Gå till innehåll

Laget från Tampereen yliopiston normaalikoulun lukio har vunnit den finländska finalen i tävlingen Generation €uro. De övriga finalisterna kom från Kimpisen lukio och Ålands lyceum. Finalen hölls i Finlands Banks myntmuseum den 19 april 2023. Vinnaren valdes av en jury bestående av experter från Finlands Bank med forskningschef Esa Jokivuolle som ordförande.

Förstapristagarna i den finländska finalen reser till den internationella prisutdelningen vid Europeiska centralbanken i Frankfurt i slutet av maj. I prisresan ingår ett besök vid ECB för det segrande laget Patrick Itäniemi, Vilma Suontausta, Juuso Latvateikari och Leo Boström samt deras lärare Eija Niskanen. De övriga finallagen belönades med bokpresentkort.

Generation €uro är en lagtävling som testar elevernas kunskaper om penningpolitik och Europeiska centralbankens verksamhet. I år fick lagen i uppgift att hålla en paneldiskussion om ECB:s roll och klimatförändringen.

”Under de senaste åren har klimatfrågor fått en större vikt i centralbankernas verksamhet, vilket syns till exempel i att konsekvenserna av klimatförändringen beaktas i ECB:s nya penningpolitiska strategi som publicerades ett par år sedan. Arbetet för att omsätta dessa principer i det praktiska beslutsfattandet går vidare”, konstaterade chefdirektör Olli Rehn i sitt öppningstal.

Tävlingen arrangeras årligen i euroområdet och riktar sig till elever i åldern 16–19 år.

Den första tävlingsomgången var en frågetävling på internet. I tävlingens andra omgång skulle lagen planera och genomföra en videouppgift, som tävlingsjuryn poängsatte. De tre bästa lagen tog sig till final.

Närmare upplysningar lämnas av senior kommunikationsexpert Richard Brander, telefon 09 183 2206.