuttuu koko ajan ja tarve talousosaamisen kohentamiselle on huomattu sekä Suomessa että kansainvälisesti. Generation €uro -kilpailu on toisen asteen opiskelijoille ainutlaatuinen tilaisuus perehtyä rahapolitiikkaan hauskalla tavalla. Oppilaitokset ja opettajat ovat keskeisessä asemassa nuorten talousosaamisen edistämisessä ja kilpailu tarjoaa opettajille ajankohtaista tietoa sekä innostavan oppimisympäristön opetuksen tueksi. Kilpailun myötä ajankohtaisimmat muutokset mm. Euroopan keskuspankin neuvoston heinäkuussa julkaisemaan uudistettuun rahapolitiikan strategiaan tulevat opiskelijoille tutuksi.

”Suomen Pankin tavoitteena on tukea ja parantaa kaikkien kansalaisten ja erityisesti nuorten oman talouden hallintaa ja eurojärjestelmää koskevaa tietämystä yhdessä muiden toimijoiden kanssa. On tärkeää, että nuoret tuntevat taloudellisen toimintaympäristön mahdollisuudet ja osaavat arvioida riskejä, joita taloudellisiin päätöksiin liittyy. Vuoden 2018 talousosaamisen PISA-tutkimus osoitti nuorten talousosaamisen olevan kansainvälisesti hyvällä tasolla", kertoo Suomen Pankin talousosaamisen neuvonantaja Anu Raijas.

Lisätietoa Generation €uro -kilpailusta ja aikatauluista löytyy Suomen Pankin verkkosivuilta ja Generation €uro -kilpailusivustolla.

Suomen Pankin verkkosivu: https://www.suomenpankki.fi/fi/opi-taloudesta/generation-euro/.
Generation €uro -kilpailusivu: https://www.generationeuro.eu/fi-fi/home

Kokemuksia Generation €uro -kilpailusta - lue Anders Casénin koko haastattelu täältä.

Haluatko saada opettajille suunnattua ja ajankohtaista tietoa talousosaamisen edistämiseen liittyen? Tilaa Suomen Pankin Taloustietoa opettajille -uutiskirje täältä.

Lisätietoja antaa Suomen Pankin viestintäasiantuntija Katri Heikkinen, katri.heikkinen@bof.fi.