Pääjohtaja Olli Rehn
Suomen Pankki
Erkki Liikasen muotokuvan paljastustilaisuus 25.1.2019

 

Arvoisa emeritus-pääjohtaja Erkki, taiteilija Anna Retulainen ja muut kutsuvieraat, hyvät Suomen Pankin taideoppaat,

Muotokuva ei ole mikään yksinkertainen asia. Erityisen haastavaa sen tekeminen on varmasti ollut Erkki Liikasen tapauksessa. Onhan kysymyksessä persoona, joka ei ole hetkeäkään paikallaan. Ajatelkaa nyt. Juuri kun hän oli luonut uran Teiniliiton puheenjohtajana ja Mikkelin kaupunginvaltuutettuna, hän olikin jo siirtynyt kansanedustajan tehtäviin – 21-vuotiaana. Tuskin edes valokuvaa oli ehditty ottaa. Pitkäjärveltä pikavauhtia valtakunnalliseen vastuuseen.

Siitä pitäen luottamustehtäviä kertyi salamavauhtia. Varsin pian hänestä leivottiin SDP:n puoluesihteeri ja Suomen Pankin pankkivaltuusmiesten – nykyisen pankkivaltuuston – varapuheenjohtaja (1983–87). Nämä tehtävät pohjustivat tietä valtiovarainministeriksi 1987. Sen jälkeen avautuivat kansainvälisen areenan tehtävät, EU-suurlähettilään virka ja kaksi komissaarikautta, joiden jälkeen Erkki aloitti Suomen Pankin pääjohtajana kesällä 2004. Nähtäväksi jää, mihin tehtäviin reissumiehen tie vie seuraavaksi, tempaiseeko töiden ja vastuun kurimukseen.

Erkin kulttuuriset harrastukset ja luottamustoimet ovat lukuisat. Muun muassa Suomen Punainen Risti ja Suomen Sinfoniaorkesterit ry ovat saaneet nauttia idearikkaan puheenjohtajansa toimeliaisuudesta.

Myös hänen kuvataideharrastuksensa on tuottanut tuloksia, ei vähiten täällä pankin piirissä, jossa taiteella on merkittävä sija meidän pankkilaisten jokapäiväisen hyvinvoinnin edistäjänä.

Erkki tunnetaan myös aktiivisena keskustelijana niin suullisesti kuin kirjallisesti. Eikä henkilökuvaa voi piirtää unohtamatta maratonjuoksua.

Saatan kuvitella, että muotokuvan tekeminen miehestä, joka on vähintään kolmessa paikassa yhtä aikaa, ei ole aivan helppoa.

Onneksi saimme tähän tehtävään loistavan taiteilijan, Anna Retulaisen, jonka harrastuksiin kuuluu maastopyöräily: hän on saanut kuvattavansa kiinni.

Anna Retulainen (s. 1969) on monipuolisesti ansioitunut taidemaalari. Koulutuksensa hän on saanut niin kotimaassa kuin Tukholmassa. Nykyisin hän työskentelee osan aikaa Berliinissä, joka on kansainvälisen taidemaailman keskeisiä kaupunkeja.

Viimeisimpiä tapahtumia Anna Retulaisen uralla on ollut presidentinlinnaan sijoitetut kaksi upeaa maalausta nimeltään ”Kaksi polkua”. Ne ovat linnan ensimmäiset nykytaideteokset, jos mukaan ei lasketa paria viimeisintä presidenttimuotokuvaa.

Anna Retulainen tunnetaan teostensa hehkuvasta kolorismista ja säkenöivästä viivankäytöstä. Taiteilija on usein korostanut teostensa monikerroksisuutta ja huomauttanut siitä, että kuvatusta kohteesta tallentuu hänen muistiinsa paljon erilaisia havaintoja. Ne eivät ole pelkästään visuaalisia, vaan kätkevät sisäänsä moniaistisia tunnelmia ja kokemuksia.

Kun nyt kohta – ensi kertaa – katselemme Anna Retulaisen maalaamaa Erkin muotokuvaa, voimme tarkastella sitä, ei ainoastaan kohteensa kuvana, vaan myös taiteilijan ja mallin vuoropuheluna. Se tekee maalauksesta poikkeuksellisen elävän, molemmat ovat läsnä. Ja me kaikki saamme osallistua teoksen sisältämään dialogiin, joka nyt paljastettaessa alkaa muuttua trialogiksi. Todellinen taideteos on syntynyt.

Onnittelen Anna Retulaista erinomaisesta muotokuvasta. En tiedä, onko se ns. näköistaidetta, mutta ainakin siinä esiintyy Erkki liikkeessä, sellaisena kuin me hänet tunnemme reaalimaailmassa ja – niin uskon – mielikuvissamme. Tämä maalaus ei ole vain muotokuva, vaan se on myös tärkeä osa pankin nykytaiteen kokoelmaa.