Suomen Pankki avaa päärakennuksensa ovet yleisölle 29.9.–1.10.2022. Avoimet ovet -tapahtumaan voi osallistua torstaina ja perjantaina 29.–30.9. klo 14–20 ja lauantaina 1.10. klo 11–17. Ovet suljetaan tuntia ennen päättymisaikaa, ja sisäänpääsy on jonotusperiaatteella. Suomen Pankki sijaitsee osoitteessa Snellmaninaukio, 00101 Helsinki.

Koronapandemia sulki monet ovet. Olemme iloisia, että voimme tänä syksynä jälleen avata ovemme kaikille ja järjestää kulttuurin, historian ja ihmisten kohtaamisia Suomen Pankin historiallisessa päärakennuksessa”, toteaa pääjohtaja Olli Rehn.

Vuonna 1883 valmistuneen rakennuksen juhla- ja edustustiloihin rakennettu taidenäyttely on katsaus noin 1 200 taideteosta kattavaan taidekokoelmaan. Näyttelyssä Suomen Pankin vapaaehtoiset taideoppaat avaavat teosten sisältöä ja historiaa. Esillä on tuttuja klassikkoteoksia kuten Juho Rissasen lasimaalaukset ja Lennart Segerstrålen ainutlaatuiset Finlandia-freskot. Lisäksi Suomen Pankin itsenäisyyden ajan pääjohtajien muotokuvista on kuratoitu päärakennukseen näyttely. Suomen Pankin periaatteena on tukea elävien taiteilijoiden työtä, ja se hankkii taidekokoelmaansa muutaman suomalaisen tai Suomessa toimivan taiteilijan teoksen vuodessa. Kulttuurin ystävät voivat tutustua näyttelyssä viimeksi hankittuihin taideteoksiin muun muassa Samuli Heimoselta, Heidi Lampeniukselta ja Osmo Rauhalalta.

Kuvataiteen rinnalla esillä on rahan ja maksamisen tietosisältöjä. Eurokäteinen täytti 20 vuotta vuodenvaihteessa 2022. Euron historian, sähköisten maksamisen kanavien ja mobiilimaksamisen lisäksi esittelemme kryptovaroihin ja digitaaliseen keskuspankkirahaan liittyvää sisältöä. Näyttelypisteillä pohditaan seteliesittelyiden lisäksi, millainen maailma olisi ilman käteistä.

Taide-elämysten lomassa Suomen Pankin asiantuntijat pitävät tietoiskuja ajankohtaisista taloudellisista ja rahapoliittisista aiheista. Tietoiskuissa kerrotaan myös kyberturvallisuudesta ja siitä, kuinka voit suojautua tietoverkossa tapahtuvilta kalasteluyrityksiltä ja huijauksilta.

Suomen Pankin rahamuseo on osa avoimet ovet -tapahtumaa ja tarjoaa Suomen Pankin toimintaan, rahan historiaan, rahapolitiikkaan, setelitaiteeseen ja talousosaamiseen liittyviä opastuksia. Rahamuseon näytte-lyyn voi tutustua myös itsenäisesti, oman aikataulun mukaisesti.

Avoimet ovet -tapahtumia järjestetään muutaman vuoden välein. Edellisen kerran ovet olivat avoinna toukokuussa 2018.

Suomen Pankin taidekokoelmaan ja päärakennuksen historiaan voi myös tutustua verkkotaidegalleriassa kansakunnanomaisuutta.fi.

Lisätietoja:

Viestintäasiantuntija Katri Heikkinen, puh. 09 183 2655, katri.heikkinen@bof.fi

Taidekerhon puheenjohtaja Jukka Valle, puh. 09 183 2617, jukka.valle@bof.fi

www.suomenpankki.fi/avoimetovet