Gå till innehåll

Lagen från följande gymnasier har kvalificerat sig för den finländska finalen i Generation €uro-tävlingen (i bokstavsordning)

  • Etelä-Tapiolan lukio, Esbo
  • Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu, Helsingfors
  • Ålands lyceum, Mariehamn

I den andra omgången i tävlingen hade lagen i uppgift att göra en bedömning av det ekonomiska läget och inflationsutsikterna i euroområdet samt att besluta om styrräntan och andra penningpolitiska åtgärder.

De lag som gått vidare till den tredje omgången deltar i Generation €uro-tävlingens final, som hålls på Finlands Banks myntmuseum den 30 mars 2020. Lagen ska muntligt presentera och motivera ett nytt förslag till ECB-rådets räntebeslut och eventuella andra penningpolitiska åtgärder.

Syftet med Generation €uro-tävlingen är att hjälpa elever på andra stadiet att förstå penningpolitiken och bilda sig en uppfattning om dess konsekvenser för ekonomin. Eleverna får större inblick i centralbankens uppgifter då de får sätta sig in i hur räntebeslut fattas och hur andra penningpolitiska verktyg används och själv tillämpa en del av den information som ECB-rådet använder på sina sammanträden. Målet är också att fördjupa elevernas kunskaper om Eurosystemet och finansbranschen.

Det vinnande laget får med sin lärare i pris en studieresa till Europeiska centralbanken i Frankfurt.

Grattis till finalisterna och tack till alla de deltagande lagen!