Suomessa seteliväärennöksiä löydetään vuosittain vähän verrattuna muuhun euroalueeseen. Väärennökset löytyvät Suomessa nopeasti, ja ne poistetaan kierrosta käytössä olevien tunnistuslaitteiden sekä ihmisten valppauden ansiosta.

Väärän rahan valmistaminen tai väärän rahan välittäminen on Suomen rikoslain mukaan rangaistava teko.

Euroseteliväärennösten saaminen pankkiautomaateista on periaatteessa mahdotonta, sillä yksityisillä käteisautomaattiyhtiöillä on velvollisuus tarkastaa kiertoon automaattien kautta palautettavien euroseteleiden aitous ja kunto eurojärjestelmän hyväksytysti testatuilla setelinkäsittelylaitteilla, jotka poistavat väärennökset sekä huonokuntoiset setelit kierrosta.

Väärennösten havaitseminen

Eurosetelin voi helposti tunnistaa aidoksi ilman tunnistuslaitetta noudattamalla kolmea yksinkertaista testiä: tunnustele seteliä, kallistele sitä ja katso valoa vasten. Seteliä tutkiessa kannattaa kiinnittää huomiota aina useampaan kuin yhteen setelin turvatekijään.Lisää tietoa euroseteleistä ja niiden turvatekijöistä löydät eurosetelit-osiosta.

Suuria määriä seteleitä työkseen käsittelevien on hyvä varmistaa työnantajaltaan jo etukäteen, miten epäilyttävien seteleiden suhteen tulee toimia. Seuraavasta löydät yleisohjeita tilanteeseen, jossa asiakas tarjoaa epäilyttävää seteliä:

  • Jos et ole varma setelin aitoudesta, älä ota sitä vastaan.
  • Pyydä asiakasta antamaan toinen seteli.
  • Ota yhteyttä vartijoihin ja/tai poliisiin.
  • Paina mieleesi asiakkaan tuntomerkit.
  • Älä vaaranna omaa turvallisuuttasi - väärennetyt setelit ovat arvottomia!

Jos epäilet saaneesi väärennetyn setelin, toimi seuraavasti:

  • Älä välitä sitä eteenpäin, sillä se on rikos.
  • Toimita seteli poliisille tai omaan pankkiisi.
  • Väärentäjien jäljittämiseksi on tärkeää tietää, missä, milloin ja keneltä väärennös on saatu.

Setelijäljitelmät ja nk. leikkirahat

Ulkomailla voi matkamuistoja myyvissä kioskeissa ja myymälöissä olla tarjolla euroseteleitä muistuttavia matkamuistoseteleitä tai nk. leikkirahaa. Tällaisten tuotteiden hankinnan yhteydessä kannattaa tarkastaa, täyttääkö tuote eurosetelien jäljennöksille asetetut edellytykset. Esimerkiksi lainmukaisia jäljennöksiä ovat sellaiset eurosetelien kaksipuoleiset jäljennökset, jotka ovat kooltaan vähintään 200 prosenttia tai enintään 50 prosenttia aidon eurosetelin pituudesta ja leveydestä. Aitoa seteliä läheisesti muistuttavat matkamuistosetelit ovat väärennöksiä.

Väärennöksiä tutkivat keskukset

Euroopan unioniin on perustettu kaksi rahaväärennöksiä tutkivaa keskusta. Seteliväärennösten tutkimuskeskus sijaitsee Euroopan keskuspankissa Saksassa ja kolikkoväärennösten tutkimuskeskus Ranskassa. Kaikissa EU:n jäsenmaissa on lisäksi kansallinen tutkimuskeskus. Suomessa tämä tutkimuskeskus toimii keskusrikospoliisin yhteydessä.