Eurokolikoiden ulkonäkö muuttuu jonkin verran ensi vuonna. Vuodesta 2007 alkaen lyötävissä kolikoissa on uudet yhteiset ja kansalliset puolet. Valtiovarainministerien Ecofin-neuvosto päätti asiasta kesäkuussa 2005.

Yhteisten puolten uudistamisessa on kyse karttojen päivityksestä. 1 ja 2 euron kolikoiden nykyinen kartta kuvaa Euroopan unionia yhtenä kokonaisuutena. 10, 20 ja 50 sentin kolikoissa kartta esittää EU:ta erillisten valtioiden ryhmänä. Kartoissa on kuitenkin vain 15 ns. vanhaa EU:n jäsenvaltiota. Euron käyttöönoton jälkeen Euroopan unioni on laajentunut. Vuonna 2004 unioniin liittyi kymmenen uutta maata, ja ensi vuoden alussa jäseniä tulee kaksi lisää: Romania ja Bulgaria. Kartat päivitetään nyt kattamaan koko Eurooppa.

Yhteisen puolen muutokset koskevat siis toisaalta 10, 20 ja 50 sentin ja toisaalta 1 ja 2 euron kolikoita. Sen sijaan 1, 2 ja 5 sentin kolikoiden yhteisiä puolia ei tarvitse päivittää, koska niiden kartta kuvaa Eurooppaa suhteessa Afrikkaan ja Aasiaan maapallolla.

Eurokolikoiden kansallisiin puoliin lisätään maan nimi tai nimen lyhenne eli Suomessa FI. Lisäksi suomalaisissa kolikoissa Rahapajan johtajan Raimo Makkosen sukunimen ensimmäinen kirjain (M) korvautuu Rahapajan logolla. Kansallisen puolen muutos koskee kaikkia kolikkoarvoja.

Kukin euromaa päättää itse uudenlaisten rahojen käyttöönoton aikataulusta. Suomessa uudet kolikot tulevat jakeluun tammikuussa. Nykyiset kolikot jäävät käyttöön entiseen tapaan, ja varastossa olevia kolikoita lasketaan liikkeeseen tarpeen mukaan. Näin ollen ulkoasultaan päivitetyt kolikot sekoittuvat nykyiseen kolikkokantaan.

Tämän tiedotteen liitteenä on kuva suomalaisen 1 euron kolikon uudesta kansallisesta puolesta sekä 10 sentin ja 1 euron kolikoiden uusista yhteisistä puolista.

Painokelpoisia kuvia voi pyytää valtiovarainministeriön viestinnästä, puh. (09) 1603 059 ja 1603 3099, sähköposti VM-viestinta@vm.fi, tai Suomen Pankin viestinnästä, puh. 010 831 2628, sähköposti info@bof.fi.

Eurokolikoiden nykyinen yhteinen puoli: http://www.ecb.europa.eu/bc/euro/coins/common/html/index.fi.html.
Suomalaisten kolikoiden nykyinen kansallinen puoli: http://www.ecb.europa.eu/bc/euro/coins/html/fi.fi.html.

Lisätietoja:

Hallitusneuvos Raine Vairimaa, valtiovarainministeriö, puh. (09) 1603 3014.
Aluejohtaja Kenneth Sainio, maksuvälineosasto, Suomen Pankki, puh. 010 831 3463.

Kuvaliitteet:
1 euron kolikon kansallinen puoli
10 sentin yhteinen puoli
1 euron yhteinen puoli