Suomen Pankin johtokunta on 6. päivänä lokakuuta 2015 vahvistanut pankkivaltuuston 19.11.1998 antamaa Suomen Pankin johtosääntöä täydentävän johtokunnan työjärjestyksen.
1. Johtokunnan kokoukset
Johtokunnan kutsuu koolle sen puheenjohtaja ja hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja tai tämän sijainen.
Johtokunnan säännönmukaiset kokoukset ovat tiistaisin tai keskiviikkoisin klo 9.00 alkaen, jollei johtokunnan puheenjohtaja ole peruuttanut kokousta tai muuttanut kokousaikaa. Kokouspaikkana on johtokunnan kokoushuone, jollei kokouskutsussa ole toisin ilmoitettu.
2. Kokoussuunnitelma
Johtokunnan kokousten suunnittelua varten laaditaan puolivuosittain etukäteen kokoussuunnitelma, jota pyritään noudattamaan suunnittelukautena yksittäisten kokousten esityslistaa laadittaessa.
Johdon sihteeristö huolehtii johtokunnan puheenjohtajan johdolla kokoussuunnitelman laatimisesta ja sen ylläpitämisestä. Sihteeristö pyytää kultakin osastolta hyvissä ajoin ennen suunnittelukauden alkamista tiedot johtokunnan käsittelyyn tulevista asioista sekä käsittelyajankohdasta, joiden tulee olla asianomaisen vastuualueen johtokunnan jäsenen hyväksymiä. Johtokunnan puheenjohtajalle ja sihteeristölle tulee myös ilmoittaa viipymättä sellaisista vireille tulleista tai tulevista asioista, jotka ovat johtokunnan kokouksessa käsiteltäviä taikka muuten laajakantoisia tai merkittäviä pankin toiminnan kannalta.
Johtokunnan puheenjohtaja vahvistaa kokoussuunnitelman ja siihen erityisestä syystä tehtävät muutokset. Johtokunta käsittelee kokoussuunnitelmaa neljännesvuosittain. Sihteeristö huolehtii päivitetyn kokoussuunnitelman tiedottamisesta johtokunnalle ja osastoille.
3. Esityslista, esittelymuistio sekä muu kokousaineisto
Johtokunnan puheenjohtaja päättää johtokunnan kokouksen esityslistan sisällöstä vahvistetun kokoussuunnitelman sekä johtokunnan jäsenten esittämien käsittelypyyntöjen perusteella.
Esityslistalla asiat jaetaan neljään ryhmään: päätettävät, periaatekeskustelua edellyttävät, tiedoksi merkittävät sekä seminaarityyppiset asiat. Esityslistasta tulee ilmetä käsiteltäväksi tulevan asian lisäksi esittelijän ja läsnä olevien asiantuntijoiden nimet sekä jaettava asiakirja-aineisto. Esityslistan ulkopuolelta voi käsiteltäväksi tuoda jonkin asian vain erityisestä syystä ja puheenjohtajan etukäteen antamalla suostumuksella.
Kustakin käsiteltäväksi tulevasta asiasta, seminaarityyppisiä sekä EKP:n neuvostossa tai yleisneuvostossa esille tulevia asioita lukuun ottamatta, on laadittava vahvistetun mallin mukainen ja asianomaisen vastuualueen johtokunnan jäsenen hyväksymä esittelymuistio, josta selkeästi ilmenee päätösesityksen sisältö sekä muut johtokunnan kannanottoa edellyttävät asiat perusteluineen tiedottaminen mukaan lukien. Esittelymuistion liitteenä voi olla käsiteltävään aiheeseen liittyvää muuta aineistoa.
4. Osanottajat
Johtokunnan kokouksiin osallistuvat johtokunnan jäsenet, johtokunnan sihteeri, viestintäpäällikkö sekä läsnä oleviksi määrätyt asiantuntijat.
Johtokunnan jäsenten sijaisina toimivat pankkivaltuuston päätöksen mukaisesti johtokunnan neuvonantajat ja osastopäälliköt virkaikäjärjestyksessä. Sijaiseksi määrätty osallistuu johtokunnan kokouksiin ja päätöksentekoon. Johtokunnan puheenjohtaja ilmoittaa sijaisen pankkivaltuustolle.
Henkilöstön kuulemisessa ja muussa yhteistoiminnassa noudatetaan, mitä hallintolaissa (434/2003) on säädetty ja voimassa olevassa Suomen Pankin yhteistoimintasopimuksessa (YT-sopimus) on sovittu.
Johtokunta voi tarvittaessa kutsua kokoukseensa ulkopuolisen henkilön kuultavaksi asiantuntijana.
5. Asioiden esittely ja päätöksentekojärjestys
Johtokunnan kokouksen päätösvaltaisuudesta ja päätöksenteosta on säädetty Suomen Pankista annetun lain (214/1998) 15 §:n 1 momentissa.
Asian esittelystä johtokunnan kokouksessa on määrätty Suomen Pankin johtosäännön 3. kohdassa.
Päätöksenteossa noudatetaan seuraavaa järjestystä:
- Käsiteltävän asian vastuualueen johtokunnan jäsen esittelee asian, minkä jälkeen käydään keskustelu esittelijän sekä asiantuntijoiden vastatessa mahdollisiin kysymyksiin.
- Keskustelun jälkeen puheenjohtaja toteaa johtokunnan päätöksen.
- Jos ilmenee erimielisyyttä, asiasta päätetään äänestämällä. Esittelijän mahdollinen eriävä mielipide tai vähemmistöön jääneen johtokunnan jäsenen äänestyslausunto kirjataan pöytäkirjaan päätöksen sisällön kirjaamisen jälkeen siinä kokouksessa, jossa asiasta päätetään.
EKP:n neuvostossa tai yleisneuvostossa esille tulevat asiat käsitellään johtokunnassa kuitenkin edellä sanotusta poiketen niin, että varsinaista esittelyä ja päätösesitystä ei tehdä, vaan johdon sihteeristön tekemästä linjausehdotuksesta käydään keskustelu.
6. Johtokunnan päätöksistä tiedottaminen ja niiden täytäntöönpanon seuranta
Johdon sihteeristö vastaa yleisesti johtokunnan päätösten tiedottamisesta. Päätöksistä tiedotetaan sisäisesti pankin intranetsivuilla sekä harkinnan mukaan internetsivuilla ja erityisillä tiedotteilla tai muulla tarkoituksenmukaisena pidettävällä tavalla. Kukin osasto huolehtii oman vastuualueensa päätösten yksityiskohtaisemmasta tiedottamisesta. Johdon sihteeristö seuraa ja valvoo sitä, että johtokunnan päätökset on asianmukaisesti pantu täytäntöön taikka ryhdytty muihin päätösten edellyttämiin toimenpiteisiin.
7. Johtokunnan päätösten kirjaaminen
Johtokunta käsittelee ja ratkaisee toimivaltaansa kuuluvat asiat pääsäännön mukaan kokouksissaan. Johtokunnan muunlaisista päätöksentekotavoista on määrätty Suomen Pankin johtosäännön 1 ja 2 kohdassa. Kaikki johtokunnan päätökset kirjataan johtokunnan kokouspöytäkirjaan, joka toimii myös päätösrekisterinä. Pöytäkirjaan voidaan merkitä tiedoksi myös sellaisia periaatteellisesti tai muuten merkittäviä asioita ja ratkaisuja, jotka on tehty johtokunnan delegoimaa päätösvaltaa käyttäen tai joku ulkopuolinen taho on tehnyt pankin toimintaan erityisesti liittyen.
Johtokunnan kokouksesta pidetyn pöytäkirjan allekirjoittavat johtokunnan puheenjohtaja tai hänen ollessa estyneenä kokouksen puheenjohtaja sekä sihteeri sen jälkeen, kun johtokunta on myöhemmässä kokouksessaan hyväksynyt pöytäkirjan sisällön
8. Johtokunnan kokousten hallinnointi
Johtokunnan kanslia hallinnoi johtokunnan kokouksia johtokunnan puheenjohtajan ja johdon sihteeristön osastopäällikön antamien tarkempien määräysten ja ohjeiden mukaisella tavalla.
9. Johtokunnan päätösvallan delegointi
Johtokunta voi delegoida päätösvaltaansa yhdelle tai useammalle jäsenistään taikka pankin virkamiehelle. Delegointipäätöksen tulee olla nimenomainen sekä sisältää määräykset siitä, miten delegoidun päätösvallan käytöstä raportoidaan ja miten sitä valvotaan.
10. Voimaantulo
Tämä työjärjestys tulee voimaan 6. päivänä lokakuuta 2015, ja sillä samalla kumotaan 23. päivänä huhtikuuta 2014 vahvistettu työjärjestys.