Suomen Pankin rahamuseon vaihtuva näyttely kertoo kuvin ja sanoin siitä, miten Suomi 1930-luvulla keräsi mainetta maksamalla Yhdysvalloille takaisin ensimmäisen maailmansodan jälkeen sota- ja jälleenrakennuslainansa. Mm. lehtileikkeistä, valokuvista ja kirjeistä koostuva näyttely on esillä sunnuntaihin 29.8.2004 saakka.

Yhdysvallat rahoitti Euroopan maita sota- ja jälleenrakennuslainoilla ensimmäisen maailmansodan aikana ja sen jälkeen. Vuonna 1931 Yhdysvallat myönsi maailmanlaajuisten talousvaikeuksien vuoksi Euroopan maille vuoden lykkäystä lainojen maksuun ns. Hooverin moratoriolla. Sen jälkeen useimmat maat lopettivat lainojensa lyhentämisen. Vain Suomi maksoi lainansa täysimääräisesti takaisin. Tämä huomattiin laajalti myös Yhdysvaltain lehdistössä. Yhdysvalloissa julkaistiin 1930-luvulla lähes 3000 kirjoitusta, valokuvaa ja pilapiirrosta suhteellisen tuntemattomasta Suomesta, joka muita maita tunnollisemmin lyhensi lainaansa. Vielä nykyäänkin monet amerikkalaiset muistavat, että Suomi on maa, joka maksoi velkansa.

Näyttelyssä on esillä 1930-luvulta peräisin olevia kirjeitä, lehtileikkeitä ja valokuvia, jotka mielenkiintoisella tavalla valottavat lainanmaksun vaiheita ja Suomen silloista julkisuuskuvaa Yhdysvalloissa. Mukana on mm. amerikkalaisten yksityishenkilöiden kiitoskirjeitä Suomelle. Lehtileikkeistä löytyy sekä laajoja Suomea asiallisesti esitteleviä kirjoituksia että stereotypioita kuvastavia pilapiirroksia. Näyttelyn on koonnut Suomen Pankin arkistotutkija Vappu Ikonen.

Suomen Pankin rahamuseo sijaitsee Snellmaninkatu 2:ssa. Museoon on vapaa pääsy. Museo on avoinna tiistaista perjantaihin klo 12-19 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin klo 11-16. Maanantaisin se on suljettu. Rahamuseossa on myös kahvila ja museomyymälä. Osoitteessa www.rahamuseo.fi on tarkempaa tietoa ja kuvamateriaalia rahamuseosta ja Maa joka maksoi velkansa -näyttelystä.

Lisätietoja antavat rahamuseon intendentti Jaakko Koskentola, puh. 183 2981, ja arkistotutkija Vappu Ikonen, puh. 183 2578.