EU-tuomioistuimen entinen tuomari Allan Rosas on pääpuhuja Suomen Pankin järjestämässä tilaisuudessa Turun Eurooppa-foorumissa. Rosas pitää vuoden 2021 Esko Antola -luennon, joka on saanut nimensä suomalaisen Eurooppa-tutkimuksen uranuurtajasta Esko Antolasta (s. 1947).

Avaussanat Turun Eurooppa-foorumin tilaisuudessa 26.8. lausuu pääjohtaja Olli Rehn, joka on Esko Antola -luentojen aloitteentekijä.

”Suomessa on tarvetta analyyttiselle keskustelulle Euroopasta ja Euroopan unionin kehityksestä. Oikeustieteen tohtori Allan Rosas, joka toimi EU:n tuomioistuimen tuomarina 2002–2019, on sekä tutkimustyössä että käytännön kokemuksensa ansiosta poikkeuksellisen ansioitunut eurooppalainen vaikuttaja. Allanilla on punnittuja näkemyksiä Euroopan unionista, joten odotan paljon keskustelulta”, sanoo Olli Rehn.

Rosaksen puheen otsikko on: ”Euroopan unioni – juridinen suojelukohde vai alati muuttuva valtioyhteisö?”. Luennossaan hän tarkastelee niitä EU:n instituutioita, jotka ajavat muutosta valtioyhteisössä sekä EU-oikeuden asemaa nyt ja tulevaisuudessa.

Kommenttipuheenvuoron esittää toinen kokenut EU-asiantuntija, MEP Heidi Hautala.

Paneelikeskustelussa Rosas, Hautala ja Rehn keskustelevat siitä, miltä näyttää Eurooppa brexitin, koronan ja monien muiden kriisien jälkeen. Keskustelua moderoi Suomen Pankin osastopäällikkö Elisa Newby.

Pandemiatilanteen takia Turun Eurooppa-foorumi järjestetään hybriditilaisuutena. Puhe ja keskustelu on katsottavissa Eurooppa-foorumin verkkosivujen kautta, ja siitä julkaistaan tallenne.

Lisätietoa: Richard Brander, vanhempi viestintäasiantuntija, puh. 09 183 2206