Suomessa toimivat rahapolitiikan vastapuolet voivat hakea rahoitusta Suomen Pankista riittäviä vakuuksia vastaan. Saatavilla on pidempiaikaista luottoa rahapolitiikan operaatioiden kautta sekä päivänsisäistä luottoa maksuliikenteen sujuvuuden edistämiseksi.

Suomen Pankki hyväksyy vakuuksiksi muiden euroalueen keskuspankkien tapaan koti- ja ulkomaisia arvopapereita sekä euroalueen yrityksille ja julkisyhteisöille myönnettyjä pankkilainoja. Vakuuksille on määritelty samat kelpoisuusehdot koko euroalueella. Euroopan keskuspankki (EKP) julkaisee vakuuskelpoisten arvopapereiden listan verkkosivullaan.

Vakuudeksi hyväksytyistä pankkilainoista ei julkaista yksittäisiä tietoja, vaan keskuspankit pitävät sisäisiä rekistereitä omien vastapuolipankkiensa vakuutena käyttämistä pankkilainoista. Suomen Pankki ja muut keskuspankit arvostavat vakuudet EKP:n ohjeiden mukaisesti.

Suomen Pankki tarjoaa asiakkailleen rahapolitiikan operaatioiden ja päivänsisäisen luoton edellyttämien vakuuksien hallinnointipalveluja. Vakuuksien käyttöä on kuvattu tarkemmin sääntökokoelmassa Suomen Pankin säännöt vastapuolille ja asiakkaille. Lisäksi TARGET-palvelut sekä vastapuolet ja vakuudet -toimisto neuvovat asiakkaitaan sekä koti- että ulkomaisten vakuuksien käytössä.