• Uutta seteliä on entistä hankalampi väärentää, mutta sen aitous on helppo tarkastaa.
  • Eurojärjestelmä on tukenut setelinkäsittelylaitteiden valmistajia ja omistajia valmistautumisessa uuden setelin käyttöönottoon.
  • Uuteen seteliin voi tutustua helposti ja nopeasti katsomalla videoesityksen ”Uusi 10 euron seteli”, joka on saatavilla verkossa 23 kielellä.

Toisen sarjan 10 euron seteleitä aletaan laskea liikkeeseen 23.9.2014.  Seteleistä vastaavan EKP:n johtokunnan jäsenen Yves Merschin mukaan toinen eurosetelisarja otetaan käyttöön, jotta euroseteleihin voidaan jatkossakin luottaa.

Kuten jo uudessa 5 euron setelissä, uudessa 10 euron setelissä on entistä paremmat turvatekijät, ja sen ulkoasua on uudistettu. Hologrammissa ja vesileimassa näkyvät kreikkalaisesta mytologiasta tutun Europa-neidon kasvot. Setelissä on myös hohtavanvihreä numero, jossa näkyvä valojuova liikkuu seteliä kallisteltaessa ylös ja alas. Lisäksi numeron väri muuttuu smaragdinvihreästä tummansiniseksi. Näiden ja muiden turvatekijöiden ansiosta myös uuden 10 euron setelin aitous on helppo tarkastaa tunnustele–katso–kallistele-menetelmällä.

Eurojärjestelmä on pyrkinyt helpottamaan käyttöönottoa tukemalla setelinkäsittelylaitteiden ja aitouden tarkastamisessa käytettävien laitteiden valmistajia ja omistajia monin tavoin. Tarkoituksena on varmistaa, että mahdollisimman suuri osa laitteista tunnistaa uudet setelit.  Jotta setelinkäsittelylaitteiden päivittämiseen jäisi riittävästi aikaa, uusia 10 euron seteleitä oli saatavissa lainaksi testaustarkoituksiin jo lähes yhdeksän kuukautta ennen liikkeeseenlaskua. Myös setelien lainausmenettelyä yksinkertaistettiin. Lisäksi eurojärjestelmä järjesti Brysselissä seteliaiheisen seminaarin osana kumppanuusohjelmaansa, ja kansalliset keskuspankit pitivät kotimaisiin sidosryhmiinsä suoraan yhteyttä.

Kansalliset keskuspankit ovat vahvistaneet tehneensä vastuualueellaan kohtuuden rajoissa kaiken voitavansa, jotta setelinkäsittelylaitteet ja aitouden tarkastamisessa käytettävät laitteet päivitetään sujuvasti tunnistamaan uudet setelit.

Jotta uuden 10 euron setelin käyttöönotto sujuisi mahdollisimman kitkatta, Yves Mersch kehottaa kaikkia setelinkäsittelylaitteiden omistajia varmistamaan, että laitteet pystyvät käsittelemään uusia seteleitä.

Uusien setelien rinnalla lasketaan edelleen liikkeeseen myös ensimmäisen sarjan 10 euron seteleitä, kunnes varastot on käytetty loppuun. Niitä on siis liikkeessä vielä pitkään, ennen kuin niitä aletaan vähitellen poistaa kierrosta. Ajankohta, jolloin ensimmäisen sarjan setelit lakkaavat olemasta laillisia maksuvälineitä, ilmoitetaan hyvissä ajoin.

Uudesta 10 euron setelistä ja sen aitouden tarkastamisesta kerrotaan tarkemmin videoesityksessä ”Uusi 10 euron seteli”, joka on saatavilla 23:lla Euroopan unionin kielellä osoitteessa www.uudet-eurosetelit.eu.. Verkkosivuilla on myös muita käteisrahaa käsitteleviä videoita ja oppimateriaaleja, kuten ”Euro Cash Academy” -sovellus.

Tiedotusvälineiden kysymyksiin vastaa Suomen Pankin tiedottaja Iina Lario, p. 010 831 2689.