Penningpolitiska beslut

Finlands Bank deltar i det penningpolitiska beslutsfattandet på högsta nivå i ECB-rådet och i beslutsberedningen på expertnivå i Eurosystemets gemensamma institutioner. I Eurosystemet företräder Finlands Bank finländsk penningpolitisk expertis och kännedom om Finlands ekonomi. Det är också Finlands Banks uppgift att i hemlandet redogöra för den gemensamma penningpolitikens inverkan på Finlands ekonomi och dess betydelse för den inhemska beslutsprocessen i ekonomiska frågor.

 

Eurosystemets gemensamma penningpolitik är inriktad på hela euroområdet. Som medlem av ECB-rådet deltar Finlands Banks chefdirektör i det högsta beslutsfattandet inom Eurosystemet. ECB-rådet består av centralbankscheferna i alla de länder som har infört euron och de sex ledamöterna av ECB:s direktion. Rådets medlemmar får inte driva nationella frågor utan de ska tillvarata hela euroområdets intressen.

ECB-rådet fattar de penningpolitiska besluten i euroområdet 

ECB-rådet tillämpar ett alternerande system med roterande rösträtt. Enligt systemet indelas euroländerna i två grupper efter storleken på BNP, och i bägge grupperna roterar rösträtten mellan centralbankscheferna. Alla centralbankschefer deltar dock i ECB-rådets sammanträden och har rätt att uttala sig på dem. ECB-rådet fattar alla penningpolitiska beslut.

ECB-rådets penningpolitiska sammanträden äger rum med ca sex veckors mellanrum. ECB-rådet kan fatta penningpolitiska beslut när som helst, även utanför mötena.

  På de penningpolitiska sammanträdena fattar rådet beslut om den penningpolitiska hållning som behövs för att upprätthålla prisstabilitet.  

På de penningpolitiska sammanträdena beslutar rådet om den penningpolitiska hållning som behövs för att upprätthålla prisstabilitet i enlighet med ECB:s penningpolitiska strategi.  De penningpolitiska besluten kan gälla både den ordinära penningpolitiken, såsom styrräntorna, och extraordinära penningpolitiska åtgärder, såsom tillgångsköpsprogrammen. Genast efter de penningpolitiska sammanträdena håller ECB en presskonferens där ECB-ordföranden redogör för motiveringarna till det penningpolitiska beslutet. Ett beslut om penningpolitiken innebär inte nödvändigtvis en ändring av penningpolitiken.

Under presskonferensen redogör ECB-ordföranden för det penningpolitiska utlåtandet (monetary policy statement), som innehåller de penningpolitiska besluten och konjunkturutsikterna för euroområdet, som ligger till grund för rådets beslut. Efter det penningpolitiska utlåtandet svarar ordföranden på journalisternas frågor.

Utifrån det penningpolitiska utlåtandet och ECB-ordförandens och övriga rådsmedlemmars kommunikation söker finansmarknaden i regel bedöma de framtida penningpolitiska beslutens riktning. En linje som tyder på en kraftigare åtstramning av penningpolitiken än väntat kallas ”höklik”, medan en mjukare linje som pekar på en lättare penningpolitik än väntat anses vara ”duvlik”. ECB-rådet kan också uttala sig om den framtida penningpolitiken. En sådan vägledning om penningpolitiken syftar till att hantera förväntningarna på penningpolitiken.

En redogörelse för de diskussioner som förts under ECB-rådets penningpolitiska sammanträden offentliggörs alltid fyra veckor efter det penningpolitiska sammanträdet, före det följande penningpolitiska sammanträdet. Över sammanträdena upprättas separata protokoll, som blir offentliga först 30 år efter respektive sammanträde.

Finlands Bank deltar i euroområdets penningpolitiska beslut

Finlands Banks experter analyserar den ekonomiska utvecklingen och den ekonomiska politiken i euroområdet och Finland samt tar fram bakgrundsmaterial och prognoser som underlag för Eurosystemets penningpolitiska beslut. Finlands Banks experter deltar i arbetet inom Eurosystemets gemensamma kommittéer och arbetsgrupper, som tar fram penningpolitiska analyser och beslutsunderlag.

Två gånger om året tar Finlands Bank fram och offentliggör en bred konjunkturprognos över den finländska ekonomin som ett led i upprättandet av den ekonomiska prognosen för hela euroområdet. Därtill ger banken ut en mer kortfattad interimsprognos över den finländska ekonomin två gånger om året. Finlands Bank utvecklar och upprätthåller verktyg för prognosarbetet och andra ekonomiska analyser, t.ex. statistiska och makroekonomiska modeller.

De sakkunniga på Finlands Bank ger ut internationella referentgranskade studier framför allt om konjunkturväxlingarna i ekonomin, inflationen, finansmarknaden och penningpolitiken. Forskning bedrivs också inom ramen för flera gemensamma forskningsnätverk inom Eurosystemet. Finlands Bank och Eurosystemet stöder sig i sina beslut på de allra senaste forskningsrönen, vilka stöds av akademisk forskning.