Johtokunnan jäsen Tuomas Välimäki
Avaussanat
Kiina-tietoisku 14.12.2020
Online

Linkki tilaisuuden tallenteeseen (YouTube)

Avaussanat Kiina-tietoiskussa 14.12.2020 

Tervetuloa Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen, BOFITin, viimeiseen Kiina-tietoiskuun.

Viime vuonna juhlistimme Kiina-tutkimuksen kahdenkymmenen vuoden mittaista taivalta Suomen Pankissa. Ensi vuonna BOFIT täyttää kolmekymmentä vuotta. Sitä tullaan juhlistamaan monin tavoin, mutta jo nyt voin kertoa, että vuoden alusta yksikön uusi nimi on Suomen Pankin nousevien talouksien tutkimuslaitos, BOFIT. Siis toki Kiina tietoiskuja jatketaan tulevaisuudessakin, mutta uuden nimen alla.

Kuten vastaavissa tietoiskuissa aiemmin tänä vuonna, kokoonnumme nyt ainoastaan virtuaalisesti. Yleisöllä on mahdollisuus esittää kysymyksiä esitysten aikana chatin kautta.

Kun koronapandemia ja siihen liittyvät rajoitukset ovat heikentäneet talouskehitystä ympäri maailman, on vähän ironista, että Kiina, josta pandemia lähti liikkeelle, on se alue, joka tulee näkemään BKT:n kasvavan tänäkin vuonna. Tästä Kiina saa kiittää alkuvuoden päättäväisiä toimia koronaviruksen tukahduttamisessa. Kiinan kehitys ja euroalueenkin kolmannen kvartaalin aikainen toipuminen – siis tapahtumat ennen pandemian toisen aallon voimistumista – kasvattavat minun uskoani siihen, että talouksien palautuminen voi olla nopeaa, kun rokotteet saadaan laajasti jakoon.

Riikka Nuutilainen käsittelee esityksessään Kiinan sekä tämän hetken taloustilannetta että hieman pidemmän aikavälin näkymiä. Juuso Kaaresvirta puolestaan arvioi Kiinan uutta viisivuotissuunnitelmaa sekä edellisen suunnitelman toteutumista. Kiinassa alkaa kohta 14. viisivuotissuunnitelma, kun Neuvostoliitto pääsi vain kolmanteentoista…

Tulevaa talous- ja muuta politiikkaa käsitellään myös Seija Parviaisen laatimassa esityksessä Kiinan toimista ilmastonmuutoksen torjunnassa. Se, mitä maailman suurin kasvihuonekaasujen päästäjä tekee asian suhteen, on ensiarvoisen tärkeää meille kaikille. Tietoiskun viimeisessä esityksessä Eeva Kerola kertaa Kiinan ja Yhdysvaltain kauppasodan vaiheita. Vaikka Yhdysvaltain presidentti vaihtuu, säilyvät maiden väliset suhteet todennäköisesti kireinä.

Tervetuloa vielä kerran, ja Riikka, ota virtuaalinen lava haltuusi!