Viimeiset markat – Suomen markkamääräiset setelityypit 1945–2002

Viimeiset markat

Kirjoittaja(t): Antti Heinonen

2012 . 352 sivua

Julkaisija: Suomen Pankki - Finlands Bank

ISBN: 978-951-37-6174-5 (painettu julkaisu)

Lataa julkaisu (pdf) (42,43 MB)

27.1.2012 ilmestyneessä teoksessa kuvataan Suomen paperirahan historiaa setelinleikkauksesta aina eurojen käyttöönottoon asti. Markkaseteleiden elinkaarta vuosina 1945–2002 tarkastellaan sekä kotimaisesta että kansainvälisestä näkökulmasta. Kirjassa on runsaasti uutta tietoa seteleistä ja niiden suunnittelusta. Näyttävä kuvitus esittelee muun muassa ennen julkaisemattomia luonnoksia tunnetuilta taiteilijoilta. Teos sisältää myös paljon numismaattisesti kiinnostavia yksityiskohtia sekä tietoa seteleiden painotekniikan ja aitoustekijöiden kehityksestä.

Kirjan tekijällä Antti Heinosella on pitkä kansainvälinen ura setelialalla. Hän toimii seteliväärennösten ehkäisemisen maailmanlaajuisesta yhteistyöstä vastaavan ryhmän puheenjohtajana. Tätä ennen Heinonen oli yli kymmenen vuoden ajan Euroopan keskuspankin setelijohtaja ja Euroopan keskuspankkijärjestelmän setelikomitean puheenjohtaja. Vuosina 2001 ja 2002 hän toimi lisäksi eurokäteisen vaihdon koordinoinnista vastanneen komitean puheenjohtajana. Ennen siirtymistään Euroopan keskuspankkiin Heinonen vastasi Suomen Pankissa maksuvälineistä ja oli viimeisten markkasetelisarjojen aihepiiri- ja designtoimikuntien sihteeri.

Historiateos on myytävänä Suomen Pankin rahamuseossa ja hyvin varustetuissa kirjakaupoissa sekä ladattavissa pdf-muodossa tältä sivulta.