Tänään on kulunut kaksi vuotta siitä, kun arvostettu edeltäjäni Matti Vanhala joutui vakavan sairauden vuoksi jättämään virkansa Suomen Pankin pääjohtajana.

Tehtyään pitkän uran valtiovarainministeriössä, Kansainvälisessä valuuttarahastossa ja ennen kaikkea Suomen Pankin eri tehtävissä Matti Vanhala nimitettiin pankin johtokunnan puheenjohtajan virkaan 5. päivänä kesäkuuta 1998.

Elimme silloin valtakunnan ja Suomen Pankin kannalta tavattoman tärkeää vaihetta. Kuukautta aikaisemmin olivat tulleet voimaan Suomen Pankin riippumattomuuden takaavat lainsäädännön muutokset. Ne olivat edellytyksenä sille, että Suomi saattoi liittyä Euro-järjestelmään.

Euroopan keskuspankki oli aloittanut toimintansa 1.6.1998. Valuuttakurssit kiinnitettiin ja uusi valuutta euro tuli voimaan 1.1.1999. Talous- ja rahaliiton kolmas vaihe käynnistyi.

Se merkitsi uutta kautta Euroopan taloudellisessa yhdentymisessä. Viimeinen merkkipaalu oli sitten käteisen euron käyttöönotto 1.1.2002.

Noina aikoina ja niiden jälkeen moni asia muuttui Suomen Pankissa ja suomalaisessa yhteiskunnassa. Siinä muutosprosessissa Matti Vanhalan panos pankissa oli ratkaiseva.

Tätä työtä Suomen Pankki arvostaa suuresti. Nyt paljastettava muotokuva ilmentää osaltaan tätä arvostusta.

Maalattu muotokuva kykenee välittämään sellaisiakin asioita, johon valokuva ei pysty. Muotokuva pääsee syvemmälle – se tavoittaa parhaimmillaan mallista paljon inhimillisyyttä, persoonallisuutta ja vivahteita. Nyt paljastettava muotokuva on oiva esimerkki tästä.

Se kuvaa Matti Vanhalaa sellaisena kuin hänet muistetaan ja me haluamme hänet muistaa. Hän ei tuonut itseään esille, mutta teki vaikutuksen. Hänellä oli aina valpas katse. Hymynkare oli hänen huulillaan. Hän oli nuorekas ja helposti lähestyttävä.

Teillä, taidemaalari Markku Kolehmainen, on ollut mielenkiintoinen, mutta haastava taiteellinen tulkintatehtävä. Erityisen vaativa se on ollut, koska olette joutunut maalaamaan muotokuvan henkilöstä, jota teillä ei ollut tilaisuus tavata.

Lopputulos osoittaa, että olette tavoittanut Matti Vanhalasta paljon ja oleellista. Tämä teos on korkeatasoinen lisä Suomen Pankin entisten pääjohtajien muotokuvasarjaan.

Pankin puolesta haluan kiittää taiteilijaa tästä onnistuneesta lopputuloksesta. Lisäksi haluan esittää Liisa Vanhalalle parhaimmat kiitokset hänen arvokkaasta myötävaikutuksestaan tämän muotokuvahankkeen onnistumiseksi.

Pyydän, että muotokuva paljastetaan.