Siirry sisältöön

Suomen Pankki laskee setelit liikkeeseen Suomessa niiden kysynnän mukaan ja Euroopan keskuspankin (EKP) luvalla. Osana eurojärjestelmää Suomen Pankki vastaa myös Suomen käteisrahan huollosta eli huolehtii rahan aitoudesta ja laadusta poistamalla väärennetyt ja huonokuntoiset setelit liikkeestä. Jotta rahahuollon toiminta olisi sujuvaa, Suomen Pankki huolehtii riittävistä seteli- ja kolikkovarastoista sekä strategisista setelivarastoista niin, että ne vastaavat myös mahdollista poikkeuksellista käteiskysyntää.

Suomen Pankki toimii rahahuollossa yhteistyössä talletuspankkien ja muiden rahahuollon osapuolten kanssa. Tavoitteena on turvallinen, taloudellisesti tehokas, keskitetty ja eurojärjestelmän asettamat tavoitteet täyttävä rahahuoltojärjestelmä.

Eurosetelisarjaan kuuluu seitsemän eriarvoista ja erikokoista seteliä, joiden koko kasvaa arvon noustessa. Setelit ovat samanlaisia kaikissa euromaissa.

Uusi Europa-setelisarja

Euromaissa ollaan parhaillaan ottamassa käyttöön uutta setelisarjaa. Tämän historian toisen eurosetelisarjan nimi on Europa. Uusi sarja korvaa tulevina vuosina ensimmäisen sarjan setelit vaiheittain pienimmästä 5 euron setelistä 200 euron seteliin asti. 500 euron setelin liikkeeseenlasku päättyy 26.1.2019. Seteli säilyy jatkossakin laillisena maksuvälineenä koko euroalueella eikä sitä tarvitse erikseen vaihtaa pienempiin seteleihin. Pankit ja lajittelukeskukset voivat kierrättää seteleitä edelleen asiakkailleen. 

Ensimmäisen eurosetelisarjan on suunnitellut Robert Kalina Itävallan keskuspankista, ja seteleiden kuva-aiheina on Euroopan kulttuurihistorian eri aikakausien arkkitehtuurin tyylisuuntia. Sama kuvitus säilyy toisessa setelisarjassa. Uusilla seteleillä on kuitenkin uusi ulkoasu, sillä niihin on suunniteltu entistä kehittyneempiä turvatekijöitä. Uudet eurosetelit on helppo erottaa ensimmäisen sarjan seteleistä, mutta ne tunnistaa silti vaikeuksitta vastaavan euroarvon seteleiksi.

Uudesta eurosetelisarjasta on nyt käytössä neljä seteliä:

  • Europa-sarjan 5 euron seteli otettiin käyttöön 2.5.2013.
  • Europa-sarjan 10 euron seteli otettiin käyttöön 23.9.2014.
  • Europa-sarjan 20 euron seteli otettiin käyttöön 25.10.2015.
  • Europa-sarjan 50 euron seteli otettiin käyttöön 4.4.2017.
  • Europa-sarjan 100 ja 200 euron setelit otetaan käyttöön 28.5.2019.
  • Europa-sarjassa ei ole 500 euron seteliä.